Operacija paraking

Vijeće će oduzeti pravo Dujmiću da sam odlučuje o uvjetima parkiranja

Srđan Brajčić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Predstavnička većina iz Odluke o uređenju prometa, donijete prije 15 godina, izbacit će stavak o tome da gradonačelnik sam odlučuje o Općim uvjetima parkiranja. Umjesto toga, bit će propisano da takve ovlasti ima predstavničko tijelo Opatije, odnosno Gradsko vijeće



OPATIJA Gradsko vijeće omogućit će građanima da se putem javne tribine izjasne o politici parkiranja na području Grada Opatije, najavio je jučer predsjednik Vijeća Robert Kurelić iz Akcije mladih koji je izrazio svoje neslaganje sa stavom gradonačelnika Ive Dujmića koji ne podupire takvu inicijativu.


– Doduše, nisam dobio službeno očitovanje od gradonačelnika da je protiv tribine, ali nam je sugerirano da takvu temu ne treba rješavati u javnom dijalogu s građanima, pojasnio je Kurelić koji se osvrnuo i na odluku Grada Opatije o tome da otvori savjetovanje s javnošću oko nacrta prijedloga Općih uvjeta organizacije parkiranja na javnom parkiralištu, koje se provodi do 2. ožujka, ali putem elektroničke pošte.


Važna promjena


Pojašnjava da nije zadovoljan dosadašnjom praksom savjetovanja s građanima putem e-maila i prema tome očekuje da se gradske strukture suoče s građanima »oči u oči«. Predsjednik opatijskog Vijeća pritom je najavio važnu promjenu u postupku donošenja Općih uvjeta organizacije parkiranja kojima se određuju zone i cijena parkinga u Opatiji. Naime, najavio je, bit će pokrenut postupak oduzimanja prava opatijskom gradonačelniku o tome da on sam predlaže i odlučuje o uvjetima parkiranja. Takva mogućnost bit će ponovno vraćena u nadležnost Gradskog vijeća.




– Prema pojašnjenju opatijskih gradskih službi, ovlast gradonačelnika da on sam uređuje uvjete parkiranja u Opatiji proizlazi iz Odluke o uređenju prometa na području Grada Opatije. Takvu Odluku još prije 15 godina donijelo je Gradsko vijeće Opatije, što ćemo predložiti da se promijeni, pojasnio je Kurelić koji je najavio da će na tu temu unutar dva tjedna biti sazvana izvanredna sjednica Vijeća.


Drugim riječima, prema pojašnjenju Kurelića, predstavnička većina iz Odluke o uređenju prometa na području grada izbacit će stavak o tome da gradonačelnik sam odlučuje o Općim uvjetima parkiranja. Umjesto toga, bit će dodan onaj stavak koji propisuje da takve ovlasti ima predstavničko tijelo Opatije.



Komentirajući poslovanje Opatije 21, Varljen je pozdravio najavu o ispunjenju predizbornog obećanja gradonačelnika Dujmića o tome da Opatijci imaju jedan sat besplatnog parkiranja, ali je izrazio sumnju oko toga koliko će takva usluga opteretiti poslovanje te gradske firme, to jest hoće li u konačnici njezino poslovanje biti pozitivno.



Trajno rješenje


Neven Varljen iz IDS-a ističe da je proces povratka parkinga u nadležnost gradske firme Opatija 21, odnosno odlazak privatnog koncesionara nakon 10. ožujka iz Opatije, pravo vrijeme da se konačno riješi jedan od najvećih opatijskih problema, a to je parkiranje i donese dugoročno rješenje za građane i turiste. Varljen očekuje da će druga politička strana biti kooperativna.– Uvjete ne želimo mijenjati na silu i stoga predlažemo da izvršna i predstavnička vlast zajedno osnuju stručnu radnu skupinu koja će donijeti najbolja rješenja, ocijenio je Kurelić koji navodi da je već čuo niz prijedloga građana koje bi trebalo uvažiti.