Vodič ucrtan u plan grada

Veliki i mali na Violici: Opatija prva u Hrvatskoj ima mapu dječjih igrališta

Marina Kirigin

Foto:Vedran Karuza

Foto:Vedran Karuza

Putem natječaja DGV-a osigurali smo 12.000 kuna za izradu tabele sa mapom dječjih igrališta koja će biti postavljena na Slatini i na kojoj će svi podaci biti na četiri strana jezika kako bi i najmlađi opatijski gosti mogli lako pronaći mjesto za igru i zabavu – rekla je Sanja Škorić, tajnica DND-a



OPATIJA Jedinstvena mapa dječjih igrališta, prva takva u Hrvatskoj, jučer je prezentirana u opatijskoj Villi Antonio. Riječ je o mapi – vodiču kroz 31 igralište za djecu ucrtano u planu grada Opatije, s kratkim opisom i fotografijom te pravilima ponašanja na igralištima.


Mapa je izrađena u sklopu projekta »Veliki i mali na Violici« zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.


U njezinoj izradi sudjelovali su vijećnici osmog, devetog i desetog saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatije. Mapa u nakladi 1.500 komada bit će podijeljena svim malim Opatijcima i gradskim ustanovama.


Pravo i potreba




Zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin pohvalio je ideju i rad opatijske djece. Naglasio je kako Grad Opatija iz proračuna izdvaja sredstva za održavanje dječjih igrališta te kako će to činiti i u budućnosti te željezne konstrukcije na igralištima u skladu s trendovima mijenjati onima izrađenim od prirodnih materijala.


Napomenuo je kako prema europskim standardima na jedno igralište otpada osamsto osoba, odnosno ako se broj opatijskih igrališta pomnoži s tim standardom to znači da u Opatiji ima prostora za igru duplo više od broja stanovnika.


Autorica mape Iva Davidović pomogla je djeci u izradi, a što se sve činilo po pitanju dječjih igrališta i njihove promocije ispričale su Nina Žunić i Francesca Renner, vijećnice DGV-a Opatija. Među ostalim, Hana Kulišić i Diminik Žiganto sudjelovali su na 11. Susretu Djece sa saborskim zastupnicima i predstavili su se projektom »Dječja igrališta – pravo i potreba svakog djeteta» kojeg su pokrenuli zajedno s lokalnom zajednicom kako bi se prazna i neiskorištena dječja igrališta ponovno počela koristiti.


Oslikavanje Vijolice


Sanja Škorić, tajnica Društva »Naša djeca« Opatija i dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske zahvalila se svima koji su svojim volonterskim doprinosom pomogli oslikavanju dječjeg igrališta Vijolica.


– Ponosni smo što smo uspjeli napraviti ovu mapu i na tome nećemo stati. Putem natječaja DGV-a osigurali smo 12.000 kuna za izradu tabele sa mapom dječjih igrališta koja će biti postavljena na Slatini i na kojoj će svi podaci biti dati na četiri strana jezika kako bi i najmlađi opatijski gosti mogli lako pronaći mjesto za igru i zabavu – rekla je Škorić i pohvalila Mjesni odbor Tošina koji ima najadekvatnije, najbolje opremljeno dječje igralište u Opatiji.