Natjecanje

U Opatiji traje borba za naj sommeliera u Hrvatskoj

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Pobjednik ovogodišnjeg prvenstva osvaja studijsko putovanje u regiju Champagne (u organizaciji tvrtke MIVA iz Zagreba) a iduću godinu dana, predstavljat će Hrvatsku na svim međunarodnim natjecanjima sommeliera



OPATIJA Tko će biti najbolji sommelier u Hrvatskoj znat će se danas, jer u Opatiji, u hotelu Ambasador završava jučer započeto 21. prvenstvo sommeliera Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu Hrvatske turističke zajednice, TZ Kvarnera i TZ Opatije. Prvenstvo je startalo četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastojalo od pismenog i praktičnog dijela, a u polufinale je ušlo 12 natjecatelja s najviše osvojenih bodova.


U današnjem finalnom dijelu, u 17 sati nastupit će tri najbolja sommeliera, prema rezultatima iz četvrtfinala i polufinala. Oni će pred publikom u hotelu Ambasador s početkom u 17 sati pokazati svoje umijeće u predstavljanju i otvaranju pjenušca, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, sparivanju hrane i vina, rastakanju magnuma i ophođenju s gostima.


Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 24 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima, konobama ili u wine barovima. To su Tatjana Bodetić (hotel Diamant, Valamar), Edi Brčić (hotel Riviera, Valamar), Predrag Čavić (restoran Agava, Zagreb), Miljenko Čehulić (vinarija Bolfan Vinski vrh, Zagorje), Ivan Dušić (Wine hotel Meneghetti, Bale), Maria Nerea Fidalgo (hotel Alhambra, Jadranka hoteli), Ivan Greblički (Vila Zelenjak Ventek, Kumrovec), Zoran Gregorović (hotel Isabella, Valamar), Ivan Jug (restoran Noel, Zagreb), Karan Karan (Vitality hotel Punta, Jadranka hoteli), Siniša Lasan (restoran Proto, Dubrovnik), Daniel Ljubojević (hotel Monte Mulini, Maistra),




Saša Majstorović (Villa Hortensia, Jadranka hoteli), Tomislav Mikinac (hotel Kvarner, LRH), Robert Pavičić (restoran Kantinon, Maistra), Goran Petrić (restoran Noel, Zagreb), Anto Prgomet (Zorna Laguna Lounge, Plava laguna), Filip Savić (hotel Monte Mulini, Maistra), Tomislav Sokač (hotel Melia Coral, Istraturist), Marko Škarica (Vila Ariston, Opatija), Marko Šram (restoran Nautika, Dubrovnik), Filip Veselovac (hotel Bellevue, Jadranka hoteli), Branimir Vukšić (restoran Pelegrini, Šibenik) i Darjan Zelić (hotel Kvarner, LRH).


Pobjednik ovogodišnjeg prvenstva osvaja studijsko putovanje u regiju Champagne (u organizaciji tvrtke MIVA iz Zagreba) a narednu godinu dana, predstavljat će Hrvatsku na svim međunarodnim natjecanjima sommeliera. Inače, prošlogodišnji 20. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Filip Savić, sommelier Maistrinog hotela Monte Mulini.