Festival Opatija

VEČER OPERETA Centrom Gervais odjekivali popularni operetni naslovi

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



OPATIJA – Večer opereta u Opatiji – 2019. održana je u prepunoj dvorani Centra “Gervais”. U organizaciji Festivala Opatija, ovaj projekt okupio je istaknute domaće umjetnike: nacionalnu prvakinju Kristinu Kolar (sopran), Vanju Zelčić (sopran), Marka Fortunata (tenor), Roberta Kolara (bariton) i maestra Igora Vlajnića (klavir).


U nadahnutoj izvedbi oni su ljubitelje operete proveli kroz nezaboravnu glazbu Lehara, Rossinija, Kalmana, Straussa, Zajca, Tijardovića i drugih skladatelja – oživljavajući tradiciju operete na opatijskoj pozornici. 


Opereta i Opatija


Opereta i Opatija, naime, imaju posebnu vezu. Davne 1935. godine u ovom biseru Jadrana održane su prve večeri opereta posvećene djelima znamenitog Franza Lehara – rođen je opatijski festival opereta. Uslijedilo je nekoliko plodonosnih godina, a sve je prekinuo nemilosrdan vihor svjetskog rata.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





Godine 2017. ustanova Festival Opatija je u suradnji s Međunarodnim udruženjem opereta iz Italije priredila Večer opereta u Opatiji. Ovo nije bio tek jednokratni hommage i naredne 2018. godine u fokusu se našao majstor opereta Gioachino Rossini, a ovogodišnja Večer opereta bila je posvećena najvećim operetnim uspješnicama.


Posebnost


Kako je ovim povodom istaknuo Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, operetne večeri su samo jedan mali komad cjelokupnog programa, ali one ipak imaju jednu posebnost.


– Kao što su balovi vezani uz Beč ili klape uz Dalmaciju, to su operete za Opatiju. Jedan šapat njenog gotovo zaboravljenog identiteta. Prvi korak nam je bio uopće ih vratiti u ovaj grad, a sljedeći je ove operetne večeri produljiti u festivalsko izdanje. Ukratko, polako i vrijedno gradimo ili vraćamo, kako već želimo uzeti, nešto što će iz godine u godinu postati sve značajniji događaj – ističe Gigante Dešković.