Mala i velika Villa Keglevich vraćena potomcima hrvatskog plemstva

Zgrada opatijske policije u rukama grofa Draskovicha

Aleksandra Kućel Ilić

Atraktivne vile na Slatini u prvom redu do mora imaju oko 2.000 »kvadrata«, a grofovska obitelj koja danas živi u Austriji uspjela je vratiti i 6.000 »kvadrata« okolnog parka, no korisnici prostora zasad ostaju u vilama – i policija i restoran »Kamelija«, kao i katastarska izmjera 



OPATIJA » Dvije atraktivne vile u centru Opatije, poznatije i kao »velika i mala Villa Keglevich« (u velikoj vili je sjedište opatijske policije, a u maloj u prizemlju restoran Kamelija i na katu Ured za izlaganje katastarske izmjere), pravomoćnim sudskim rješenjem vraćene su grofu Nikolausu Peteru Draskovichu. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić hitno se sastao s grofom Draskovichem, novim vlasnikom vila i budućim stanovnikom Opatije. Porazgovarali su o budućnosti »male« Ville Keglevich, dok će o »velikoj« članovi grofovske obitelji koja danas živi u Austriji pregovarati s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova. 


  


Grad uložio u tuđe


Kada se govori o »maloj vili«, Grad Opatija je nedavno, tijekom 2011. godine, utrošio značajna sredstva kako bi se do tada izrazito trošna kuća u samom centru uredila. Tako su gradskim novcem plaćeni fasada, škure i krov, a uređene su i prostorije na katu gdje se obavljaju poslovi izlaganja katastarske izmjere. Osim toga, pored vile je uređen i novi parking, te je za sve zajedno prema procjeni utrošeno približno 800.000 kuna. 




   – Uložili smo značajna sredstva pa će se o korištenju ovog prostora i dalje s grofom Draskovichem voditi razgovori, a Grad će paralelno raditi na pronalaženju alternativnog prostora za smještaj izlaganja katastarske izmjere, dok su ostali prostori u vili vraćeni grofu Draskovichu u posjed. Predali smo mu ključeve. U pogledu korištenja zgrade u kojoj je smještena policija, grof Draskovich upućen je na razgovore o ovoj problematici s mjerodavnima koji koriste ovaj prostor – rekao je gradonačelnik Dujmić. 


   Po njegovim riječima, Grad Opatiju iz dana u dan dočekuju neugodna iznenađenja i neprestano ostaje bez poslovnih prostora i zemljišta koja se ili vraćaju bivšim vlasnicima i njihovim nasljednicima, ili ih preuzima država.


Na pitanje zbog čega je uloženo toliko novca u vilu za koju se znalo da će se vrlo vjerojatno vratiti obitelji Draskovich, Dujmić kaže kako ta sredstva nisu izgubljena jer vjeruje da će se dogovor postići. Smatra kako su samo dvije opcije realne – ili će novi vlasnik isplatiti Gradu Opatiji ono što je uloženo, na temelju čega je vrijednost vile porasla, ili će se između dvije strane sklopiti ugovor o najmu te će se na taj način »prebiti ulaganja«. Također, gradonačelnik pojašnjava da će i ostali korisnici prostora (restoran Kamelija, te Ministarstvo unutarnjih poslova) morati pregovarati s grofom Draskovichem. 


  Policija zasad ostaje


– Policijska postaja će do daljnjeg ostati u svom sadašnjem sjedištu, no dok Gradu Opatija nisu plaćali najamninu, novom vlasniku će vjerojatno morati plaćati, a koliko – to će biti stvar njihova dogovora. U protivnom, morat će se razmišljati o premještanju policije na neku drugu lokaciju – rekao je Dujmić. 


   Vlasnik restorana »Kamelija« Marijan Nikolajev kaže da se također sastao s grofom Draskovichem te su razgovarali o mogućoj daljnjoj suradnji. Objašnjava kako će još neko vrijeme sigurno ostati u ovom prostoru na Slatini, budući da je zaštićen ugovorom. 


   – Vjerujem i da ću s novim vlasnikom postići dogovor te da ćemo potpisati ugovor o najmu prostora i za iduće razdoblje – rekao je Nikolajev. 


   Dvije vile u središtu Opatije imaju približno 2. 000 »kvadrata«, a uz njih je grofovska obitelj uspjela povratiti i vlasništvo nad prostranim parkom od čak 6.000 »kvadrata«.    Hoće li se vile u budućnosti pretvoriti u luksuzne apartmane, ili će ih koristiti obitelj Draskovich za svoje potrebe? 


Feudalno plemstvo      Dr. Karl Draskovich i njegov sin Nikolaus posljednji su živući muški članovi grofovske obitelji Draskovich i danas žive u Austriji. Draškovići su staro hrvatsko feudalno plemstvo, podrijetlom iz Buške Župe u Lici. Iz obitelji Drašković potekli su brojni uglednici i osobe iz javnoga života – između ostalih i četiri hrvatska bana, brojni visoki časnici i vojskovođe Habsburške Monarhije, biskupi, kardinal te kraljevski savjetnici i suci. 


   Više o svemu saznali smo od inženjera Ivana Domislovića iz Varaždina, čovjeka koji je od samog početka, od sada već daleke 1997. godine, vodio poslove obitelji Draskovich vezane uz povrat imovine.   

Šetnica postaje bazen?


– Obitelj Draskovich je oduševljena raspletom situacije i vrlo su zadovoljni što su nakon dugih godina ipak vratili vlasništvo nad ovim nekretninama u Opatiji. Njihova je namjera obje vile temeljito preurediti i zatim ih pretvoriti u vile s luksuznim apartmanima. To neće biti u kratkom roku, s obzirom da policija u većoj vili može biti i do deset idućih godina, dok kod manje vile još treba srediti neke detalje iz imovinsko-pravnog područja. Naime, dok su vile vraćene u cijelosti, baš kao i park, ipak tek sada saznajemo da i Grad Opatija i Liburnia Riviera Hoteli dijelom polažu prava na taj teren. Kraj vile je nekada bilo tenisko igralište, Draskovichi bi tu izgradili bazen, no u naravi je danas taj prostor park, a dijelom i šetnica koja vodi do gornjeg opatijskog parka. Zato je priča dosta složenija nego što na prvi pogled izgleda i zato se na mnoga pitanja još ne mogu naći pravi odgovori – ispričao je Domislović. 


   Kako je pojasnio, stan u manjoj Villi Keglevich će obitelj Draskovich sasvim sigurno urediti za svoje potrebe i boravak u Opatiji. Inače, obje su vile na opatijskoj Slatini nastale u doba Austro-Ugarske Monarhije, izgrađene su oko 1870. godine kada je svatko tko je nešto značio jednostavno »morao imati kuću u Opatiji«. Kakva su to vremena bila, ilustrirao je i podatkom kako je velika vila u kojoj se danas nalazi policija, u ono doba bila rezidencija za gospodu, dok je u manjoj vili svoj »krov nad glavom« imala posluga.