Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
ZERO WASTE BLUE

U Opatiji započeo EU projekt: Priroda ne mora »plaćati« zbog velikih manifestacija

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2018. u 20:16 2018-07-04T20:16:00+02:00

OPATIJA Kako smanjiti negativan utjecaj na okoliš prilikom organizacije velikih manifestacija? Odgovori su danas bili dostupni u hotelu Ambasador u Opatiji gdje je održan inicijalni sastanak partnera na prekograničnom projektu Zero Waste Blue čiji je vodeći partner Grad Opatija. Projekt Zero Waste Blue nastavak je uspješno okončanog EU projekta Zero Waste koji su Grad Opatija i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu završili prije nekoliko godina, a čiji je cilj bio analiza načina negativnog utjecaja na okoliš prilikom organizacije različitih manifestacija i javnih okupljanja.

Otvaranjem novog poziva unutar programa INTERREG Italija-Hrvatska oba su partnera odlučila nastaviti sa suradnjom i zajedno s još osam partnera iz Italije i Hrvatske (Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Regija Emilia Romagna, Regija Veneto, Regija Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije) prijavljen je projekt Zero Waste Blue - koji zapravo kapitalizira prethodni projekt i proširuje ideju Zero Waste prilikom organizacije raznih manifestacija.

Održivi razvoj

S obzirom na brojnost događanja u Opatiji te popularnost rekreativnog bavljenja sportom u ovom gradu fokus aktivnosti stavljen je na sportsko-rekreativne manifestacije od kojih će neke opatijske tradicionalne biti financirane iz ovog izvora. Prilikom pripreme projekta svi su se partneri usuglasili da su manifestacije u sportu idealne aktivnosti za primjenu instrumenata koje potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine. Stoga su ciljevi ovog projekta koji traje 18 mjeseci i koji su usklađeni s opatijskom Strategijom razvoja: širenje ideje Zero waste, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije te kreacija zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste sport events Blue brand.

Uoči početka sastanka održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Grada Opatije dr.sc. Emil Priskić, voditeljica projekta na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu izv.prof.dr.sc. Marinela Krstinić Nižić i stručna suradnica u Agenciji za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna Rita Trombini.
Zamjenik gradonačelnika Priskić istaknuo je da mu je izuzetno drago da su se uspjeli okupiti partneri iz renomiranih institucija te s obzirom na sjedišta pojedinih partnera vjeruje da će biti postignuta odlična međusobna promocija.

– S obzirom da naš grad nosi titulu Zdravog grada i da se u njemu oko 4.000 osoba bavi sportskom rekreacijom, što je oko 30 posto populacije, mišljenja smo da je postignut odličan rezultat u vidu osviještenosti o bavljenju sportom te da Opatija zapravo itekako pripada projektu s temom održivog razvoja. Istraživanja za našu regiju su pokazala da je sportska rekreacija vrlo tražen turistički proizvod i čak 20 posto gostiju u Opatiju dolazi primarno zbog bavljenja sportom i rekreacijom. Stoga Grad Opatija ovakve sadržaje prijavljuje i nastoji financirati iz fondova EU. Zajedno s Fakultetom zapravo činimo idealne predvodnike za praktični i znanstveni pristup u projektu zaključio je Priskić, dodavši da je prednosti Opatije prepoznala i hrvatska košarkaška reprezentacija koja je ovaj grad odabrala za sportske pripreme u iduće četiri godine.

Poziv u Bolognu

Marinela Krstinić Nižić u ime Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu ukazala je na važnost nastavka ideje Zero Waste projekta te istaknula zadovoljstvo zbog nastavka suradnje s Gradom Opatija. Jedan od ciljeva projekta je produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. »zelenih sportskih događaja« na lokalitetima značajne kulturne ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj.

– Projekt će zasigurno pridonijeti novoj suradnji svih partnera, a zajedničkim radom doći će se i do novih turističkih proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj, rekla je Krstinić Nižić.

Nadovezala se Rita Trombini iz Agencije za ekonomski razvoj, po čijim riječima u regiji Emilia Romagna ima puno evenata s ogromnim brojem ljudi. Takvi su događaji dvosjekli mač, budući da s jedne strane pogoduju razvitku turizma i profita, ali i donose teškoće lokalnoj zajednici.

– Pri organizaciji polumaratona u Bologni, nakon primjene Zero Waste projekta, uspjeli smo smanjiti emisiju CO2 za 8 tona u odnosu na ranije. U drugoj fazi projekta ćemo naša iskustva prenijeti novim partnerima, te ćemo u rujnu organizirati i studijsko putovanje u Bolognu- rekla je Trombini i naglasila i kako postoji online platforma ZeroWaste koja je besplatna za sve koji ju žele koristiti.

Opširnije u tiskanom izdanju

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.