Novi korak

Žicom na Učku: Za glavni projekt žičare potrebna tri milijuna

Marina Kirigin

Željko Kuiš i Mladen Blažević / Snimio Marin ANIČIĆ

Željko Kuiš i Mladen Blažević / Snimio Marin ANIČIĆ

Sastanak na koji su uz udjelničare/suvlasnike pozvani i svi zainteresirani građani bit će u utorak, 17. listopada u Gervaisu u 18 sati - poručili su prokuristi Žičare Učka Blažević i Kuiš



OPATIJA Pozivamo na sastanak udjelničare/suvlasnike, potencijalne udjelničare društva Žičara Učka d.o.o. i sve zainteresirane građane koji će se održati u utorak (17. listopada) u 18 sati u prostorijama Kulturnog centra Gervais u Opatiji, gdje će vodstvo Društva prezentirati projekt i sadašnje stanje u razvoju projekta izgradnje žičare na Učku.


Bit će to prilika da se upozna javnost s daljnjim aktivnostima koje se planira poduzeti kako bi se naš projekt mogao dovesti do faze građevinske dozvole i prijaviti za financiranje iz sredstava EU-a – istakli su jučer na konferenciji za novinare predstavnici Žičare Učka prokuristi Mladen Blažević i Željko Kuiš, nakon desetominutne videoprezentacije projekta žičare za Učku i njezinog benefita za lokalnu zajednicu.


Na sastanku u Gervaisu javnost će biti upoznata i s Elaboratom o društveno-ekonomskoj opravdanosti daljnjeg razvoja projekta žičare na Učku iz kojeg proizlazi namjera da se poveća temeljni kapital Društva (dokapitalizacija Društva).


Građevinska dozvola




Na taj bi se način osigurao udio vlastitih sredstava potreban za realizaciju svih aktivnosti (izrada Studije opravdanosti projekta po metodologiji EU-a, izrada glavnog i izvedbenog projekta žičare, dobivanje građevinske dozvole za početak gradnje žičare te rješenje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji izgradnje žičare). Vrijednost projekta žičare na Učku procijenjena je u visini od 23 milijuna eura.


– Oba moguća modela financiranja investicije zahtijevaju da se projekt dovede do građevinske dozvole. Bez građevinske dozvole projekt ne možete prijaviti ni na europske fondove, a niti će takve uvjete prihvatiti bilo koji drugi investitor. Zato smo sada u fazi da moramo izraditi glavni projekt i ishodovati građevinsku dozvolu a za što nam je potrebno još tri milijuna kuna. Taj financijski okvir za realizaciju glavnog projekta nalazimo sa vlastitim sredstvima – 1,5 milijuna kuna i 1,5 milijuna kuna potpore od Ministarstva turizma, s kojim smo u kontaktu. Mi moramo dokazati da ćemo osigurati naših 50 posto da bi nam Ministarstvo turizma dalo njihovih 50 posto.


VIsitor centar i marina


Zato je ovo i poziv svim postojećim udjelničarima da udvostruče kapital, time dobijemo oko 1,4 milijuna kuna, ali i poziv potencijalnim udjelničarima i građanstvu da se uključe – rekao je Blažević navodeći kako u društvu trenutno postoji 208 udjelničara, od čega 160 fizičkih osoba, 38 gospodarskih subjekata, sedam jedinica lokalne samouprave i dvije županije (Istarska i PGŽ).Projekt Žičare Učka u promo filmu opisan je kao projekt od šireg društvenog značaja, a razvojni program Učke i regije sagledan je i kroz druga ulaganja i investicije – gradnju Visitor centra na Poklonu i marine u Medveji, u mjestu u kojem je predviđena polazna stanica panoramske žičare duge oko 4,5 kilometra a koja vodi gotovo do samog vrha Učke – Vojaka, odnosno čija je zadnja stanica smještena stotinjak metara od kule na Vojaku.

Prema riječima prokurista još je uvijek prerano govoriti kada bi projekt panoramske žičare mogao biti realiziran, međutim očekuju da će građevinska dozvola biti ishodovana do kraja 2018. godine. Za samu gradnju žičare, koja će se nužno morati izvoditi u etapama, potrebno je godinu dana. Potencijalno zainteresirane fizičke osobe za ulaganje u ovaj projekt mogu sudjelovati već  iznosom od 1.000 kuna, pravne osobe s minimalnim iznosom od 5.000 kuna, a jedinice lokalne samouprave s 50.000 kuna.