Međunarodni sajam u Bihaću

EKO-BIS: Suradnja Ličko-senske županije i Unsko-sanskog kantona

Portal Novilist.hr

Posebno se očituje kroz sudjelovanje Ličko-senjske županije na međunarodnim konferencijama o zaštiti okoliša 



OTOČAC Na netom završenom međunarodnom sajmu EKO-BIS u Bihaću, koji dijelom preferira gospodarske djelatnosti s posebnom namjerom zaštite okoliša, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Otočac je na zajedničkom štandu omogućila predstavljanje čak 29 suizlagača.


Neke od njih su zastupali njihovi predstavnici, neki su dali uzorke i materijale za izlaganje, dok su neki sudjelovali na pojedinom predavanju ili drugoj manifestaciji, a kojima je ovaj sajam obilovao.


Upravo zbog ovakve koncepcije sajma Županijska komora Otočac nastoji animirati ne samo gospodarstvenike, već i javne ustanove i sve ostale oblike organiziranja djelatnosti koje imaju i te kakve veze s prirodom, odnosno koje mogu pridonijeti suradnji s Unsko-sanskim kantonom.




Ne treba podcijeniti niti samo pojavljivanje i predstavljanje pravoga obilja vrijednosti i mogućnosti koje Ličko-senjska županija nudi, odnosno koje u budućnosti može ponuditi, a sve u cilju gospodarskoga napretka. 


   Na dan otvaranja sajma štand Županijske komore Otočac posjetilo je i izaslanstvo Ličko-senjske županije, u kojemu su između ostalih bili i direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević, direktor Razvojne agencije Ličko-senjske županije Drago Vlainić sa svojim zamjenikom Andrijom Brkljačićem, načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić, direktorica Turističke zajednice Plitvička jezera Maja Šikić, predstavnici Općine Donji Lapac i niz drugih. 


   Valja napomenuti da Županijska komora Otočac na sajmu EKO-BIS nastupa od 2004. godine. Pošto je Ličko-senjska u svojoj biti ekološka županija, a Unsko-sanski kanton je također s obzirom na Unu takve prirode, svaka suradnja na ovom planu je dobrodošla za obje teritorijalne jedinice.


Primarna namjera Županijske komore Otočac je uspostava prekogranične suradnje između gospodarstvenika te prijenos znanja i iskustva. Ovo se posebno očituje kroz sudjelovanje turističkog sektora Ličko-senjske županije na međunarodnima konferencijama o zaštiti okoliša i održivom razvoju.


Upravo u okviru pratećih sadržaja na sajmu je tako održana i Međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji na temu »Održivi razvoj u zaštićenim područjima«. Na ovoj konferenciji sudjelovali su predstavnici JU Pećinski park Grabovača iz Perušića te JU Park prirode Velebit.


Rezultat sudjelovanja na konferenciji je najava JU Pećinski park Grabovača dolazak grupe učenika iz BiH već u listopadu ove godine, što je samo početak intenzivnije suradnje. Valja kazati da su kroz sudjelovanje na EKO-BIS-u prethodnih godina potpisani sporazumi o suradnji između NP Una iz Bihaća te JU NP Sjeverni Velebit i JU NP Plitvička jezera te je hrvatska strana pomogla u osnivanju NP Una kroz prijenos iskustva u organiziranju i rukovođenju ovakvim zaštićenim dijelovima prirode.