Suradnja s Kinezima

U Thalassotherapiji Opatija traje tečaj tradicionalne kineske medicine

Anto Ravlić

Kina ima tradiciju tradicionalne medicine dugu pet tisuća godina / Foto THALASSOTHERAPIJA OPATIJA

Kina ima tradiciju tradicionalne medicine dugu pet tisuća godina / Foto THALASSOTHERAPIJA OPATIJA

Četvero liječnika tradicionalne kineske medicine iz bolnice Hou Liping iz Pekinga u Thalassotherapiji rješavaju zdravstvene probleme hrvatskih pacijenata koji su im poklonili povjerenje



OPATIJA U Thalassotherapiji Opatija otvoren je međunarodni tečaj tradicionalne kineske medicine »Temeljni principi liječenja kronične boli perifernih vaskularnih bolesti i alergija«.


Međunarodni tečaj koji se održava aktualni i sljedeći vikend privukao je petnaestak liječnika iz čitave Hrvatske i dio je šire suradnje opatijske Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma s kineskim partnerima.


Otkud suradnja s Kinezima? Incijatori skupa vjeruju da kineska medicina može ponuditi odgovore kako liječiti bolesti koje tradicionalna zapadnjačka medicina nije kadra efikasno riješiti.




Spona Opatije i Hrvatske s Kinom je dr. Ante Simonić, inicijator brojnih projekata koji se temelje na povezivanju Lijepe Naše i dalekoistočne zemlje.


Otvorenju tečaja prisustvovali su ravnatelj opatijske Thalassotherapije Viktor Peršić, dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina te predavači sa Shanxi Health Vocational College Taiyuan.


U tijeku su i »Dani tradicionalne kineske medicine« koji će se protegnuti na dva mjeseca. Četvero liječnika tradicionalne kineske medicine iz bolnice Hou Liping iz Pekinga u Thalassotherapiji rješavaju zdravstvene probleme hrvatskih pacijenata koji su im odlučili pokloniti povjerenje.


Intenzivnija suradnja


Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Tomislav Rukavina vjeruje da bi tečaj mogao biti uvod u intenzivniju suradnju.


– To je zemlja koja ima tradiciju tradicionalne medicine dugu pet tisuća godina. Tradicionalna medicina ima status ravnopravne grane medicine u Kini. Vrlo su uspješni, pogotovo u nekim područjima, u kojima zapadnjačka medicina nema odgovore. Prvi tečaj usmjeren je ka tri grupacije bolesti. Prije svega kronična bol. I na našim prostorima se akupunktura kao metoda liječenja ustoličila kao nešto prihvaćeno, a sigurno je dragocjeno čuti kineska iskustva. Druga grupacija su alergijski poremećaji za koje naša zapadnjačka medicina možda nema rješenja ili ih ima u ograničenoj količini, a tradicionalna kineska medicina se može pohvaliti s više uspješnosti u drugačijem pristupu. Treća grupacija su vaskularne bolesti krvnih žila na periferiji. Radi se o rastućem problemu, obzirom na značajne promjene u načinu života i prehrane, uz premalo kretanja. Sve te promjene remete normalne cirkulacijske događaje, pogotovo u periferiji. Nadamo se da će prvi polaznici biti jezgra, da će tečaj otvoriti vrata šire suradnje, da će kolege sudionici dobiti teoretska, a još važnije i praktična znanja koja će primijeniti u liječenju svojih pacijenata, istaknuo je Rukavina.


Sjajna ekipa


Ravnatelja Thalassotherapije prof. dr. Viktora Peršića veseli suradnja.


– Kolege iz Kine su sjajna ekipa, ostavili su snažan dojam na mene. Nisam shvaćao koncept tradicionalne kineske medicine, ali nekoliko odlazaka je bilo dovoljno da čovjek shvati i potom organizira nešto ovako. Workshop je puno više od workshopa, to je interakcija koja traje pet godina, u koju je uključen dr. Simonić i u koju smo spojili Medicinski fakultet u Rijeci. Uvjeren sam u daljnju uspješnu suradnju, istaknuo je Peršić naglašavajući važnost stjecanja praktičnog znanja.


– Ljudi moraju shvatiti teoretski dio, koncepciju i filozofiju, ali uvijek je target vještina koju netko želi naučiti, istaknuo je Peršić.