Novo ruho

Villa Albina: Zavirite u obnovljenu drašku ljepoticu kojoj je novi vlasnik vratio stari sjaj

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Novi vlasnik, Franz Fürst iz Austrije, vilu je kupio prije dvije godine, renovirao je te odlučio staviti na turističko tržište. Luksuzno uređeni objekt, koji raspolaže s četiri apartmana od kojih će se tri iznajmljivati, a jedan koristiti u privatne svrhe, opremljen je poštujući tradiciju gradnje kraja



MOŠĆENIČKA DRAGA – Mošćenička Draga dobila je novu ljepoticu – Villu Albinu. Jedna od najstarijih građevina u toj najmanjoj liburnijskoj općini, sagrađena 1830. godine, koja se nalazi odmah iznad draške lučice, na nekoliko koraka od mora, zasjala je u novom ruhu.


Njezin novi vlasnik, Franz Fürst iz Austrije, vilu je kupio prije dvije godine, renovirao je te odlučio staviti na turističko tržište.


Luksuzno uređeni objekt koji raspolaže s četiri apartmana, od kojih će se tri iznajmljivati, a jedan koristiti u privatne svrhe, opremljen je poštujući tradiciju gradnje kraja. Gostima pruža jedinstvenu atmosferu i suvremenu udobnost, a uz sunčanu terasu i mali bazen, objekt raspolaže i saunom te garažom.


Oduševljen Dragom




– Moj prijatelj, poznati austrijski arhitekt, radio je rekonstrukciju kuće u zaleđu Mošćeničke Drage i tom me prilikom pozvao da s njim dođem pogledati što je napravio. Tada sam prvi put došao u Hrvatsku i oduševio se ovim mjestom, koje je autentično i uopće nije nalik nekim drugim turističkim destinacijama na Jadranu.


Za tog posjeta uočio sam i ovu kuću koja nije bila u najboljem stanju. Sreo sam susjede ispred kuće i priupitao ih što se događa s kućom i tada saznao da se prodaje. Impresioniran arhitekturom, krajolikom, mentalitetom ljudi, u vrlo kratkom vremenu donio sam odluku da ću vilu kupiti.


U roku od dva-tri mjeseca riješio sam vlasništvo i krenuo s obnovom objekta koja je trajala 18 mjeseci – govori vlasnik Ville Albina Franz Fürst, inače poduzetnik koji se bavi razvojem nekretnina.



Hrastovo drvo, istarski kamen i bakar – osnovna su tri materijala kojima je uređena cijela unutrašnjost i vanjski prostor kuće koja u tri apartmana, u oko 300 »kvadrata« prostora, nudi mogućnost za smještaj 12 ljudi. U prostor koji je uređen do najsitnijeg detalja uložen je veliki novac, a sve se radilo kako bi se ponudila najbolja kvaliteta.


– Ideja je bila da ovakvom obnovom ponudimo novu kvalitetu, da to bude jedan mali impuls za ostale privatne iznajmljivače da ulože u kvalitetu smještaja. Uvjeren sam da će ovo biti poticaj za kvalitetan i održiv razvoj mjesta i regije – rekao je Fürst, ističući da je u Mošćeničkoj Dragi, u samoj lokalnoj vlasti, ali i u okolini, novim prijateljima, prvim susjedima, ali i kompletnom projektnom timu, imao veliku podršku i pomoć te odličnu suradnju pa im ovom prilikom svima zahvaljuje.



Bezbroj sadržaja


– Bilo je toliko detalja o kojima je valjalo voditi računa prilikom uređenja i isto toliko ideja. Trebalo je znati sve to posložiti, ali vjerujem da smo svi zajedno napravili dobar posao. Oduvijek sam preferirao Švicarsku i Italiju, kao ljubitelj nogometa poznavao sam istina neke hrvatske nogometne stručnjake – Barića, Kovača – ali autentičnost Mošćeničke Drage me oduševila, kao i ovaj kontrast mora i planina – govori poduzetnik iz Salzburga koji vjeruje da ovakva ulaganja mogu produljiti kratku, tromjesečnu drašku sezonu.



– Ovdje zaista ima bezbroj sadržaja, mogućnosti što raditi i u proljeće i jesen, ova priroda to pruža. Ja recimo volim ovdje doći biciklirati i to u jesen i proljeće. Ulaganjem u kvalitetu smještaja i ostale, popratne sadržaje pokušat ćemo ne samo produljiti sezonu, već i podići cijene i privući goste visoke platežne moći – zaključio je Austrijanac koji će vrata vile otvoriti idućeg proljeća.


Međutim, već sada ima popunjen kolovoz 2020. godine jer je taj mjesec u prvoj godini rada rezervirao za svoje prijatelje kako bi im pokazao svoj rad, ali i Mošćeničku Dragu.