Ne moraju brinuti

Velika potražnja za radnicima u turizmu: Svi maturanti opatijske škole već imaju – posao

Marina Kirigin

Snimio Marin Aničić

Snimio Marin Aničić

"Pozivi i dalje pljušte sa svih strana. Očit je kronični nedostatak konobara, ali i kuhara. U školi smo zaprimili pozive sa svih strana Hrvatske, zovu me sa otoka, iz regije, ali i za rad u Njemačkoj. Valamar je već početkom godine stigao regrutirati učenike u našu školu, pa sada već svaki maturant naše škole ima posao", kaže Sibila Roth, ravnateljica opatijske Ugostiteljske škole



OPATIJA »Imamo daleko bolje uvjete, a nismo daleko od kuće« – odgovor je na pitanje mnogih ugostiteljskih djelatnika koji svoj kruh zarađuju izvan granica domovine. Stoga ne čudi da u austrijskom Zell am Seeu u jednom turističkom objektu čak 90 posto personala čine žitelji Kvarnera.


Potražnja za radnicima u turizmu izuzetno je velika i u obližnjoj Austriji.


Vlasnici hotela i ugostiteljskih objekata u potrazi su za čak 150.000 kuhara.




Ovi podaci najavljuju novu kataklizmu, novi val iseljavanja mladih iz Hrvatske u potrazi za boljim životom.


U međuvremenu, »opustošena« Hrvatska traži turističke radnike. Ugostitelji i hotelijeri još od jeseni traže radnu snagu i mnogi još nisu ispunili »kvote« zaposlenika, pa je potraga za radnom snagom i dalje najaktualniji problem hrvatskog turizma.


Kako bi osigurali dovoljan broj djelatnika, veliki hotelijeri regrutiranja su vršili i po srednjim stručnim školama, potpisivali ugovore s roditeljima. Praktična nastava donekle spašava stvar. Učenici su je dužni odraditi kako bi završili školsku godinu, a hotelijeri platiti tek minimalnu naknadu za sate provedene u kuhinji, restoranu i drugim odjelima hotela.


Kronični nedostatak


Tako bi učenici prvih razreda ugostiteljske škole trebali za praktičnu nastavu odrađenu tijekom ljeta i školske godine dobiti oko 10 posto prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u RH, ili okvirno po satu, na praksi zarađuju oko 3,5 kune. Učenicima drugih razreda postotak se penje na 20 posto, dok učenici 3. razreda imaju pravo na 25 posto prosječne neto plaće. Međutim, dok su veliki hotelijeri spremni isplatiti naknade za odrađenu praksu, mali hotelijeri i ugostitelji vrlo često izbjegavaju plaćanje praktične nastave, odnosno traže da učenici za njih rade besplatno.


– Pozivi i dalje pljušte sa svih strana. Očit je kronični nedostatak konobara, ali i kuhara. U školi smo zaprimili pozive sa svih strana Hrvatske, zovu me sa otoka, iz regije, ali i za rad u Njemačkoj. Valamar je već početkom godine stigao regrutirati učenike u našu školu, pa sada već svaki maturant naše škole ima posao, kaže Sibila Roth, ravnateljica opatijske Ugostiteljske škole.


Na stranicama Zavoda za zapošljavanje u uslužnim i ugostiteljskim zanimanjima traga se za preko 2.700 osoba. Najtraženiji su konobari, prodavači, kuhari, čistačice, pomoćni kuhari, kuhinjski radnici…


Financijska motivacija


– Još lani tražili smo da nam se dozvoli upisivanje dodatnog konobarskog razreda, svi hotelijeri nas u tome podržavaju, čak i Županija, ali ministarstvo nije odobrilo. I ove godine ponovo ćemo inzistirati. Konobar je danas doista već svatko. Konobare studenti medicine, prava, a kvalitetnog i stručnog kadra nema dovoljno, dodaje Roth.


Kako dodaje, za odrađenu praktičnu nastavu kuhar u prvom razredu na godišnjoj razini dobije oko 1.500 kuna. Oni koji žele raditi duže od predviđenih 280 sati tijekom godine i 180 sati ljeti, moraju sklopiti učenički ugovor preko Doma mladih. Tada se tarifa sata bitno mijenja, doseže i 20 kuna po satu.


– Na poslodavcima je da svojim ponudama učenike ipak malo više financijski motiviraju, kako bi zaustavili egzodus mladih, kaže Roth. (M. KIRIGIN)