Čija je nekretnina?

Umirovljeni glazbenik u problemima: mogao bi izgubiti stan u središtu Lovrana

Branko Škorić

Uplašen da će se vrijedne nekretnine domoći kamatari za sitan novac, violist Pavao Nikolić pristaje prodati stan Elizabeti Mikelj. No uskoro kreću tužbe, jer dvije strane imaju posve različite verzije događaja



RIJEKA Umirovljeni glazbenik orkestra riječkog kazališta »Ivana pl. Zajca« – 68-godišnji Pavao Nikolić tužio je 34-godišnju Elizabetu Mikelj, znanu kao aktivnu predsjednicu Mažoret saveza Hrvatske i Rotary kluba Opatija. Nekadašnja prva viola orkestra – Nikolić, tužio je djelatnicu lovranske trgovine glazbenim potrepštinama »Musica Slavin« tražeći od opatijskog suda da raskine kupoprodajni ugovor od 8. lipnja 2012. godine po kojem je za sto tisuća eura prodao svoj stan od 120 »kvadrata« u strogom središtu Lovrana, u Ulici Ž. Fašizma 1. 


  Nikolić tvrdi da nije dobio niti lipe, a Elizabeta Mikelj navodi da je umirovljenom glazbeniku isplatila sto tisuća eura i da posjeduje uredan vlasnički list. Prije par dana odvjetnik Elizabete Mikelj – Krešimir Krsnik iz Zagreba obratio se Nikoliću sa zahtjevom da isprazni stan i preda ga u posjed.  

Počelo s lihvarima


Što je prethodilo prodaji stana objasnio nam je Nikolić, a u suštini opet se radi(lo) o »poslovanju« s famoznim »kreditnim uredom«. Ovoga puta u pitanju je bio Optimus artis smješten na riječkom Jadranskom trgu. 


  – Dobio sam u siječnju prošle godine na ruke 15 tisuća kuna, kod bilježnika sam potpisao primitak 39 tisuća kuna i prva dva mjeseca sam uredno platio po 1.500 kuna. No, kako je u svibnju prošle godine USKOK pozatvarao te urede – nisam ima više kome plaćati. To sam ispričao Elizabeti koja radi u trgovini glazbala gdje sam često kupovao. Ona me nagovorila da stan njoj fiktivno prodam i da me na taj način spasi od kamatara. Kupoprodajni ugovor smo i ovjerili kod javnog bilježnika, ali do današnjeg dana nije mi ništa dala, već traži da napustim stan svojih roditelja. Zato sam se obratio riječkom odvjetniku Predragu Kovačiću. 




  – Podnio sam tužbu zbog raskida ugovora radi neispunjenja, brisanje upisa i uspostave prijašnjeg stanja – objasnio nam je Kovačić. 


  U tužbi se navodi da tužiteljica nikada nije ispunila ugovornu obvezu potkrijepivši tvrdnju činjenicom da tužitelj i nadalje živi u stanu. Pozvao se i na Zakon o parničnom postupku zatraživši da sud obveže tuženicu da položi račun kojim dokazuje pribavljanje kupovnine. Od suda je zatraženo da donese i privremenu mjeru kojom se Elizabeti Mikelj zabranjuje prodaja stana.  

Ljutnja i suze


U razgovoru s tuženicom i njenim »gazdom« u trgovini »Muzika Slavin«, kažu nam da je ona uredno sve isplatila i nakon što se rasplakala zbog mogućnosti objave u novinama, njen gazda nam je ozbiljno zaprijetio, da bi na kraju prozborio; »Mislim na financijske probleme«. 


  Vrlo je znakovito da se Nikoliću u prosincu prošle godine obratio zadarski odvjetnik Robert Izidor Majić punomoćnik izvjesnog Luisa Manuela Sorie iz Amerike. Najprije u svom pismu objašnjava da je Nikolićev zajmodavac David Scott Watkins svoj zajam ustupio Soriji i to ovako objašnjava: »Krajem mjeseca svibnja 2012. godine u javnost je izašla informacija o istrazi kreditnih ureda u vezi lihvaranja i nezakonitih radnji te je moja stranka prema informacijama kojim raspolažem otkazala sve punomoći tvrtki koju je opunomoćila, ali nažalost i kontakt, informacije i način komunikacije sa zajmoprimcima. Dospjeća plaćanja dužni ste mojoj stranci uplatiti na račun mog odvjetničkog ureda.« 


  Termin sudske rasprave još nije zakazan.