Dogovorili se

Vaterpolisti se ipak vraćaju na pasarelu u Voloskom

Davor Žic

Problem je u tome što nije definirano što je taj prostor budući da je u isto vrijeme i igralište, i kupalište, i privezište za barke, a tako ne može egzistirati



VOLOSKO Vaterpolo se vratio u Volosko, na pasarelu s koje su prije nekoliko tjedana članovi VK »Opatija« odlučili odseliti zbog nedostatka primjerenih uvjeta za rad. Takvu reakciju isprovociralo je sustavno uništavanje opreme od strane dijela kupača na vološćanskom vaterpolskom platou, a i ozlijede koje su se događale nepažljivim kupačima, koje su kulminirale kada je jedan mladić nakon igre lovice na pasareli pao i razderao leđa na sajli. Nakon protestnog odlaska vaterpolista, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić poručio je da će, »što se tiče sadašnjih oštećenja, zatražiti procjenu štete i odlučiti u okviru raspoloživih financijskih sredstava o popravcima, kako bi sportaši mogli nastaviti s treniranjem«. 


 Zlonamjerni kupači


Čini se da je između Grada Opatije i vodstva VK »Opatija« pronađen zajednički jezik, jer je zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin koji trenutačno »čuva grad« dok su kolege na godišnjem odmoru, odradio nekoliko rundi pregovora sa sportašima, u koje su bili uključeni i predstavnici gradskih stručnih službi te gradskih javnih poduzeća. 


  – Grad je doista pokazao dobru volju da pomogne u rješavanju problema, a postignuti su i prvi dogovori. Stoga smo se odlučili vratiti na igralište u Voloskom, kako bismo pred opatijskom publikom ugostili »Final Four« treće lige ovog vikenda, ali i druga preuzeta domaćinstva. Dogovoreno je da će u budućnosti Grad preko svojih tvrtki, prvenstveno Parkova, preuzeti na sebe uređivanje i održavanje prostora oko igrališta kao i sanirati štetu koju naprave zlonamjerni kupači, te da će sanirati tribine na kojima će se zamijeniti istrošene daske i osvježiti bojom, kazao je direktor opatijskih vaterpolista Danijel Liber. 




  Dogovorena su i rješenja za ostale probleme koji su mučili vaterpoliste tijekom treninga i utakmica – dobili su narukvice kojima mogu bez naknade koristiti tuševe, a omogućit će im se i pristup špini za pitku vodu, što su istaknuli kao jedan od glavnih nedostataka. Međutim, osnovni problem – status samog prostora na kojem danas postoji igralište – daleko je od konačnog rješenja. 


  – Problem je u tome što nije definirano što je taj prostor, odnosno u isto vrijeme je i igralište, i kupalište, i privezište za barke, a tako ne može egzistirati. Nisu problem svi kupači, nego manja grupica koja nam uništava opremu, ali i zbog svog ponašanja ugrožava sigurnost sebe i ostalih korisnika tog prostora. A nije to problem samo zbog nas, nego i vlasnika vezova na ovom području, čije se barke isto tako oštećuju, i osim toga ovdje postoje i priključci za struju što opasnost samo povećava. Definiranje statusa ovog prostora pitanje je koje treba rješavati s Lučkom upravom, pa ćemo to pokušati dogovoriti najesen, kazao je Liber. 


 Konkretni prijedlozi


Naglasio je kako rješenje može biti zatvaranje pasarele samo za vaterpoliste za vrijeme utakmica i korisnike vezova, no i kako će se o konkretnim prijedlozima raspraviti s Lučkom upravom, te da će taj dogovor odrediti i buduću bazu opatijskog vaterpolskog kluba.  

  – Željeli bismo ostati ovdje, jer odlaskom svakako gubimo dio svog identiteta, no prije svega moramo misliti na uvjete za treniranje i rad, koji trenutačno ne postoje, zaključio je Liber.