Vikend finale

Vrhunac karnevala u Opatiji Lovranu – Balinjerada i povorka

Marina Kirigin

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Maškarani klapski maraton, tanci uz Duleta i Bonacu, te u nedjelju 34. Balinjerada i zatim velika međunarodna povorka u Lovranu na kojoj se očekuje 2.300 sudionika u 40 grupa, te čak 840 najmlađih



OPATIJA/LOVRAN Vrhunac »petog godišnjeg doba« u Opatiji očekuje se ovog vikenda, kada će se spojiti pjesma, ples, sportska uzbuđenja i mnoštvo »maškaranih ludosti«, odnosno održati se Maškarani klapski maraton, utrka Balinjerada i pusni »tanci« uz Duleta i Bonacu. Na tri atraktivna programa očekuju se tisuće posjetitelja, a jedinstven i autentičan doživljaj opatijskog karnevala najviše će se moći osjetiti za najluđe utrke na svijetu, 34. izdanja Balinjerade, koja je na rasporedu u nedjelju (19. veljače) od 10 sati. Na potezu od hotela Bristol do Slatine spuštat će se karići, monopatini, te merikanska vozila na kugličnim ležajevima.


Jedinstvena utrka vozila, u kojoj je stil često važniji od brzine, i ove će godine biti otvorena i za sve posjetitelje, koji će čari jurnjave niz glavnu opatijsku ulicu moći osjetiti od 10 sati, u sklopu programa »taxi-balinjere«, uz nadzor iskusnih natjecatelja, ističu predstavnici opatijskog turističkog ureda. Službeni start Balinjerade zakazan je u 12 sati.


Uz nagrade najbržima i najbolje maskiranima, i ove godine posebnu nagradu dobit će Miss Balinjerade, a za zabavu posjetitelja pobrinut će se »otac Balinjerade« Dule sa svojom Bonacom, Salty Tails, Zastoj band te poznata voditeljska imena Dražen Turina Šajeta, Tomislav Škulj i Mario Lipovšek Batifiaca. Po završetku Balinjerade održat će se karnevalska povorka lokalnih maškaranih grupa iz Opatije i okolice, a »veliki finale« programa bit će Kukalka, posebna opatijska »morska varijanta« Sinjske alke, na kojoj će se u lovu na »sridu« od 13 sati okušati članovi Opatijskih kukala. Vikend ispunjen karnevalskim zbivanjima otvara večeras u 20 sati Maškarani klapski maraton u Sportskoj dvorani Marino Cvetković uz besplatan ulaz.




Nakon klapske verzije, dan kasnije u sportskoj će dvorani hitovi karnevala publiku osvojiti i u »klasičnoj« izvedbi, koju je usavršio opatijski karnevalski gradonačelnik, Duško Jeličić Dule. Njegovoj Bonaci na pusnim tancima na 1. katu dvorane u subotu 18. veljače od 20 sati pridružit će se i maškarani gosti iznenađenja, najavljuju iz TZ-a.


Finale ovogodišnjih karnevalskih događanja u Lovranu također je na rasporedu u nedjelju, 19. veljače kada će se održati tradicionalna velika Međunarodna karnevalska povorka. Start povorke je predviđen ispred hotela Excelsior u 14 sati. Ovogodišnje obilježavanje stogodišnjice maškara u Lovranu svojim će nastupom podržati 40 grupa s oko 2.300 sudionika među kojima će biti 840 najmlađih iz vrtića, škole i ostalih maškaranih grupa. Posebnost povorci dati će nastup zvončarskih grupa Žejane, Vlahov Breg-Korensko, Halubajski zvončari i prvi puta Sovinjonski pusti iz istarskog mjesta Sovinjak, njih oko 220.


Osim domaćih maškara, te gostiju iz šireg liburnijskog, kvarnerskog i istarskog kraja, iz susjedne Slovenije dolaze članovi etnografsko-kulturnog društva »Orači« iz Ptuja koji će predstaviti tradicijske maske svoga kraja. Za pravo karnevalsko raspoloženje pobrinut će se voditeljski par Irena Grdinić i Mario Lipovšek – Battifiaca. Organizatori ove vrlo posjećene i kvalitetne dugogodišnje povorke, članovi lovranske »Toronjere« na kraju nastupa će sve maškare na lovranskom mulu počastiti friganim sardelicama i pićem, a najmlađi će u lovranskom vrtiću biti ponuđeni krafnama i sokom.