Novi prijedlog

Zone parkiranja Opatija: Doznajte koje sve novosti nosi prijedlog novog režima parkiranja

Srđan Brajčić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Osim prvog sata besplatnog parkiranja za Opatijce, dvije su ključne novine u odnosu na dosadašnji model parkiranja u Opatiji – podjela na ljetni i zimski režim naplate odnosno uvođenje de facto samo dvije parkirališne zone, takozvane zone »0« (bit će označena crvenom bojom) i zone »1« (plava boja)



OPATIJA Na opatijskom Gradskom vijeću ovog petka vjerojatno će biti usvojen novi prijedlog Općih uvjeta organizacije parkiranja na javnim parkiralištima na području administrativnih ovlasti Grada Opatije. Naime, izvršna i predstavnička vlast uspjela je usuglasiti svoje parkirališne politike, čija će primjena početi nakon što posao naplate parkinga preuzme gradska firma Opatija 21 početkom ožujka. Također, uvažene su i neke primjedbe koje su građani iznijeli tijekom javnih tribina, posebno u onom dijelu ostvarivanja prava na povlaštenu parkirnu kartu, gdje se uvelike izašlo ususret stanarima i iznajmljivačima apartmana.


– Smatramo da ovim prijedlogom poboljšavamo rješenja koja su bila prisutna u dosadašnjim Općim uvjetima, da u bitnom olakšavamo mogućnosti parkiranja kategorijama korisnika koji imaju pravo na korištenje povlaštenih mjesečnih karata, te otklanjamo nezadovoljstvo dijela građana koji radi adrese prebivanja do sada nisu mogli koristiti povlašteno parkiranje – pojasnili su gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić.



ZONA »0«


Opatija, Volosko: dr. Andrije Štangera od kućnog broja 63 do raskrižja s Maršala Tita,Opatija: Maršala Tita – »Gradska uprava« (ispod zgrade Porezne uprave), Feliksa Peršića, Vjekoslava Spinčića (početni dio do pošte), Eugena Kumičića i parkiralište »Tržnica«, Maršala Tita – od izlaza iz Radničke ulice do skretanja za Juraja Dobrile, Maršala Tita – od izlaza iz Vladimira Nazora do nasuprot izlaza iz ulice Pava Tomašića, Viktora Cara Emina, Maršala Tita – od hotela Milenij do pješačkog prijelaza ispred skretanja za Trg Vladimira Gortana, Nova cesta kod Doma zdravlja, Vladimira Nazora – parkiralište pored hotela Imperial, odvojak Maršala Tita između kućnog broja 130 i 136 (između hotela Mozart i ex Kvarner express), izlaz iz ulice Vladimira Nazora na Maršala Tita (uz hotel Bristol), Maršala Tita – od pješačkog prijelaza ispred glavnog ulaza u Thalassotherapiju do spoja s izlaznom cestom iz hotela Adriatic, Zert (od ulice Viktora Cara Emina do pješačkog prijelaza uz istočni ulaz u park Angiolina),Ičići: ispred marketa,Ika: Primorska ulica – nasuprot marketa, Primorska ulica – uz autobusnu stanicu u pravcu Lovrana.

ZONA »1«


Opatija-Volosko: Dr. Andrije Štangera od raskrižja s ulicom Črnikovica do kućnog broja 63, Dr. Ivana Poščića – od ulica R.K. Jeretova do spoja s Andrije ŠtangeraOpatija: Vjekoslava Spinčića (od pošte do Nove ceste), Eugena Kumičića (od pošte do Nove Ceste), Maršala Tita od spoja s izlaznom cestom hotela Adriatic do spoja s Novom cestom, izdvojeno parkiralište u ulici Šetalište Carmen Sylve nasuprot spoja s ulicom Put za Plahuti, Brajšin prolaz, Križišće, Dobrilina ulica, Nova cesta kod kućnog broja 101.




Osim prvog sata besplatnog parkiranja za Opatijce, dvije su ključne novine u odnosu na dosadašnji model parkiranja u Opatiji – podjela na ljetni i zimski režim naplate odnosno uvođenje de facto samo dvije parkirališne zone, na takozvane zonu »0« (bit će označena crvenom bojom) i zonu »1« (plava boja). Ljetni period u tim zonama odnosi se na razdoblje od 1. travnja do 30. rujna, kada će se parking naplaćivati od 7 do 22. Zimski period traje od 1. listopada do 31. ožujka i karta se naplaćuje od 7 do 18. Subotom se parking plaća od 8 do 14 sati, dok je nedjeljom besplatan. Pritom treba naglasiti da je nulta zona nešto proširena, što znači i skuplje parkiranje na većem dijelu grada. No, cijena sata u toj zoni ostaje kao i dosad – 10 kuna u ljetnom režimu obračuna, odnosno pet kuna u zimskom za prvi sat i 10 kuna za svaki idući sat. S druge strane, u prvoj zoni izvršene su bitne korekcije u cijeni parkiranja. Naime, u ljetnom periodu jedan sat parkiranja naplaćivat će se šest kuna (do sada pet kuna). To će, međutim, važiti za prvih pet sati. Nakon toga cijena dramatično skače, čak na 20 kuna za sat parkiranja u prvoj zoni.



Zbog ugovornih obveza s nositeljem prava građenja i korištenja Garaže Slatina, ostaju i dvije takozvane međuzone – zona »0 A« i »0 B«, u kojima je u cijelosti zadržan dosadašnji režim naplate. To područje odnosi se na parkiranje kod garaže Slatina i Thalassotherapije, a mjesta će biti označena žutom i zelenom bojom. U tom području od 1. listopada do 31. ožujka parking se naplaćuje radnim danom i subotom od 7 do 19.00 sati, a nedjeljom i blagdanom od 7 do 13. No, od 1. travnja do 30. rujna parking se plaća svakog dana, i to u vremenu od 7 do 22.



– Cilj ove odredbe je da se destimulira pretjerano zadržavanje korisnika koji nemaju povlaštene karte. U ovoj zoni će cijena u zimskom periodu biti četiri kune po satu i neovisno od broja sati koje vozilo provede na parkiralištu – pojašnjavaju predlagatelji Odluke o naplati parkiranja u Opatiji gradonačelnik Dujmić i predsjednik Vijeća Kurelić. No, upravo ta promjena, dakle da će se parkiranje plaćati 20 kuna u prvoj zoni ljeti, izazvala je neke negativne reakcije u javnosti i ostaje za vidjeti kako će ta mjera zaživjeti u praksi.Srđan BRAJČIĆ