Ususret najluđoj noći

Za zabavu u diskoteci na Ljetnoj – 200.000 kuna

Marina Kirigin

Gibonni, Severina i Parni valjak – tri su zvučna imena uz čije je note Opatija prethodnih godina ispraćala staru i dočekivala novu kalendarsku godinu, no ove godine će sve biti znatno skromnije, ali ako bude barem jednako dobro kao ljetos tijekom RetrOpatije, ova bi »groznica novogodišnje noći« mogla uspjeti...



PATIJA  Treba li Opatiji veliki, centralni gala doček Nove godine s poznatim glazbenim izvođačem ili je dovoljna disco kugla na otvorenom, dobro raspoloženje i retro glazba, pitanje je koje je posljednjih dana otvoreno u opatijskim društvenim krugovima.


Mišljenja su podijeljena. Jedni smatraju da će »štimung« na Ljetnoj pozornici pod disco kuglom uz najavljene DJ-e, Šajetu i Lucu Montecchija, na ispraćaju Stare godine biti nezaoboravan, te kako je angažman lokalnih DJ-a bolje rješenje od gostovanja nekog razvikanog pjevača ili banda koji će samo doći odraditi posao i »pokupiti novac«.


Drugi pak tvrde da Opatija kao turistička destinacija mora u Novu godinu ući sa sadržajem koji neće samo privući domaće stanovništvo već i opatijske goste, te da definitivno ovakva ponuda u sklopu centralnog gradskog dočeka nije adekvatna.


Smatraju da Opatiju treba »probuditi« velika estradna zvijezda. Činjenica je da mnogi gradovi, uz pomoć turističkih zajednica, od Poreča do Dubrovnika izdvajaju značajan novac kako bi osigurali reprezentativne izvođače.   




Doček Nove 2015. godine na Ljetnoj pozornici zamišljen je na velikom centralnom plesnom podiju nad kojim će visjeti disco kugla. Oko plesnog podija bit će drvene kućice s gastro ponudom, a u pozadini podija šuma jelki i stolovi i stolice za one koji trebaju predah u najluđoj noći. Na velikom ekranu vrtit će se spotovi, a glazbeni dio programa odvijat će se pod palicom DJ-a Luce Montecchija i DJ-a Šajete. Trebao bi to biti pravi disco show uz glazbu 70-ih i 80-ih, najavili su organizatori iz Festivala Opatija.



Veliki dočeci koštaju


Tako ove godine Severina nastupa u Poreču, Tony Cetinski i Petar Dragojević u Dubrovniku, Zorica Kondža, Marijan Ban i Siniša Vuco u Splitu. Međutim, ni Opatiju neće zaobići neka estradna imena koja će zabavljati goste u zatvorenim prostorima, hotelima.


Tako će primjerice u opatijskom hotelu Royal za zabavu u najluđoj noći biti zadužena Maja Šuput. I dok se u nekim gradovima troše pozamašne cifre, Grad Opatija će ove godine za tu večer izdvojiti nešto više od 200.000 kuna, ističu u Gradu Opatija, uz napomenu da će se tek u konačnom obračunu troškova za cjelokupnu manifestaciju na Ljetnoj pozornici utvrditi ukupno izdvajanje Grada budući se očekuju i određeni prihodi od manifestacija u prosincu na Ljetnoj pozornici koje organizira ustanova Festival Opatija.


   Rajna Miloš, ravnateljica Festivala Opatija, ustanove koja je zadužena za organizaciju dočeka Nove godine istaknula je kako će se o točnim troškovima ispraćaja aktualne godine moći govoriti naknadno, a potom dala i objašnjenje zbog čega je ove godine nakon niza godina kada su u Opatiji gostovala velika glazbena imena poput Gibonnija, Severine, ili Parnog valjka, odlučeno da se Nova 2015. dočeka na nešto drugačiji način.


   – U sklopu obilježavanja 170. godina turizma izvedeno je niz programa među kojima se pokazalo da je javnosti najinteresantniji bio onaj RetrOpatije koji je održan ovog ljeta. Taj disco na otvorenom privukao je velik broj ljudi i zato smo odlučili to ponoviti i na ispraćaju godine. Istina je međutim da smo razmišljali i o velikim glazbenim imenima, primjerice Zdravku Čoliću, no bilo je nemoguće zatvoriti financijsku konstrukciju. Mislim da je ovakav program u doba recesije, optimalna varijanta – rekla je Miloš, a na pitanje zbog čega u centralnom dočeku ne participira TZ grada Opatije i hotelijeri ravnateljica Festivala Opatija odgovara kako »svatko lovi svog gosta«.


   – Hotelijeri žele da gost ostane u hotelu i tamo troši, zato su im ponuđeni bogati novogodišnji programi. Istina je da velike estradne zvijezde, kao recimo Gibonni koji je pred nekoliko godina bio angažiran u Opatiji, zasigurno mogu biti razlog dolaska u turističku destinaciju, no ove godine mi to ne možemo financijski podnijeti. Svaka takva gaža za sobom, osim autorskog honorara povlači i niz tehničkih troškova, ozvučenja, rasvjete, tako da praktički ni ne kreneš a troškovi su stotinjak tisuća kuna. Osobno jesam za velike dočeke, ali njih treba platiti. Naravno da bi takav doček, u kojem bi svi sudjelovali, Grad i hotelijeri bio benefit za cijelu Opatiju – govori Miloš.


   Turistička zajednica Grada Opatije ni ranijih godina nije sufinancirala doček Nove godine. Tada se razmišljalo kako je centralni gradski doček prvenstveno namijenjen domaćem stanovništvu te kao takav treba biti pokriven iz gradskog budžeta. Direktorica opatijskog TZ-a Suzi Petričić smatra da je manje bitno iz koje se kase daje novac za doček Nove godine, objašnjavajući kako bi se drugačijom preraspodjelom moglo sufinancirati sam doček Nove godine, no onda bi se morao izmijeniti neke druge stavke u proračunu.   

Dunatov: Opatija zaslužuje bolje


– Svjesno smo išli u ovu priču. Priredba RetrOpatija, veliki disco koji je održan ovog ljeta, pokazao se kao dobra stvar, pa je ovo zapravo nastavak tog koncepta. Smatram da je to i dobar sadržaj za opatijske goste. Naravno da su glazbene »zvijezde« uvijek dobrodošle, ali za takav program treba puno više novca. Teško je zadovoljiti sve ukuse, no vjerujem kako će se ovaj doček pokazati uspješnim. To što TZ ne sufinancira doček stvar je samo preraspodjele sredstava. Mi bismo mogli prenijeti recimo novac od novogodišnje zdravice gradonačelnika ili neke druge manifestacije i staviti ga pod stavku doček Nove godine. Mislim da je ovdje manje bitno tko što plaća, a puno je važniji interni dogovor svih na o onome što želimo imati u Opatiji – rekla je Petričić.


   Prosinački program na Ljetnoj pozornici uz klizalište i veliki broj popratnih manifestacija već posljednje tri godine pokazao se kao pun pogodak. Interes je izuzetno velik, pa se ne može govoriti kako Opatija nema sadržaja u ovom dijelu godine. Međutim, mišljenje nekih opatijskih hotelijera i ugostitelja je da Opatija mora imati jača gostovanja estradnih zvijezda.


   Tako je primjerice za prošlih blagdana opatijski ugostitelj Stipe Dunatov samoinicijativno organizirao i uložio sredstva u feštu na opatijskoj tržnici uz Mladena Grdovića i Slavonske tamburaše što se pokazalo odličnim mamcem za mnogobrojnu publiku.


   – Razočaran sam, smatram da Opatija zaslužuje bolje. Ne želim nikog uvrijediti, ali smatram da lokalni DJ-i ne mogu biti razlog dolaska u destinaciju – rekao je Dunatov.