Dan hrvatskih mučenika

Hvarski biskup Petar Palić: Ljubav prema domovini ne mjeri se ispraznim parolama i nečasnim radnjama

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

"Zmije oko nas danas imaju drugo ime i drukčiji ugriz. Događaji iz prošlosti ne smiju nas voditi u robovanje sjećanjima ili življenju na krilima stare slave. Sjećanje treba biti novi poticaj za suočavanje sa izazovima današnjice."



UDBINA – Jutarnjom procesijom od crkvice Svetog Marka groba prema Crkvi hrvatskih mučenika započelo je obilježavanje Dana hrvatskih mučenika u Udbini. Ovaj događaj istaknut je kao sjećanje na tragičnu Krbavsku bitku iz rujna 1493. godine „kada izginu cvijet hrvatskog plemstva“.


Ujedno je i štovanje svih nedužnih žrtava koje su pale za hrvatsku neovisnost i slobodu. U kilometarskoj proseciji bilo je mnoštvo vjernika, pripadnika Hrvatske vojske i policije, djece i odraslih.


Kao i svake godine na ovaj dan u Udbinu su bajkeri-branitelji dovezli mnoštvo spomen-kamenja s isklesanim imenima stratišta na kojima su diljem Hrvatske i BiH ubijani Hrvati. Kamenje će se ugraditi u spomen-zid stratišta unutar CHM koji sada sadrži više od 900 imena gdje su ubijani nedužni ljudi tijekom i nakon II. svjetskog i Domovinskog rata.




Procesiju do oltara predvodili su biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić i biskup u miru dr. Mile Bogović. U procesiji su bili i riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, većina hrvatskih biskupa i njihovih izaslanika.


Oko oltara na podestu ispred Crkve hrvatskih mučenika okupio se više tisuća vjernika. Biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić je istaknuo kako se danas slavi i blagdan Uzvišenja svetog križa, simbolike koja čvrsto povezuje Boga, Isusa Krista i krćanstvo.


Koncelebriranu svetu misu predvodio je hvarski biskup i tajnik HBK-a mons. Petar Palić. Tijekom propovijedi mons. Palić je kao metaforu više puta istaknuo zmijski ugriz koji od vremena Mojsija do danas truje ljudsko društvo.


– Odustati od Boga i hoda naprijed isto je kao i otrov zmije ljutice. U hodu kroz pustinju mnogi podliježu tom otrovu. Izraelci suočili su se sa tim zmijama koje pripadaju pustinji, ali pustinju oko sebe danas stvaramo sami.


Zmije oko nas danas imaju drugo ime i drukčiji ugriz. Događaji iz prošlosti ne smiju nas voditi u robovanje sjećanjima ili življenju na krilima stare slave. Sjećanje treba biti novi poticaj za suočavanje sa izazovima današnjice. Ljubav prema domovini se ne mjeri ispraznim parolama i nečasnim djelima koja ostavljaju negativnu sjenu nad narodom.


Ljubav prema domovini se ne odražava u optužbama i stalnom izvrgavanju ruglu vlastite domovine radi stjecanja političkih poena. Ljubav prema domovini ne znači mržnju i netrpeljivost prema drugom i drukčijem.


Mjera ljubav prema domovini je proporcionalna odgovornosti u poštivanju zakona, u čuvanju njezinih prirodnih ljepota, u odgovornosti za njezin napredak i odgovornosti za dostojanstven život svakog stanovnika naše domovine. Danas se tužno osjećamo nad napuštenošću ovoga područja koje nalikuje suhoći pustinje uzrokovane „bijelom kugom“ i iseljavanjem, ustvrdio je hvarski biskup Petar Palić.



Među domaćinima na Udbini su bili župan ličko-senjski Darko Milinović i načelnik Općine Udbina Josip Seuček. Ovogodišnja proslava Dana hrvatskih mučenika u Udbini održana je uz nazočnost nekoliko tisuća vjernika iz cijele Hrvatske i mnogih dijelova dijaspore. Pri tome su se vidjele grupe hodočasnika sa zastavama Australije i Novog Zelanda. Od kada je 1. rujna 2010. blagoslovljena Crkva hrvatskih mučenika ovo nacionalno svetište svake godine posjećuje sve više hodočasnika iz cijeloga svijeta. Idejni začetnik ovoga projekta nacionalnog svetišta bio je danas umirovljeni biskup dr. Mile Bogović.