Tajnovitost prije sjednice

VRUĆE LJETO Robert Kurelić postaje šef opatijskog Vijeća?

Srđan Brajčić

Robert Kurelić nije želio govoriti o tome hoće li doista biti kandidatom za predsjednika vijeća / Snimio Vedran KARUZA

Robert Kurelić nije želio govoriti o tome hoće li doista biti kandidatom za predsjednika vijeća / Snimio Vedran KARUZA

Njegov izbor u ponedjeljak ovisit će o stabilnosti devet vijećnika iz redova SDP-ove koalicije. Hoće li, međutim, oni ostati na okupu ili će neki promijeniti stranu, znat će se ubrzo...



OPATIJA Prema pozivu Ureda državne uprave Primorsko-goranske županije, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Opatije bit će održana u ponedjeljak, 26. lipnja u 16 sati. Dnevni red konstituirajuće sjednice ima pet točaka, od kojih je, naravno, najvažnija ona o izboru predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća Opatije.


Prema statutu opatijskog Vijeća, predsjednika i potpredsjednika, javnim glasovanjem, biraju opatijski vijećnici, a na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja ili na prijedlog najmanje sedam vijećnika Gradskog vijeća.


Opatijski vijećnici imat će tri pokušaja da većinom svojih glasova izaberu novog predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća, od kojih je prvi dakle na rasporedu već ovog ponedjeljka. Ako u niti jednom pokušaju kandidat za predsjednika Vijeća ne dobije podršku većine vijećnika, dakle njih devet, Opatija izlazi na ponovljene izbore za svoje predstavničko tijelo.



Kao najslabija karika SDP-ove koalicije u javnosti se najčešće spominje opatijski HSU, čiji je Gradski odbor sinoć odlučivao o tome kome će u ponedjeljak dati podršku na Gradskom vijeću. Predsjednik opatijskog HSU-a Dušan Mušćo ističe da je HSU potpisao koalicijski sporazum s SDP-om, da se u međuvremenu ništa nije promijenilo i da prema tome ne treba očekivati neka iznenađenja. Isto tako poručuje da je konačna odluka na članovima Gradskog odbora i pojašnjava:– HSU ostaje dijelom SDP-ove koalicije. Gradski odbor analizira izborne rezultate na osnovu čega će donijeti odluke, dok u petak imamo završne razgovore s koalicijskim partnerima na kojima ćemo definirati politiku za ponedjeljak, odnosno konstituiranje Vijeća. Dakle, više ćemo znati u petak, ali u ovom trenutku doista ne vidim razloge zbog kojih bi HSU postupio drukčije od potpisanog sporazuma sa SDP- om, kaže nam Dušan Mušćo. 


S obzirom na vrlo napetu političku situaciju u Opatiji i podijeljenost javnosti između SDP-ove koalicije, koja zasad još ima većinu u predstavničkom tijelu, i one nezavisnog kandidata i reizabranog gradonačelnika Ive Dujmića, kandidati za predsjednika Gradskog vijeća su pod posebnom lupom javnosti.


Stoga nije čudno da lideri koalicija nisu jučer još željeli govoriti o svojim strategijama koje će primijeniti u ponedjeljak, na dan D. S obzirom na premoć u Vijeću, SDP-ova koalicija je u određenoj prednosti.


Prema svemu sudeći, ova koalicija za predsjednika Vijeća predložit će Roberta Kurelića iz Akcije mladih. Kurelić jučer nije želio govoriti o tome hoće li doista biti kandidatom za predsjednika vijeća zbog toga što je na razini koalicije dogovoreno da se s imenima zasad ne izlazi u javnost.


Kao što je poznato, Robert Kurelić bio je kandidat Mladih za opatijskog gradonačelnika. U drugom izbornom krugu Akcija mladih dala je javnu podršku kandidatu za opatijskog gradonačelnika Fernandu Kiriginu i priključila se velikom SDP-ovom bloku, što je suštoj suprotnosti s aktualnim događanjima u Rijeci.


Kako god bilo, Robertu Kureliću ukazana je velika čast, ali i obveza. Naravno, njegov izbor za predsjednika Vijeća ovisit će o stabilnosti devet vijećnika iz redova SDP-ove koalicije. Hoće li, međutim, oni ostati na okupu ili će neki promijeniti stranu, znat će se ubrzo.