Uskoro natječaj

ŽESTOKA BORBA Tko će biti novi šef Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga

Darko Pajić

Procedura za kadrovske promjene u Županijskoj lučkoj upravi Opatija-Lovran-Mošćenička Draga već je započela / Foto Marin ANIČIĆ

Procedura za kadrovske promjene u Županijskoj lučkoj upravi Opatija-Lovran-Mošćenička Draga već je započela / Foto Marin ANIČIĆ

Novo Upravno vijeće je imenovano te se očekuje natječaj. Kuloari bruje o imenima, među njima je i ime kandidata SDP-a za gradonačelnika Kirigina. Očekuje se da će »presuditi« župan Komadina koji potpisuje sastav Upravnog vijeća koje bira ravnatelja. No, tu odluku mora potvrditi ministar Butković



OPATIJA – Tko će naslijediti Zdravka Debelića i postati novi ravnatelj Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, bit će poznato krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, jer bi tek trebao biti raspisan natječaj za izbor ravnatelja od strane Upravnog vijeća ove institucije. Procedura za kadrovske promjene je već započela i to odlukom primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine o imenovanju novog Upravnog vijeća Lučke uprave Opatija na čije čelo kao predsjednik dolazi Marin Starčić. Članovi UV-a su Damir Lovreković, Robert Dundara, Josip Brkić kao predstavnik koncesionara te Vladimir Malnar iz Lučke kapetanije Rijeka, kojeg je delegiralo resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Iako je odluka o popunjavanju Upravnog vijeća već donesena, još uvijek nije održana konstituirajuća sjednica UV-a u novom sazivu. Ta prva sjednica mogla bi biti održana tijekom ovog tjedna i jedna od prvih odluka trebala bi biti odluka o raspisivanju natječaja za izbor novog ravnatelja s mandatom za iduće četiri godine. Izvjesno je da kandidat neće biti aktualni ravnatelj Zdravko Debelić, koji uskoro ispunjava uvjete za odlazak u mirovinu.


Općeniti uvjeti


Kako god bilo, kadroviranje je već podiglo veliku prašinu u Opatiji te izaziva različite komentare i javne polemike, pa se u kuloarima već spominju potencijalni kandidati za ravnatelja, među kojima bi navodno mogao biti i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Opatije na posljednjim izborima Fernando Kirigin. Paralelno se odvija i borba za utjecaj na donošenje same odluke, ponajviše na relaciji gradonačelnika Opatije Ive Dujmića i župana Zlatka Komadine, koji bi u svemu ipak trebao imati zadnju riječ ukoliko se uzme u obzir da je donio odluku o izboru članova Upravnog vijeća, koje će izabrati ravnatelja.





Fernando Kirigin, SDP-ov gradski vijećnik, spominje se kao jedan od kandidata za ravnatelja Lučke uprave Opatija. No, Kirigin kaže da nije upoznat s time da je raspisan natječaj za ravnatelja Lučke uprave.


– Dobro sam upoznat sa situacijom na opatijskom mulu, kao zamjenik gradonačelnika bavio sam se, između ostalog, upravo ovom problematikom. Problemi se najbolje mogu rješavati uz transparentan i otvoren pristup, uz pošten odnos i jednake uvjete za sve uključene strane. Svima koji privređuju od gradske luke i za gradsku luku treba omogućiti sve što im je potrebno da kvalitetno rade i još više doprinose razvoju Opatije, otvaranju radnih mjesta i punjenju proračuna jer smatram da su za daljnji turistički razvoj Opatije more i luka jako važni resursi. Kako sam bio zamjenik gradonačelnika Opatije, jako sam dobro upućen u daljnja ulaganja u lučku infrastrukturu koja se planiraju realizirati u sljedećem investicijskom razdoblju, stoga mogu reći da mi je drago da se moje ime spominje u kontekstu izbora budućeg ravnatelja Lučke uprave, međutim nije mi poznato da je raspisan natječaj niti da se gospodin Debelić povlači s ove funkcije – kazao nam je Kirigin. (S. B.)



Zasad je preuranjeno procjenjivati tko bi mogli biti kandidati, jer će se prijave zaprimati u razdoblju od 8 do 15 dana nakon raspisivanja natječaja. Uvjeti koje kandidati moraju ispunjavati su prilično općeniti, te se traži fakultetska diploma i najmanje tri godine rada na radnom mjestu u skladu sa stečenom naobrazbom, pored čega je potrebno priložiti i program rada u Lučkoj upravi. Prijedlog odluke donijet će natječajna komisija, a odluku o izboru ravnatelja Upravno vijeće.


Potvrđuje Butković


Zanimljivo je i pomalo paradoksalno kako je uvjet da ravnatelja ne potvrđuje župan, iako je osnivač Lučke uprave PGŽ-a, već odluku mora potvrditi resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. To bi ipak trebala biti samo formalnost, jer se dosad u pravilu nije događalo da ministar odbije prihvatiti odluku Upravnog vijeća na razini županijske lučke uprave. U Primorsko-goranskoj županiji situacija je trenutno takva da se u idućem razdoblju pripremaju izbori ravnatelja u sedam od ukupno osam županijskih lučkih uprava, jer se svugdje približavaju kraju mandati aktualnih ravnatelja. Priča o kadroviranju ravnatelja za Opatiju, Lovran i Mošćeničku Dragu tek će se zahuktati i prije svega će biti zanimljivo vidjeti koliko će se kandidata uopće prijaviti i tko će sve među njima biti.