Liburnicon

Vremenskim strojem u drevni Egipat i u svemir

Srđan Brajčić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Djeca su drvenim bojicama, flomasterima ili plastelinom progovorila o dinosaurusima, Egipćanima ili srednjovjekovnim fantastičnim junacima



OPATIJA Učionica povijesti Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov i koncem kolovoza, kad još uvijek nema nastave zbog ljetnih praznika, bila je zauzeta. K tome u nedjelju, ali ovog puta uglavnom s djecom predškolskog uzrasta, mališanima koji su likovnim kreacijama pokušali dočarati svoje spoznaje o prošlim vremenima.


Naime, nedjelja ujutro Liburnicona, opatijskog festivala znanstvene fantastike, ali fantastike i imaginacije uopće, bila je posvećena najmlađima koji su drvenim bojicama, flomasterima, temperama ili plastelinom, ovisno o svom likovnom afinitetu koji je tek u povojima, govorili o dinosaurusima, Egipćanima ili srednjovjekovnim fantastičnim junacima.


U dječjem danu Liburnicona, mališani ne samo da su pokazalI puno kreativnosti, entuzijazma i volje, već su svojom maštom putem najtradicionalnijih metoda, a to su papir i olovka ili kist, poručila što znaju o povijesti. Za svoju dob, kaže Ana Cerovac, voditeljica dječje edukativno-zabavne radionice Liburnicona, znaju puno toga.



Dojam volonterki Katarine Mance i Esperanze Frank je da djecu takav program veseli i čini ih vrlo uzbuđenima. Kažu da je mališanima zanimljiv način na koji su dobili zadatak da se vrate u staro doba.– Mislim da im ovo može biti puno uzbudljivije nego igrati igrice. Crtanjem nam dočaravaju to kako oni vide povijest, kaže Katarina Mance.Esperanza Frank dodaje da mališani već imaju izražene stavove o tome što oni vide u tom davnom svijetu. Volonterke su složne u tom da djeci mašta radi sto na sat.


Piramice i palme


– Dječji program tradicionalan je dio festivala Liburnicon i dosad smo uvijek imali odličan odaziv. Program se održava ujutro kako ga ne bismo miješali s znanstveno-zabavnim dijelom Liburnicona koji je popodne i navečer. Za tu prigodu djeca dobiju i jednu učionicu, tako da imaju potreban mir za svoj kreativni rad, u čemu im pomažu i naše volonterke, pojašnjava Ana Cerovac koja dugo organizira slične radionice za najmlađe koje su masovno posjećene.


Festival Liburnicon, između ostalog, tematizira i putovanja kroz vrijeme, tako je njegov dječji program također okrenut prošlosti. Upravo da bi se djeca lakše uživjela u svoju ulogu mladih tumača prošlosti, prije nego što će ući u učionicu iz povijesti morala su zakoračiti u vremenski stroj.


– Taj vremenski stroj vratio ih je u epohu dinosaurusa, a nakon toga i u vrijeme drevnog Egipta; djeca su gradila piramide i sadile palme. Potom nas je naš vremenski stroj odveo u srednji vijek, gdje nas je Robin Hud podučio streličarstvu, dočarava Ana Cerovac.



Djeca u sklopu Liburnicona stječu i one motoričke. Naime, na igralištu škole postavljena je meta, pa su djeca pokušala savladati tehnike napinjanja luka i ispaljivanja strijele.– Međutim, naše streljaštvo nije prezahtjevno. Djecu takav program veseli: potpuno su njime zaokupljeni i oduševljeni, poručuje Ana Cerovac.


Mašta i kreacija


No, u sklopu dječjeg programa Liburnicona, vremenski stroj nije djecu samo odveo u daleku i poznatu povijest ljudi, već i u budućnost o kojoj se samo može slutiti kakva će ona biti. No, posve je sigurno, kaže Ana Cerovac, da će biti raketa i robota.


– Pa smo lansirali rakete u svemir. Uglavnom, radionica kod djece potiče maštu i razvija kreativne i socijalne vještine. Osim toga, daje im pregled ljudske povijesti, jasno u nekom okvirnom slijedu događaja i koji je prilagođen njihovom uzrastu. Djeca već imaju neku predodžbu o povijesti, koju najčešće steknu gledajući crtane filmove, ali kroz naše radionice ona će biti proširena dječjom vizijom. Dakle, kakvi su točno bili dinosaurusi – oni će odlučiti.


Ili kakvi su bili stari Egipćani i drevne piramide – također će djeca odlučiti. Sve u svemu, to je učenje kroz maštu, kreativnost i likovno izražavanje. Međutim, vidjet ćemo još hoće li netko ispod egipatskih piramida smjestiti i mumiju, kaže Ana Cerovac.