Odlazak novinarskog barda

Umro Ivo Kirigin, novinar, urednik i komentator u Novom listu

Aleksandra Kućel Ilić

Ivo Kirigin

Ivo Kirigin

Rečenicu prema kojoj »novinarstvo nije samo profesija, već stil života«, Kirigin je iz dana u dan svojim primjerom provodio u djelo, sve dok ga narušeno zdravlje nije dovelo pred sam kraj životnoga puta, a oproštaj od ovozemaljskog i konačni odlazak uslijedio 3. travnja 2016.



Opatijski novinarski bard Ivo Kirigin, izgubio je bitku s bolešću – vijest je koja je potresla sve koji su ga voljeli i poznavali, od obitelji, do kolega, prijatelja i poslovnih suradnika koje je stekao tijekom iznimno bogate karijere koja je trajala više od pola stoljeća.


Izrazi sućuti zbog gubitka poznatog »majstora pera« koji je čitav radni vijek posvetio novinarstvu, a u Novom listu je radio od 1966. godine do umirovljenja pred desetak godina, stižu sa svih strana. S nevjericom i tugom, njegovi Opatijci, ali i mnogi vjerni čitatelji koji su pratili njegov rad i voljeli raznolikost tekstova ne samo o turizmu, nautici i pomorstvu, već i o sportu i svim društvenim zbivanjima sredine u kojoj je živio i kojoj je posvetio sebe, tijekom cijelog jutra u ponedjeljak, zvali su i obraćali se u dopisništvo Opatija čiji je bio osnivač i utemeljitelj, u nadi da sve to u konačnici ipak »nije istina«.


Nažalost, neumorni pisac, kroničar, kolumnist i istaknuti sportski djelatnik nas je doista napustio i za sobom ostavio neutješnu obitelj koju je neizmjerno volio, te sve one koji su ga poštovali i poznavali – jednog i jedinog, »našeg Kikota«.


Jednom novinar, zauvijek novinar




Novinarstvo je posao bez radnoga vremena, bez ritma »od osam do tri«, a u novinarstvu čak i prijatelj može postati vijest – u više je navrata tijekom dugogodišnje karijere mlađim kolegama običavao reći »šćeto-neto«, direktno i bez zadrške. Čitav radni vijek ovaj je neumorni istraživač i kroničar, novinar, urednik i komentator u Novom listu ostao vjeran peru i novinarskom bloku, čak i nakon odlaska u mirovinu pred desetak godina. Rečenicu prema kojoj »novinarstvo nije samo profesija, već stil života«, Kirigin je iz dana u dan svojim primjerom provodio u djelo, sve dok ga narušeno zdravlje nije dovelo pred sam kraj životnoga puta, a oproštaj od ovozemaljskog i konačni odlazak uslijedio 3. travnja 2016. godine.


Vodeći se istinom koja kaže da je »jednom novinar, zauvijek novinar«, naš je pokojni mentor i učitelj kojega je krasila specifična novinarska žica i na svoj je način uvijek bio na izvoru informacije, odlično znao pogoditi »u sridu« one koji su kanili ući u magični svijet potrage za svježim zanimljivostima.


Tko na ulici bez problema ne može naći tri vijesti, neka se ne nada uspjehu u ovom poslu – govorio je nasljednicima po peru, hrabreći ih i kada su njihovi tekstovi podizali prašinu i ljutili one koji su se neminovno osjećali prozvanima.


– Nije novinar spomena vrijedan onaj na čije tekstove nikada nema reakcija – običavao je primijetiti, do zadnjeg daha zaljubljen u posao kojemu je posvetio život.


Bogata biografija


Rođen je 10. siječnja 1941. godine u Zagrebu, a od svibnja 1947. godine živio je u Opatiji uz koju je vezao gotovo sve svoje privatne i poslovne obveze.


Uz čitav niz novinarskih zadataka koji su mu obilježili karijeru i uslijed kojih je nagrađivan brojnim nagradama, pa tako između ostalih i Zlatnim perom Društva novinara Hrvatske, u Novom listu je obnašao i dužnost predsjednika Nadzornog odbora. Nagrađivan je i za velik doprinos opatijskom sportu, za doprinos turizmu, ali je bio i dobitnik nagrade Grada Opatije za životno djelo, te 2007. godine i dobitnik nagrade Primorsko-goranske županije za životno djelo.


Dobio je Spomenicu Domovinskog rata kao član Kriznog štaba Opatije zadužen za informiranje, a odlikovan je i Hrvatskim pleterom.


Posljednji ispraćaj cijenjenog kolege i prijatelja Ive Kirigina bit će u srijedu, 6. travnja u 16.30 sati na groblju u Voloskom.