Međunarodna izložba kamelija

U Parku Angiolina zasađene donirane kamelije u društvu talijanskih, švicarskih i crnogorskih ljubitelja cvjetnih grmova

P. N.

Otkrivanje poučne ploče / Snimio Vjeko Alilović

Otkrivanje poučne ploče / Snimio Vjeko Alilović

Nakon razmjene toplih riječi, svi su se okupljeni uputili na otkrivanje poučne ploče o prvoj opatijskoj kameliji "Rubra simplex", koju je Udruga ljubitelja kamelija u Opatiji posvetila svom gradu i najdražem cvijetu. Ploču je svečano otkrila Lovorka Stanger - prva članica opatijske udruge



Opatiju je ugrijalo pravo proljetno sunce, a vikend zasigurno uljepšava i 9. Međunarodna izložba kamelija koja se od 7. do 9. travnja održava u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.


Izložba je okupila brojne izlagače, a na samom otvorenju izložbe okupili su se brojni članovi udruga koje slave kameliju, predstavnici javnog života kao i brojna publika.


Pod ravnanjem Predsjednice Udruge ljubitelja kamelija u Opatiji  Antonije Cvetković svečanost otvaranja glazbeno su obogatili učenici Glazbene škole “Mirković”, a posjetiteljima je i ponuđen čaj Camelia sinesis donatora Kuće zelenog čaja iz Zagreba.


Okupljene uzvanike među kojima su bili i predstavnici udruga ljubitelja kamelija iz Italije, Švicarske i Crne Gore, riječima dobrodošlice je pozdravio i opatijski gradonačelnik  Ivo Dujmić, koji je izložbu svečano i otvorio.Drugi je dan izložbe obilježilo okupljanje prijatelja opatijske Udruge ljubitelja kamelija te donatora kamelija i to iz Italije i Švicarske, članova udruga ljubitelja kamelija iz Verbanije i Lokarna – gradova oko jezera Lago Maggiore, kao i ljubitelja kamelija iz Crne Gore. Nakon riječi dobrodošlice i zahvale koje je okupljenima uputila zamjenica gradonačelnika  Marina Gašparić te nakon razgledavanja izložbe, svi su se donatori i ljubitelji kamelija uputili ka Parku Angiolina gdje se održao središnji dio subotnjih događanja.Nakon pozdravnih riječi koje su uputili predsjednica Udruge ljubitelja kamelija u Opatiji, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić te predsjednik Zajednice Talijana Opatija  Pietro Varljen, o izvrsnoj suradnji s Opatijom i opatijskom udrugom govorili su predsjednik Udruge ljubitelja kamelija Italije  Andrea Corneo, član Udruge ljubitelja kamelija i voditelj vrtlara parka kamelija u švicarskom Locarnu Daniele Marcacci te predsjednik udruženja Kamelija iz Stoliva (Boka Kotorska) Romeo Mihović.

Nakon razmjene toplih riječi, svi su se okupljeni uputili na otkrivanje poučne ploče o prvoj opatijskoj kameliji “Rubra simplex”, koju je Udruga ljubitelja kamelija u Opatiji posvetila svom gradu i najdražem cvijetu.


Ploču je svečano otkrila Lovorka Stanger – prva članica opatijske udruge.Nakon otkrivanja poučne ploče svi su donatori svečano zasadili svoje kamelije u opatijskom Parku Angiolina te se potom i upisali u Zlatnu knjigu donatora i tako se zauvijek  upisali u opatijsku povijest.

Posebno valja naglasiti da su gosti iz Italije donirali tri kamelije i to iz tri različita vremenska perioda: 19. i 20. stoljeća te hibrid kamelije budućnosti.


Da bi današnja ceremonija bila besprijekorna, cijelu godinu cvjetne grmove njeguju djelatnici opatijske tvrtke Parkovi koji su i ovih dana imali pune ruke posla oko pripreme i same sadnje novopristiglih stabala kamelija.


Prekrasno opatijsko vrijeme i brojni posjetitelji dodatno su izložbi dali draž uživanja u Opatiji i onoga što Opatija nudi svojim građanima i gostima.


Izložba kamelija će svoj završetak doživjeti u nedjelju, svečanošću proglašenja najljepše kamelije (biljke i cvijeta) po ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda te prema glasovima posjetitelja, kao i proglašenjem najljepše slike kamelija učenika Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov” iz Opatije, a koja će se održati će u paviljonu s početkom u 18 sati, uz nastup dr. Mihalja Ivkovića.