Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
21. siječnja 2020.
Fire Combat

Vatrogascima se u Matuljima rosila čela, a da vatre nigdje nije bilo

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 8. rujan 2018. u 17:23 2018-09-08T17:23:04+02:00

MATULJI - Preskakivali su prepreke, provlačili se, penjali vatrogasnim ljestvama, prenosili unesrećenu osobu, spuštali niz toranj, vukli mlaznice teške oko 150 kilograma, vodom rušili zadanu metu. Sve to učinili su za manje od dvije minute, a pritom su na sebi nosili gotovo 30 kilograma tešku vatrogasnu opremu, kacigu, zaštitnu masku, boce kisika, višeslojno odjelo... Vatrogasni timovi iz JVP Vodice, DVD Zlatar Bistrica, JVP Zagreb, DVD Klana, JVP Varaždin, DVD Kras Šapjane i DVD Velika Mlaka na poligonu spretnosti, vještine i znanja pokazali su svoju spremu na igralištu matuljskog Jankovićevog dolca u sklopu vatrogasnog natjecanja Fire Combat - Vatre Krasa. Riječ je o natjecanju u organizaciji DVD Kras - Šapjane u kojem je sudjelovalo 12 ekipa iz Hrvatske te pokazalo vježbe karakteristične u reakcijama kod požara. U pravim ljetnim uvjetima, iako nije bilo vatre, vatrogasnim timovima već su se prilikom oblačenja u zaštitna odjela rosila čela, a po izvršavanju vježbi i njihovo odjelo težili je koju kilu više zbog znoja. Igor Smajila, član vatrogasnog tima DVD Kras Šapjane, uoči vježbe istaknuo je kako se rad o vatrogasnoj vježbi u kojoj su obuhvaćene sve taktičke radnje koje se događaju na samom požarištu.

- Ova je vježba puno manje zahtjevna od pravih intervencija i traje samo dvije minute. Osim toga, iako je danas vruć dan ovdje nema onih temperatura kakve nastaju u blizini požara. Naravno i psihički je lakše odraditi ovu vježbu jer nemate pravu unesrećenu osobu već lutku - rekao je član DVD Kras Šapjane na vatrogasnom natjecanju kojeg su pratili i službeno otovorili zamjenik načelnika Matulja Bruno Frlan, županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac, opatijski vatrogasni zapovjednik Gordan Filinić i zapovjednik DVD Kras Šapjane Silvio Surina.
Najspretniji i najbrži na vatrogasnom poligonu u Matuljima bili su Emanuel Lacković i Mladen Rogina iz JVP Varaždin koji su ujedno bili i najbolji u B kategoriji natjecanja za sudionike do 40 godina. U kategorija A slavili su članovi JVP Grada Zagreba Anđelko Mihok i Antonio Antolković, a u kategoriji C njihovi kolege iz iste postrojbe Eol Belić i Dražen Đurašin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.