Obnova

Zeleni opatijski dragulj: Planira se uređenje zapuštenog parka Tomaševac

Srđan Brajčić

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

U parku će se uskoro provesti sanitarna sječa i uređenje postojećeg zelenila kroz Program redovnog održavanja Grada Opatije, kojom prilikom će se ukloniti i lokoti na ulazima u park – najavio je Miljenko Ujčić koji navodi da u Gradu razmišljaju o njegovom temeljitom uređenju



OPATIJA Jedan od zelenih opatijskih dragulja, park Tomaševac, dugo je već nedostupan građanima. Ulazi u park godinama su pod lokotima, tako da mala zelena gradska oaza koja dijeli plažu Tomaševac i glavnu opatijsku prometnicu ostaje svojevrsnom barijerom, umjesto da povezuje dijelove grada. Naime, park se našao pod lokotima i ključevima uslijed višegodišnjeg sudskog spora koji se vodio između Grada Opatije i stanara koji su smatrali da polažu vlasnička prava na park Tomaševac pa su jedan njegov veći dio pokušali upisati kao svoju okućnicu. No nadležni sud ocijenio je to nezakonitim i vlasništvo vratio Gradu.


Prema pojašnjenju pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Opatije Miljenka Ujčića, park Tomaševac već je upisan u zemljišnoj knjizi kao javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu Grada Opatije, čija je površina 3.137 metara četvornih. Dakle, otuđenje javne površine nije uspjelo. Ujčić dalje pojašnjava da će Grad svom komunalnom društvu Parkovi povjeriti održavanje.


– Isto kao i u slučaju drugih zelenih površina na području Opatije – navodi pročelnik.No, park Tomaševac nije samo pod dugogodišnjim barikadama već je on danas zapušten i neuređen, to jest odudara od visokih standarda koje Opatija i njezino komunalno društvo Parkovi imaju prema zelenim površinama. Prema najavi iz Grada Opatije, to bi se također trebalo promijeniti.

– U parku će se uskoro provesti sanitarna sječa i uređenje postojećeg zelenila kroz Program redovnog održavanja Grada Opatije, kojom prilikom će se ukloniti i lokoti na ulazima u park – najavio je Miljenko Ujčić koji navodi da u Gradu razmišljaju o njegovom temeljitom uređenju. Međutim, veći zahvati nisu još mogući.


– Po pitanjima vezanim za planove uređenja, ističem da će se buduća veća ulaganja i obnove ove, ali i drugih zelenih površina planirati u Proračunu nakon što bude izrađen projekt njegovog uređenja. Vjerujem da će taj projekt osigurati i da šetnice kroz park budu prilagođene invalidima – kazao je pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša.Naime, ideju o tome da se park Tomaševac učini dostupnim i invalidima kako bi im se olakšao prilaz istoimenoj plaži, predložio je predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić. Prema tome, opatijska politika i stručne službe Grada izgleda da su pronašle zajednički jezik i za park Tomaševac koji bi u nekoj bliskoj budućnosti trebao dobiti značajno mjesto u opatijskoj hortikulturi.