Ferije na opatijski način

Uz male Opatijce, na čuvanju i klinci iz Kanade, Bermuda i Dubaija

Davor Žic

Jutra provode uz morske radosti, a popodneva u prostorijama Društva uz crtiće, radionice i zanimljive goste, poput umjetnika Saše Jantoleka, volonterke Ane Bunete koja im je pričala kako žive djeca u Africi, dok je prof. fizike Petar Jelača radio s njima pokuse 



OPATIJA  Dječji smijeh, zadovoljstvo i razdragana galama svakodnevica su prostorija Društva »Naša djeca« Opatija, a tijekom ljetnih mjeseci sve to postaje još intenzivnije zahvaljujući programu čuvanja djece koji ova udruga provodi u suradnji s Happy Time centrom Opatija. Mališani u jutarnjim satima odlaze na kupanje, a po povratku sudjeluju u raznim radionicama, kreativnim igrama te zanimljivim aktivnostima uz razne goste. 


   – U ovom mjesecu imamo nešto manje djece, jer su roditelji uglavnom na godišnjim odmorima, no tijekom srpnja bilo ih je pedesetak do šezdesetak, pa je rad s njima bio doista izazov i zadovoljstvo. Djeca su uglavnom iz Opatije, ali i okolnih mjesta poput Rijeke i Lovrana, a zanimljivo je bilo i što smo ove godine imali jako puno djece iz stranih zemalja, primjerice Kanade, Njemačke, Rusije, Bermuda i Dubaija, pa smo uz druženje, organizirali i da nam predstave jezike zemalja iz kojih stižu i osnovne govorne fraze. Pokušavamo djeci osmisliti zabavan, ali i edukativan boravak, pa u jutarnjim satima odlazimo na more, gdje se djeca mogu kupati i igrati, a nakon toga se vraćamo u prostorije društva gdje gledamo crtiće ili organiziramo razne radionice, kazala je voditeljica programa Sandra Turkalj. Tijekom našeg jučerašnjeg posjeta, u tijeku je bila priprema za radionicu posvećenu osnovama filma koja će se održati najesen, a u osnove »sedme umjetnosti« petnaestak mališana upustilo se ocrtavajući otiske svojih dlanova na papiru. 


  Gosti »kao na traci«


– Imali smo tijekom protekih tjedana i brojne goste, recimo umjetnik Saša Jantolek je djecu upoznao sa svojim radovima te su zajedno smišljali priče, Ana Buneta iz Kolajne ljubavi, koja je volontirala u afričkim sirotištima, ispričala im je kako žive djeca u Africi koja su siromašna i najčešće nemaju mogućnosti obrazovanja, a profesor fizike Petar Jelača radio je s mališanima razne zanimljive pokuse te održao prezentaciju o svemiru. Članovi Lions kluba Opatija donirali su glazbenu liniju te se družili s djecom, a pripadnici policije poučili su mališane o ponašanju u prometu, kazala je Turkalj. U brizi za djecu sudjelovali su i brojni stipendisti Grada Opatije kao volonteri, ali i nekadašnji polaznici ovog programa, koji su sada članovi raznih sportskih klubova, pa su mališane mogli podučiti osnovama vateropola, košarke, rukometa… 




   No, nisu samo gosti dolazili djeci, nego su i oni odlazili u razne posjete i izlete – sudjelovali su na Dječoj olimpijadi u Opatiji, isprobali dječju jogu i izradili vlastite »kombinacije« ljekovitog bilja na Danima zdravog odmora Wellness akademije iz Lovrana, te sudjelovali na radionicama u parku Angiolina, gdje su imali prilike napraviti vlastite suvenire od kamenčića u obliku kamelija. 


  Novi prijatelji


Sve u svemu, djeca su imala mnogo razloga za zadovoljstvo, što su i sama priznala. 


   – Meni je ovdje jako lijepo cijeli dan, volim ovdje provoditi vrijeme, sviđa mi se kad gledamo crtiće, kupamo se, i kada jedemo. Tata mi spremi hranu za tu, uvijek bude nešto fino, kao gulaš i njoki, a danas sam imala hrenovke. Volim se i družiti s prijateljima i crtati, priznala nam je Aneta Filipović . 


   Karl Tomšić, koji kaže da nije dugo u ovom programu, ističe da mu je najdraže što je upoznao puno novih prijatelja. 


   – Ima puno novih ljudi koje znam, nisam im svima niti uspio zapamtiti imena… A i druge stvari mi se sviđaju, ovdje je stvarno zabavno – kupamo se, gledamo filmove, igramo se, družimo, slikamo… Stvarno je lijepo, kazao je Karl . 


   I Gala Zukić prvi puta je dio ovog programa, no ističe, već je sigurna da joj se sviđa više od škole. 


   – Jako je lijepo, igramo se prijateljima i kupamo, a poslijepodne gledamo crtiće. Ovdje sam prvi puta, inače idem u školu, no tu mi se više sviđa, zaključila je Gala .