Prodaja imovine

VILLA CASTELLO Zavirite u unutrašnjost Todorićeve vile u Medveji, otkrivena i cijena luksuzne nekretnine

Hina

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Oko zgrada su natkrivene terase s roštiljima, a podno objekata je sagrađeno pristanište za plovila s betoniranom plažom do kojih se stiže stepeništem



Izvanredna uprava Agrokora pokrenula je postupak prodaje Ville Castello u Medveji u općini Lovran po cijeni od 7 milijuna eura bez PDV-a, procijenivši da ta nekretnina nije neophodna za poslovanje koncerna te je u petak novinarima omogućen obilazak te fotografiranje i snimanje objekata i okućnice.


Villa Castello nalazi se u blizini plaže u Medveji, na posjedu ukupne površine 10.062 četvorna metra. Stambene površine u dva objekta je 969 četvornih metara, od čega u glavnoj zgradi dvorca 851. Uz glavnu zgradu je depadansa, odnosno pomoćni objekt za goste ili osoblje, s dva apartmana i zajedničkim dnevnim boravkom.


Glavna zgrada sagrađena je nad stijenama uz more 1916. godine u arhitektonskom stilu neoklasicizma. Sastoji se od suterena, u kojem su servisne prostorije, poput sušione i praone rublja, prizemlja s trima salonima i kuhinjom, na prvom katu su četiri spavaće soba s pripadajućim kupaonicama dok je na drugom katu apartman sa spavaćom sobom, dnevnim boravkom i kupaonicom. Najviši kat zgrade je toranj, odnosno vidikovac.





Oko zgrada su natkrivene terase s roštiljima, a podno objekata je sagrađeno pristanište za plovila s betoniranom plažom do kojih se stiže stepeništem. Sav okoliš je pomno hortikulturno uređen, s popločanim stazama preko travnjaka te pošljunčanom šetnicom iznad stijena na obali. Na livadi iznad objekata je bio improvizirani helidrom. Villa Castello se prodaje kao cjelina, zajedno s klasicističkim namještajem i umjetničkim slikama.


Pomorsko dobro uz Villu Castelo 2008. godine je odlukom Poglavarstva Primorsko-goranske županije dodijeljeno u koncesiju Agrokoru kao vlasniku kompleksa za godišnji iznos od 560.000 kuna te je ulaz bio onemogućen zidovima i metalnim šiljcima na granici kompleksa.



Izvanredna uprava Agrokora je odlučila prodati imovinu tvrtke koja ne utječe na poslovanje, a to je, uz Villu Castello, jahta Riva 85 Opera nazvana »Jana« i helikopter. Za posredovanje u prodaji Ville Castello odabrana je između više ponuđača specijalizirana agencija za posredovanje i savjetovanje na tržištu nekretnina Croatia Sotheby’s International Realty. Tražena cijena je sedam milijuna eura bez poreza na dodanu vrijednost, s obzirom na to da će se porezni tretman utvrditi ovisno o poreznom statusu kupca.


Zainteresirani za kupovinu će moći razgledati nekretninu nakon što potpišu standardni Ugovor o povjerljivosti te plate odgovarajuću naknadu za razgledavanje, uobičajenu kod prodaja nekretnina ovakve vrijednosti. Postupak prodaje podrazumijeva upoznavanje kupaca s pravnim preduvjetima moguće prodaje, prikupljanje ponuda i provjeru njihove kvalificiranosti a temelj odabira bit će najviša ponuđena cijena.


Izvanredna uprava Agrokora zadržava pravo da ne sklopi kupoprodajni ugovor nakon završetak prikupljanja i analize ponuda.