Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
'Posadi drvo, ne budi panj'

foto Volonteri u Opatiji posadili osam hrastova, akcija se nastavlja sljedeći vikend

Akcija na Punta kolovi protekla je u dobrom raspoloženju / Foto Facebook
Akcija na Punta kolovi protekla je u dobrom raspoloženju / Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2019. u 15:05 2019-10-28T15:05:00+01:00

Građani koji su sudjelovali u pripremi terena i sadnji drveća proveli su dva sunčana i izuzetno topla dana u druženju s istomišljenicima kojima je stalo do očuvanja prirode, a ujedno naučili nešto o stablima i njihovom uzgoju

Vikend je i na opatijskom području protekao u znaku pošumljavanja. Naime, u sklopu akcije 'Posadi drvo, ne budi panj' širom Hrvatske su organizirane akcije sadnje stabala, a u Opatiji su se građani organizirali putem Facebooka pod parolom 'Sadimo stabla po Opatiji' na inicijativu Neve Slani, Igora Primožića i Davora Oblijana.

Sadnja na Punta kolovi / Snimila Slavka ANIČIĆ

Grad Opatija je financirao nabavu stabala hrasta medunca, a humus, gnoj, kolce te pribor za vezivanje stabala dopremila je gradska tvrtka Parkovi d.o.o. Alat su donijeli volonteri.

Organizatori su dobili dragocjene upute od zaposlenika Parkova te se posebno zahvaljuju ing. Hermini Brajković. Teren je na nekim lokacijama bio zaista težak pa je tamo pripremno kopanje trajalo gotovo cijeli dan, s obzirom da je korijen stabala trebalo položiti u rupe duboke jedan metar. 

U subotu se pripremalo teren i sadilo na Črnikovici, Tomaševcu i Punta kolovi, dok su u nedjelju volonteri imali pune ruke posla na Tošini i Punta kolovi. 

Ennio i Jelena Ribarić ponosni na posađeni hrast / Snimila Neva SLANI

Građani koji su sudjelovali u pripremi terena i sadnji drveća proveli su dva sunčana i izuzetno topla dana u druženju s istomišljenicima kojima je stalo do očuvanja prirode, a ujedno naučili nešto o stablima i njihovom uzgoju.

Naime, sadnju iznad plaže za pse na Punta kolovi predvodio je krajobrazni arhitekt Davor Oblijan. Za okrijepu su se pak pobrinuli vlasnici Hotela Mozart Abi i Mira Shalabi. 

Volonteri na Punta kolovi / Foto Facebook

Na opatijskom području posađeno je osam hrastova, a preostale su još dvije sadnice te nekoliko doniranih stabala koja je potrebno posaditi što prije. Stoga organzatori zahvaljuju donatorima te pozivaju zainteresirane da se pridruže akciji sadnje i sljedeći vikend.

Ujedno napominju da je najvažnije posađena stabla obilno zalijevati još godinu dana, pogotovo tijekom ljeta u čemu će građani zasigurno pomoći Gradu Opatija i Parkovima.

Zahvalivši volonterima na trudu, organizatori su izrazili zadovoljstvo što se ovom akcijom sačuvala pokoja zelena parcela za budućnost.

Sadnja stabala na Tomaševcu / Foto Facebook

Sadnja stabala na Tomaševcu / Foto Facebook

Sadnja stabala na Tomaševcu / Foto Facebook

Stablo posađeno na Punta kolovi / Snimila Slavka ANIČIĆ

Mlade snage uče o sadnji stabala / Snimila Slavka ANIČIĆ

Skupina volontera iznad plaže za pse na Punta kolovi / Foto Facebook

Nije bilo lako kopati i saditi na strmom terenu / Foto Facebook

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.