Novi start

U Opatiji u petak počinje peto godišnje doba. Evo što sve očekuje posjetitelj

Aleksandra Kućel Ilić

Foto NL arhiva

Foto NL arhiva

Opatija je lani ostvarila rekordne rezultate: 422.500 dolazaka (4 posto više nego 2018.) i gotovo 1.280.000 noćenja (2 posto više nego prethodne godine). U TZ-u se nadaju da će taj trend biti nastavljen i ove godine



OPATIJA – Na Opatijskoj rivijeri u petak, 17. siječnja, na Antonju počinje »peto godišnje doba«. Prema najavi iz opatijske turističke zajednice, bit će to prilika za šest tjedana izvrsne zabave uz autentičnu karnevalsku atmosferu čija duga tradicija ima samo jedno pravilo: da pravila ne vrijede jer pravi provod pod maskama mora biti otkačen, neobuzdan i – nezaboravan.


– Upravo takav provod donosi Karneval Opatija koji otvara tradicionalno podizanje karnevalske zastave i pusta, koji utjelovljuje najgore događaje iz protekle godine i koji će po završetku karnevalskih događanja biti i osuđen za sve svoje »grijehe«. Prema običajima koji sežu generacijama u prošlost, prvi dan karnevala je 17. siječnja, blagdan svetog Antona, kada će u 11 sati ispred opatijske tržnice vlast nad Opatijom preuzeti maškare, najavili su organizatori ovogodišnjeg karnevala.


Uz maškarane zabave što će u klubu Gervais biti održane svake subote od 18. siječnja pa do 22. veljače, a na kojima će nastupati karnevalski »meštri zabave« Duško Jeličić Dule i Bonaca, ali i Trio Rio & Jozefina te Funbox, karnevalsko ludilo osvojit će i gradske ulice.


Maškarani klapski maraton




Njima će prvo, u subotu 18. siječnja, proći »puknuti oktanci«, odnosno maskirani automobili i vozači, sudionici Rallyja maškaranih oktanaca Halubje-Liburnija, zatim tisuće mališana iz čitave Hrvatske i inozemstva koji će se u nedjelju 9. veljače na 24. Dječjem karnevalskom korzu predstaviti u maskama koje su sami osmislili, a na koncu i ljubitelji »ekstremnog sporta« – utrkivanja vozilima na kugličnim ležajevima iz vlastite »kućne radinosti«.


Tako, naime, glasi »formalni« opis Balinjerade, najspektakularnijeg, najluđeg i najpoznatijeg maškaranog natjecanja koje spaja one najbolje elemente Karnevala – satiru, zabavu, slobodu i kreativnost s brzinom i adrenalinom. Najhrabriji će se ponovo pod maskama i na vozilima na kugličnim ležajevima u nedjelju 16. veljače sjuriti niz glavnu opatijsku ulicu, praćeni navijanjem tisuća posjetitelja, a 37. Balinjerada donijet će i nastupe popularnih grupa, povorku maškaranih grupa te Kukalku, opatijsku verziju Alke koju su za izvođenje u morskim uvjetima prilagodili Opatijski kukali.


Petak prije Balinjerade rezerviran je za Maškarani klapski maraton koji u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« okuplja ponajbolje domaće klape koje se natječu u pjevanju pusnih pjesama, a kraj veselog karnevalskog programa bit će u srijedu, 26. veljače kada se na gradskoj tržnici spušta pust i karnevalska zastava. Tijekom trajanja Karnevala Opatija, odnosno sve do kraja veljače, vikendom je parkiranje na opatijskim otvorenim javnim parkiralištima besplatno, izuzev u zoni 0a i 0b.


Dobre pred i postsezona


Opatija će uz najavljena karnevalska zbivanja namijenjena domaćim ljudima, ali i gostima, turističke uspjehe iz 2019. godine nastaviti, nadaju se svi, i tijekom 2020. godine. Uz ove su podatke nadležni iz Turističke zajednice Grada Opatije »podvukli crtu« pod turistički uspješnu 2019. godinu.


– Opatija je u 2019. godini ostvarila rekordne rezultate, i to 422.500 dolazaka (4 posto više nego 2018.) i gotovo 1.280.000 noćenja (2 posto više nego 2018.). Uz tradicionalno odlično posjećene ljetne mjesece, odlični su rezultati ostvareni i u razdoblju pred i posezone. Najveći broj gostiju stigao je iz Njemačke (12 posto više) i Austrije (3 posto više), a slijede Hrvatska, Italija, Mađarska i Slovenija. Najveći porasti su ostvareni s tržišta Kine (čak 60 posto više), Kanade (16 posto više), Japana (16 posto više), Švicarske (15 posto više) te Velike Britanije (12 posto).


Većina noćenja ostvarena je u hotelskom smještaju (72 posto ukupnih noćenja; 4 posto više nego prošle godine), ali veseli i porast kvalitete privatnog smještaja, kao i broja noćenja u istom (28 posto ukupnih noćenja; 7 posto više nego prošle godine), stoji u »presjeku« turističke uspješnosti u proteklih 365 dana iz TZ-a Grada Opatije.


Cjelogodišnja destinacija


Najsvježiji je u sjećanju ostao prosinac, kada je Opatiju posjetilo 18.000 gostiju (4 posto više od prosinca 2018.) koji su ostvarili gotovo 44.000 noćenja (6 posto više od prosinca 2018.). Rekordan broj gostiju i posjetitelja iz Hrvatske i susjednih zemalja u prosincu privukao je bogat program Najljepšeg adventa uz more te Festivala čokolade koji su ove godine donijeli brojna iznenađenja.


U prosincu su se u Opatiji najviše odmarali Austrijanci kojih je bilo 23 posto više nego prethodne godine, slijede Hrvati kojih je bilo 5 posto više nego u prosincu 2018. te Slovenci kojih je bilo 8 posto više nego u prosincu 2018. Kada govorimo o tipu smještaja, 88 posto gostiju je boravilo u hotelskom smještaju (5 posto više noćenja nego 2018.), dok je 12 posto dopalo privatni smještaj (12 posto više noćenja nego 2018.).


– Opatija je i ove godine potvrdila status cjelogodišnje destinacije koja velikim brojem zanimljivih događanja i odličnom turističkom ponudom svake godine privlači sve veći broj posjetitelja iz cijelog svijeta, posebice u pred i posezoni, kada se Opatija redovito pozicionira među najposjećenije hrvatske destinacije.


Rekordnu 2019. godinu završili smo izvrsno posjećenim Adventom u Opatiji koji je uz RetrOpatiju, Carski grad i Festival čokolade, postao jedna od najprepoznatljivijih opatijskih manifestacija, ali i odličan motiv za dolazak gostiju. Ovim rekordnim brojkama svakako treba pridodati i desetke tisuće posjetitelja iz okolnih gradova, županije i država, istaknula je direktorica TZ-a Grada Opatije Suzi Petričić.