Mladi u posjetu Beču

Vatrogasni podmladak odlično odradio inozemni zadatak

Aleksandra Kućel Ilić

Zapovjednik DVD Opatija, Rene-Raymond Gulin i Harry Kopietz, dogovorili su nastavak suradnje, te nabavku opreme za edukaciju vatrogasaca



OPATIJA  U okvirima međunarodne suradnje hrvatskih i austrijskih vatrogasaca, deset članova vatrogasnog podmlatka DVD Opatija i tri članice vatrogasne mladeži DVD Kras Šapjane, u dobi od 7 do 14 godina, boravili su nedavno pet dana u Beču, u pratnji starijih kolega Rene-Raymonda Gulina, Katarine Turković Gulin, Aleksandre Zidarić i Đanija Zidarića. 


   Do ideje o razmjeni vatrogasne mladeži ova dva grada došlo je lani, kada su bečki vatrogasci donirali vatrogasno vozilo DVD-u Opatija. Ove je godine prva grupa opatijskog vatrogasnog podmlatka krenula u Beč, a iduće godine njihovi bečki kolege trebali bi stići u uzvratni posjet Opatiji – objavljeno je na službenim web stranicama Grada Opatije. 


   Kako se dalje navodi, za vrijeme boravka u Beču, opatijski mladi vatrogasci obišli su poznate znamenitosti, ali i centar hitne medicinske pomoći, Ambulance Service, i upoznali se s odličnim sustavom upravljanja u kriznim situacijama te družili s vatrogascima roniocima u postaji Leopoldstadt, obišli centralnu vatrogasnu postaju Am Hof i vatrogasni muzej koji se nalazi u sklopu nje, glavnu policijsku postaju i muzej, centar za upravljanja prometom, specijalne postrojbe za intervencije na autocestama »Cobra«, te se družili i s predstavnicima specijalne postrojbe sa psima. 




   Opatijske mlade vatrogasce primio je prof. Harry Kopietz, prvi predsjednik bečkog pokrajinskog parlamenta, inače i član bečke vatrogasne zajednice koji ih je upoznao s određenim projektima koje provodi njegov ured, primjerice onima o educiranju djece i mladih u protupožarnoj preventivi te pružanju prve pomoći. Hrvatski predstavnici upoznali su Kopietza s projektom edukacije mladih od strane stručnjaka na različitim poljima rada (vatrogasci, civilna zaštita, hitna medicinska pomoć…), koji se planira održati sljedeće godine u obliku kampa na području PP Učka, a koji bi se većim dijelom financirao iz EU fondova. Pritom su pozvali vatrogasnu mladež i kolege iz Beča na sudjelovanje. 


   Zapovjednik DVD Opatija, Rene-Raymond Gulin i Harry Kopietz, dogovorili su nastavak suradnje, među ostalim i u vidu nabavke opreme za edukaciju vatrogasaca za pružanje prve pomoći. 


   – Moram napomenuti kako smo jako ponosni na našu djecu, naše mlade vatrogasce koji su u svakom trenutku izvanredno predstavljali svoje vatrogasno društvo i svoj grad. Velik je to bio zadatak, a oni su ga odradili odlično. Želimo zahvaliti onima koji su nam omogućili ovu prekrasnu avanturu, prije svega našem gradonačelniku gospodinu Dujmiću i kolegama iz Beča, te naravno našem DVD-u Opatija – istakla je po povratku u Opatiju Katarina Gulin.