Poreznici za sutra najavljuju zatvaranje senjskog hotela

Hotel Libra se ne može zatvoriti jer je u stečajnom postupku

Dorotea Prpić

Porezni obveznik, to je tvrtka Mališa u kojoj djeluje hotel, ne smije obavljati nikakva plaćanja prema vjerovnicima, budući da u tom slučaju čine pobojne radnje protiv drugih vjerovnika protivno Stečajnom zakonu



SENJ  Poreznici su za sutra, 30. kolovoza najavili ponovno zatvaranje hotela Libra u Senju, a razlog je nepodmireni porezni dug. O tome nas je jučer izvijestio odvjetnik Velimir Došen, pravni zastupnik vlasnika hotela, odnosno tvrtke MALIŠA d.o.o. u okviru koje hotel djeluje.


Medijima je proslijedio pismo kojim se od ministra turizma Darka Lorencina i Ministarstva financija traži da se hotel u turističkoj sezoni ne zatvara. 


   Odvjetnik navodi kronologiju s početka ovog mjeseca kada su poreznici 7. kolovoza radi nepodmirenih poreznih obveza u iznosu od 884.755,36 kn hotel najprije zapečatili, a potom ga isto poslijepodne otvorili i dopustili mu rad i to kako stoji u naredbi o ukidanju zabrane radi »novonastale situacije«. 


  U roku osam dana

Koja je to novonastala situacija, ne stoji u obrazloženju naredbe niti nam je to do današnjeg dana objašnjeno. Međutim, uslijed zatvaranja navedenog hotela, njegova pražnjenja, pa opet iznenadnog otvaranja vlasnici hotela pretrpili su i materijalnu i nematerijalnu štetu.


Očitovanjem Porezne uprave o ovom slučaju i ponovnom otvaranju hotela, putem medija navodi se da je porezni obveznik dužan podmiriti porezni dug u roku od osam dana. Međutim, u naredbi od 7. kolovoza 2013. godine kojom se hotelu ponovno dozvoljava rad i ukida privremena mjera zabrane rada, nigdje se ne navodi da je porezni obveznik dužan u roku od 8 dana podmiriti navedeni porezni dug, navodi u svom pismenom priopćenju odvjetnik Došen i dodaje i da je pred Trgovačkim sudom u Rijeci dana 6. prosinca 2012. godine pokrenut prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Mališa d.o.o. iz Senja.


Privremenim stečajnim upraviteljem imenovan je Bogdan Veselinović iz Rijeke i radi tih okolnosti bez odobrenja Trgovačkog suda u Rijeci (stečajnog suca) i navedenog privremenog stečajnog upravitelja, porezni obveznik ne smije vršiti nikakva plaćanja prema vjerovnicima, budući da u tom slučaju čine pobojne radnje protiv drugih vjerovnika protivno Stečajnom zakonu čl. 127. i čl. 128. stavak 2. Navedeno znači da porezni obveznik s obzirom na prethodni stečajni postupak do današnjeg dana nije smio vršiti nikakva plaćanja, pa samim time niti podmiriti dugovanje prema Poreznoj upravi. 


   Nužno je istaknuti da je Služba za prekršajni postupak novim rješenjem od 19. kolovoza 2013. godine kao razlog određivanja mjere opreza zatvaranja hotela navela da se ista određuje radi »sprečavanja poreznog obveznika da čini nove prekršaje«.


Ista ocjena je pravno neodrživa, budući se krivo postavlja i predviđa ponašanje poreznog obveznika za neke buduće radnje i prekršaje koje ovaj nije počinio, a rješenjem se predviđa da će sa sigurnošću prekršaji biti počinjeni. Ističemo, da niti ovi prekršaji koji se poreznom obvezniku stavljaju na teret u navedenom optužnom prijedlogu (a koji nije nikada zaprimljen niti od strane poreznog obveznika niti njegovog punomoćnika) nisu dokazani pravomoćnom odlukom.   

Greška u naredbi


Također, želimo istaći da je Porezno tijelo počinilo grešku u svojoj naredbi od dana 6. kolovoza 2013.g. kao i u rješenju od 19. kolovoza 2013. g. te naložilo poreznom obvezniku nešto što ne smije učiniti, a što bi bilo suprotno odredbama Stečajnog zakona. 


   Slijedom svega naprijed navedenog, molimo nadležna tijela, osobito Ministarstvo turizma te ministra Darka Lorencina, da odgodi zatvaranje hotela Libra u Senju, budući da bi zatvaranjem istoga bila nanijeta šteta ugledu hrvatskog turizma.


Nadalje, molimo da se sačeka odluka Trgovačkog suda u Rijeci o otvaranju ili ne otvaranju stečajnog postupka, pa tek onda, ukoliko se steknu zakonski uvjeti, što sada nije ispunjeno, odredi i provede privremena mjera zatvaranja hotela, kaže u svom obraćanju odvjetnik Velimir Došen.