Bogat program

Božićna čarolija u Perušiću ushit za velike i male!

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ



PERUŠIĆ U vrijeme Svetog Nikole ne nedostaje nam događanja koja veličaju ovaj tradicionalni blagdan, dan kada slavimo zaštitnika djece, mladih i pomoraca. U Pećinskom parku Grabovača spojili su simboliku Svetog Nikole i Djeda Božićnjaka.


Sudeći po obimu i raznolikosti sadržaja, organizaciji mnogih segmenata programa, broju posjetitelja i zadovoljnim licima djece početak Božićne čarolije u Pećinskom parku Grabovača u Perušiću  sinoć je bio iznad svih očekivanja. Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“ u suradnji s Narodnom knjižnicom Perušić, Općinom Perušić i Turističkom zajednicom Perušić opet je po ukupnom dojmu prestigla sve slične manifestacije koje se ovih dana organiziraju diljem Like.


Ovaj događaj je uvod u predbožićno raspoloženje, s posebnim naglaskom na djecu koja su glavni razlog ovome događanju i pripremljenim sadržajima. Sve što se događalo bilo je  vezano uz  Selo Djeda Božićnjaka u kojem su uz pomoć vrijednih i kreativnih djelatnika parka božićnu čaroliju iz Finske uspjeli preseliti na Grabovaču. Božićne radionice za djecu bile su održane u „pravoj“ radionici Djeda Božićnjaka. Organizirana je i šetnja kroz začaranu šumu prepunu sobova pa su djeca tu mogla predati poštu Djedu Božićnjaku kako bi njihove želje došle na pravu adresu. 




Vrhunac dječjeg ushita bio je dolazak Djeda Božićnjaka koji je stigao u  vrijeme zalaska Sunca, a na plećima je jedva nosio darove za djecu. Podjela poklona, savjeti djeci da budu što bolja i neizbježno fotografiranje obilježili su ovu svečanost. Uz Djeda su bili vilenjaci koji su posvuda  pomagali da bi čarolija bila potpuna.



Za dobro raspoloženje pobrinuli su  se vilenjaci i vilenjakinje, radeći pod budnim okom bake Mrazice. U kasnijim satima održan je zabavno-glazbeni program, uz neizostavno kuhano vino iz kojeg se širio pravi blagdanski miris, kuhane kobasice i tamburaše. Organizatori su pazili na sve detalje čarolije pa su na nekoliko mjesta postavljene velike bačve sa zapaljenom vatrom, da bi bilo više svjetla i topline, mjesta za druženje  i razgovore malih i velikih.



Na Grabovači su sinoć bile mnoge obitelji iz Gospića, Ličkog Osika, Perušića i okolice. Za razliku od drugih mjesta, u Perušiću svih ovih godina nismo morali slušati govore političara, što je ovih dana posvuda u znaku predizborne kampanje i latentnog „sapunanja mozga“.