Adio, Kiko

Zbogom meštre i hvala na svemu: Opatija se jučer oprostila od novinarskog barda Ive Kirigina

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Komemoracija za legendarnog novinara Ivu Kirigina – Kikota održana je jučer  u gradskoj vijećnici, a nekoliko sati kasnije na groblju u Voloskom rijeka ljudi ga je ispratila na posljednji počinak



OPATIJA / VOLOSKO Minutom šutnje, lijepim riječima i odabirom pjesama koje je volio, u opatijskoj gradskoj vijećnici jučer su članovi obitelji, prijatelji, kolege, suradnici i svi koji su ga štovali, odali počast i oprostili se od opatijske novinarske legende – dugogodišnjeg novinara, urednika i kolumnista u Novom listu Ive Kirigina.


Komemoraciju za čovjeka čija je profesionalna karijera ostavila neizbrisiv pečat u životu Opatije, a njegovo znalačko pero i u sektoru turizma cijele regije, ali i države, dojmljivim su govorima uveličali opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić uime svih građana, te glavni urednik Novog lista Nenad Hlača isped redakcije i kolektiva u kojemu je Kirigin proveo cijeli radni vijek.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA





Uz izraze duboke sućuti, u do kraja ispunjenoj vijećnici gradonačelnik Dujmić je podsjetio ne samo na bogatu novinarsku karijeru istaknutog sugrađanina, doajena hrvatskog novinarstva, već se biranim navodima osvrnuo i na njegov ukupan doprinos zajednici uslijed čega je višestruko nagrađivan, između ostaloga i nagradom Grada Opatije, ali i PGŽ-a za životno djelo, te brojnim nagradama i priznanjima iz domene novinarstva, turizma i sporta.


– Poštovani članovi obitelji, naši sugrađani, kolege redakcija s kojima je Ivo Kirigin surađivao, izražavam duboku sućut zbog gubitka našeg Ive, Ivota kako mi kažemo, našeg dragog sugrađanina i osobe čiji je spomen imena nerijetko asocirao na Opatiju. Bio je osoba koja je svakim svojim djelom, riječju stajala iza čvrstih stavova koje je imao; za našeg su Ivota riječi bile djela. Ivo Kirigin bio je, slažu se njegovi kolege novinari, jedan od najboljih, ako ne i najbolji novinar u bivšoj državi u sektoru turizma, ali i kasnije u Republici Hrvatskoj. Snagom svoga autoriteta udarao je temelje struci i držao je smjer kvalitete kako se sektor treba pratiti. Novinarstvo nije profesija – to je način života. Ako je itko doživljavao svoj posao kao cjelodnevnu obuzetost – bio je to Ivo Kirigin. Radni bi mu dan započinjao, za novinarsko poimanje vremena, nevjerojatno rano, ne kasnije od 6.30 sati. I odmah »u glavu«, među ljude, na »mrkat«, tamo gdje se događaju svakodnevne »štorije«. Obaveze bi obavio u optimalno vrijeme, tamo negdje do 15 sati, pa bi u ranijim popodnevnim satima slijedio obvezni, kratki odmor. I nakon toga slični ritual – lungomarem od Lipovice do centra, u ljetnim mjesecima često jedva se probijajući preko »šugamana« na kojima su po toj dužobalnoj šetnici polijegali turisti. Koliko su mu samo puta urednici znali reći – ma Kiko, pa što ti treba izvještavati s nižerazrednih nogometnih utakmica ili s manjih požara po Učki, pusti to mlađima, ti si novinar od formata! Jako su ga ljutili takvi komentari, a njegov je odgovor bio uvijek isti: vijest je kraljica novinarstva, novinar kojem ona nije najvažnija, novinar kojeg prva informacija ne pokrene na trenutačnu akciju, nije za taj posao – prisjećaju se danas njegovi bliski kolege, novinari iz redakcije Novog lista.


Novinar dan i noć


Do perfekcije u svom primarnom sektoru, turističkom novinarstvu u kojem je ostavio epohalni trag – nerijetko smo imali utisak da je osobno na graničnim prijelazima dočekao većinu gostiju koji bi nam došli u špici turističke sezone, ali je jednako tako znao imati i britke komentare koji su pomicali granice hrvatskog turizma –  jednak takav i prema najmanjoj vijesti koja se rodila na opatijskom mrkatu, na igralištu u Dragi, ili u plamenu tamo negdje iza Svete Jelene. Novinar prije i iznad svega, apsolutno 24 sata na dan, čitav život. Ni minutu manje riječi su kojima su kolege opisali novinara Kirigina.


Dragi Ivo, bio si dobri duh Opatije, posebno Voloskog. Nedostajat ćeš nam u svakom trenutku. Pogledom na bilo koju opatijsku vizuru, neminovno ćemo se sjetiti neke tvoje opservacije. Oštrina koja te je karakterizirala bila je korektiv da budemo još bolji u onome što radimo. Uvijek smo se razumjeli. Hvala ti. Boh, prijatelju – rekao je Dujmić.


Nenad Hlača, glavni urednik Novog lista u kojemu je Kirigin radio od novinarskih početaka do mirovine, istaknuo je u prvom redu profesionalni autoritet kojim je zračio, a tijekom karijere je između ostaloga bio i »mjera za reportažu«, ali se prisjetio i situacije u kojoj je i sam, kao mladi urednik došao u priliku da Kiriginu naruči tekst, što je bilo iskustvo koje se ne zaboravlja. No, kako je naglasio Hlača, zahvaljujući Kiriginovoj profesionalnosti, čim su uspostavili kontakt – trema je nestala.


– Kiko je bio tu da pomogne i da riješi problem. U ljetnoj sezoni »kiselih krastavaca« trebalo je samo zaviriti u Kikotovu novinarsku torbu i već bi tu bila i tema i naslov i obavljen posao. Uvijek je bio dio rješenja. Hvala ti Kiko na svemu, zbogom meštre, nedostajat ćeš nam – naglasio je Hlača izrazivši u ime cijelog Novog lista, a posebno kolega novinara, fotoreportera i urednika, te u svoje osobno ime duboku sućut cijeloj Kiriginovoj obitelji i svima koji su ga štovali i voljeli.


– Napustio nas je čovjek čiji je rad duboko utkan u stasavanje Novog lista kakvog poznajemo danas. Upravo je s Kikotom Novi list iskoračio iz svog neposrednog riječkog okruženja kada je sedamdesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao u formiranju opatijskog dopisništva naših novina. Novi list je zahvaljujući trudu Ive Krigina i njegove supruge Mirjane danas dio opatijskog urbanog identiteta, dio gradskog pejsaža – zaključio je Hlača.



»Ivo Kirigin znao je reći: jednom novinar, uvijek novinar. Tome se posvetio, tako je i živio«, poručio je okupljenima velečasni, uz napomenu da je kao novinar znao kritizirati, ali je također znao primiti kritiku. »Volio je život i ljude, ali i zafrkanciju. Volio je dakle sve ono što svaki čovjek voli – imao je veliko srce. Povrh svega, volio je svoju obitelj, ali i svoju Opatiju«, napomenuo je velečasni Belanić.



Drag i dobar prijatelj


U jučerašnjim poslijepodnevnim satima, Ivo Kirigin sahranjen je na vološćanskom groblju, uz vječne Arsenove stihove »Tamo da putujem«. Utjehu i sućut supruzi Mirjani, kćeri Marini, sinu Fernandu i bratu Anđelu, jučer je došao iskazati velik broj onih koji su poznavali Ivu Kirigina.


Misa zadušnica bit će održana po povratku sina Nikole iz inozemstva. Ispraćaj velikog opatijskog kroničara, koji je poseban novinarski senzibilitet ipak osjećao prema sportu i turizmu, okupio je na sahrani, kako je to naveo velečasni Petar Belanić, ljude različitih životnih uvjerenja.


Posebno brojni bili su, naravno, kolege iz Novog lista, i to iz svih struktura naše kuće, s kojima je Ivo Kirigin radio, ali i prijateljevao desetljećima. Velečasni Belanić dočarao je da takav ispraćaj najbolje govori o tome da je Ivo Kirigin bio veliki čovjek koji uživao poštovanje, da je bio novinar poznat u Opatiji, na području cijele Liburnije, ali i diljem naše domovine.


– Ovaj ispraćaj zaista svjedoči tomu da smo voljeli Ivu Kirigina – da smo se s njime rado susretali, da nam je bio drag i dobar prijatelj, da nam je pokazivao kako treba ljubiti svoju obitelj, prijatelje, ali i svoj posao i zvanje, poručio je velečasni Belanić, ilustrirajući da je peru i bloku ostao vjeran do zadnjeg dana.Ivu Kirigina smatralo se jednim od onih novinara koji novinarstvo ne doživljava samo kao profesiju, već je to za njega bio stil života, u kojem nema radnog vremena i koji traži puno odricanja i razumijevanja najbližih. Takav život struka je prepoznala i nagrađivala.