Opatija

“Vladajuća oporba” uputila sedam amandmana na Dujmićev proračun

Srđan Brajčić

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Predstavnici »vladajuće oporbe« poručuju da ne žele minirati proračun, ali ističu da će biti odgovorni prema predizbornim obećanjima, odnosno svojim političkim odlukama. Naši amandmani su afirmativni i podržavaju sve one važne i dobre projekte za Opatiju, kaže vijećnik i predsjednik opatijskog SDP-a Fernando Kirigin



OPATIJA Gradsko vijeće na sutrašnjoj sjednici odlučivat će o proračunu Opatije za 2018. godinu, pa je koalicija stranaka koja predstavlja predstavničku većinu najavila da će pri donošenju najvažnijeg gradskog dokumenta voditi konstruktivnu i uključivu politiku. Robert Kurelić iz Akcije mladih tako ističe da je koalicija uputila sedam amandmana predlagaču opatijskog proračuna, dakle gradonačelniku Ivi Dujmiću. Amandmani se odnose samo na one najvažnije aspekte raspodjele gradskog novca, a njihova je ukupna vrijednost, ilustrira Kurelić, oko dva milijuna kuna.


Odgovornost


Fernando Kirigin iz SDP-a i Vedran Kružić iz Unije Kvarnera poručuju da vladajuće stranke ne žele minirati proračun, ali napominju da će biti odgovorne prema predizbornim obećanjima, odnosno svojim političkim odlukama. Gordana Grgurina iz HSU-a istaknula je da je ova stranka pažljivo odlučila koje će mjere predložiti za uvrštenje u proračun, a u skladu s obećanjima opatijskim umirovljenicima o njihovom boljem socijalnom i zdravstvenom položaju.


– Naši amandmani su afirmativni i podržavaju sve one važne i dobre projekte za Opatiju. Još jednom ću podsjetiti na to da je ova koalicija izglasala niz demografskih mjera koje su širom Hrvatske prepoznate kao najbolje. Također, donijeli smo i brojne mjere koje će vratiti smiješak na lica naših umirovljenika, kazao je Kirigin koji vjeruje u to da će proračun za 2018. podignuti standard života u Opatiji.




Robert Kurelić kao primjer navodi da se jedan amandman odnosi na osiguravanje novca za provođenje arhitektonsko-urbanističkog natječaja za uređenja trga Slatina, što je Gradsko vijeće usvojilo na svojoj sjednici na kojoj se odlučivalo o Urbanističkom planu uređenja Opatije. Također, koalicijski amandmani će Liburnija jazz festivalu i Liburniconu donijeti dimenziju strateški važnih manifestacija za Grad Opatiju, te će prema tome biti izmješteni iz proračunske stavke javnih potreba u kulturi.



Vijećnik Vedran Kružić podsjetio je da će koalicija inzistirati na tome da se građanima Opatije ukine prirez najkasnije do 1. srpnja iduće godine.


No, ova mjera ipak neće biti uvrštena kao amandman u proračun za 2018. godinu zbog toga što zakonodavac ne odobrava mogućnost da pojedine odluke gradskih vijeća stupaju na snagu s vremenskom odgodom od nekoliko mjeseci. Gradsko vijeće o ukidanju prireza glasovat će najvjerojatnije u svibnju ili lipnju. To je važna mjera, kazao je Kružić, za podizanje standarda života u Opatiji, ali i kako bi se zaustavio egzodus iz Opatije koja se mora donijeti.



Pokroviteljstva


– Jedna od novina bit će i ta da će Gradsko vijeće, po uzoru na brojna predstavnička tijela u Hrvatskoj, poput Zagreba, Splita ili Varaždina, dobiti novac za pokroviteljstva. To je legitimna odluka u skladu s dignitetom opatijskog predstavničkog tijela, da može sufinancirati manifestacije, poput znanstvenih skupova ili konferencija. No, radi se doista o malom novcu kojim će raspolagati Gradsko vijeće, pojasnio je Kurelić.


Vedran Kružić iz Unije Kvarnera dodaje da će koalicija kroz proračun nastaviti potpomagati sve one ideje koje donose dobrobit mladima, k tomu podupirat će ulaganja u cjeloživotno obrazovanje.


– Jedan od takvih projekata koji ćemo tražiti da se prati kroz gradski proračun je i rekonstrukcija Doma Liburnija kako bi on poslužio za potrebe cjeloživotnog učenja. Također, ova predstavnička većina zalagat će se za pokretanje poduzetničkog centra za kreativne industrije u turizmu, za što smo predvidjeli nešto više novca u proračunu, poručio je Kružić.


Na dobrobit svih


– Sve ove mjere imaju jedan cilj, a on je da zadržimo naše sugrađane u Opatiji, ali i privučemo nove, naglasio je Fernando Kirigin koji je dodao da će se najvjerojatnije odustati od druge točke dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća, koja se odnosila na promjene naknade gradskim vijećnicima, zbog toga što nije postignut dogovor na razini svih opatijskih političkih opcija.Neven Varljen iz IDS-a zaključio je da Opatija danas može biti ponosna na sve one mjere koje su usvojene na Gradskom vijeću i koje umnogome poboljšavaju život svim Opatijcima. Poručuje da je vladajuća koalicija stabilna i da nastavlja razmišljati progresivno i konstruktivno, pa je uvjeren da će s gradskom opozicijom nastaviti razvijati partnerske odnose za dobrobit svih Opatijaca.