Opatijski proračun

Vijećnike zanima svaka stavka “podebljanog” proračuna za Festival

Aleksandra Kućel Ilić

Gradonačelnik Ivo Dujmić ima razloga za zadovoljstvo   / snimio M. GRACIN

Gradonačelnik Ivo Dujmić ima razloga za zadovoljstvo / snimio M. GRACIN

Tražili su točne podatke o tome koliko je novca potrošeno na programe u »Gervaisu« od otvorenja do danas, a predsjednik Vijeća je najavio da će u rujnu tražiti detaljan izvještaj o svim troškovima, kao i programima na Ljetnoj pozornici i u Gervaisu od ravnatelja Ernieja Gigantea Deškovića



Gotovo do pola noći trajala je prva radna sjednica Gradskog vijeća Opatije u novom mandatu, ali je i dnevni red bio opsežan i obuhvaćao je čak 14 točaka. Od 17 vijećnika, nazočno ih je bilo 16 (odsutan je bio jedino Vladimir Brnečić s Nezavisne liste Ive Dujmića), no, bez obzira na postizborne procjene kako će reizabrani gradonačelnik teško moći donositi odluke s obzirom na to da nema većinu u Vijeću, ostat će zapisano da je svih 14 točki uz više ili manje polemike te u nekim slučajevima i uz usvojene amandmane iz redova SDP-ove koalicije – usvojeno. Treba reći i da se novi predsjednik Vijeća Robert Kurelić iz Akcije mladih odlično snašao na tom mjestu te pokazao sposobnost za »dirigiranje« gradskim parlamentom, vodeći računa o onome što se govori, a manje o tome tko to govori, odnosno kojoj stranci pripada.


Pored već poznatih pronatalitetnih mjera koje će zacijelo svrstati Opatiju u sam hrvatski vrh po onome što nudi obiteljima, najviše se vremena, shodno očekivanjima na sjednici utrošilo za rebalansiranje proračuna za 2017. godinu. Odnosno, vijećnici iz koalicije SDP-IDS-HSU-UK- AM inzistirali su da se razjasne sve pojedinosti oko novca koji se ovim rebalansom dodjeljuje Festivalu Opatija, a s obzirom na to da zbog službenog puta po Engleskoj i Španjolskoj na sjednici nije bilo ravnatelja Festivala Opatija Ernieja Gigantea Deškovića, na udaru »vijećničkih rafala« stoga se našla Lorena Bašan, predsjednica Upravnog vijeća ove ustanove. Upućeno je na adresu Festivala Opatija dosta zamjerki, od one da se novac troši netransparentno, sve do toga da se dosta toga loše isplaniralo. Vijećnike Fernanda Kirigina i Nevena Varljena zanimalo je dobiti točne podatke o tome koliko je novca potrošeno na programe u »Gervaisu« od otvorenja do danas, što će im se dostaviti u pismenom obliku, a predsjednik Vijeća Robert Kurelić je najavio da će na sjednici u rujnu tražiti dolazak ravnatelja Deškovića na sjednicu te njegov detaljan izvještaj o svim troškovima, kao i realiziranim programima na Ljetnoj pozornici i u »Gervaisu«.



Točka pod znakovitim, »sretnim brojem 13« tijekom koje je Ivo Dujmić informirao vijećnike o provedbi zaključka Gradskog vijeća i troškovima izgradnje KTC-a, nije izazvala očekivane burne reakcije vijećnika, možda i zbog toga što su se u gotovo sedam sati zasjedanja već bili dovoljno izmorili. Ipak, ponovno su se čule zamjerke na račun toga što gradonačelnik nije dozvolio pokretanje nezavisne revizije vezane uz kompletnu priču oko KTC-a »Gervais« jer dio vijećnika smatra da nalaz DORH-a neće biti dovoljan da bi se rasvijetlilo sve ono što javnost zanima. Dakle, očito je da će se o Gervaisu i dalje još puno govoriti i pisati.





Govoreći o sadržaju rebalansa budžeta koji je na kraju usvojen uz 12 ruku »za« te bez amandmana, a viši je za 26,3 milijuna kuna i sada iznosi oko 187 milijuna kuna, njime se osiguravaju dodatna sredstva namijenjena povećanju rashoda za zaposlene u Dječjem vrtiću Opatija (izmjena koeficijenata i povećanja osnovice 5 posto) te Knjižnici Viktora Cara Emina (povećanje osnovice 5 posto) kao i sredstva za sufinanciranje nabavke udžbenika za svu djecu osnovnoškolskog uzrasta. Pored toga, povećavaju se sredstva za održavanje komunalne infrastrukture radi povećanih troškova. Kod proračunskih korisnika, najveće promjene su bile vezane uz ustanovu Festival Opatija i to radi viših troškova zaposlenih, materijalnih troškova, kao i troškova programske djelatnosti prvenstveno vezenih uz upravljanje zgradom KTC-a »Gervais«.