Brojni izlagači

U Opatiji otvoren specijalizirani sajam Relax Adria

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Na jedinstvenom hrvatskom sajmu opreme za bazene, saune, plaže i uređenje okoliša okupilo se 60 izlagača iz sedam zemalja – Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Švedske, Njemačke i Srbije



OPATIJA Od suncobrana, ležaljki, dizajnerskih roštilja, sklopivih sauna do bazena za protustrujno plivanje, aqua gradova za more – sve to može se naći na trodnevnom sajmu Relax Adria što se u organizaciji časopisa Turizam do subote održava u i ispred opatijske dvorane »Marino Cvetković«.


Riječ je o specijaliziranom sajmu opreme za bazene, saune, plaže i uređenje okoliša, jedinom takve vrste u Hrvatskoj, na kojem se okupilo 60 izlagača iz sedam zemalja (Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Švedske, Njemačke i Srbije), a koji je jučer otvoren u nazočnosti predstavnika Ministarstva turizma, Primorsko-goranske županije i Grada Opatije.


Sklopiva sauna


Prvi put na turističkom tržištu jučer je predstavljena sklopiva sauna Klafs S1, jedina takva u svijetu. U trenutku kada je sklopljena zauzima samo 60 centimetara dubine, odnosno velika je kao prosječan ormar, a prilikom njezina otvaranja, odnosno izbačaja od 160 centimetara u nju mogu stati dvije do tri osobe.




– Ovo je prva sklopiva sauna ikad proizvedena u svijetu. Mnogi naši kupci žele imati saunu u svojim objektima, kućama, stanovima, a često nemaju dovoljno prostora. Sauna se može nabaviti u tri različite širine i više od sto različitih kombinacija materijala, boja, stakla… Sauna je dosta tražena u Hrvatskoj, predstavljena je prošle godine u Njemačkoj gdje se jako dobro prodaje, i fantastično je rješenje za sve koji žele saunu, a imaju problem s malim prostorom.


Cijene se kreću od 100 do 130 tisuća kuna, ovisno o izvedbi – rekao je Nikola Lučić iz zagrebačke tvrtke Spa studio te predstavio još jedan vrlo atraktivan proizvod koji se već više od dvadeset godina prodaje na američkom tržištu, a koji je pred desetak godina stigao i u Hrvatsku. Riječ je o prijenosnom hidromasažnom bazenu koji je lakši od 60 kilograma i vrlo jednostavan za transport, pa ga se lagano može seliti iz unutrašnjeg u vanjski prostor



Bazen za protustrujno plivanje bio je izložen ispred sportske dvorane. Šest metara dugački bazen »Swim spa« zapravo je masažna kada i bazen za protustrujno plivanje koji ima mogućnost reguliranja dvije temperaturne zone. Mobilan je i sve traženiji, a njegova cijena iznosi 173.000 kuna, govori Katarina Kurilić iz Eleg poolsa.foto O303AM11


Dizajnerski roštilj


Inovativni, dizajnerski roštilj nešto je što svi priželjkujemo u svojim vrtovima i dvorištima. Roštilj kao mjesto druženja i okupljanja, na sajmu je predstavio i izlagač Goran Krnjak iz zagrebačke tvrtke Haby. »Ofyr«, što u prijevodu znači vatra, inovativni je roštilj koji je zamišljen za show cooking, za druženje i od klasičnih roštilja je puno jednostavniji za korištenje.


– Na njemu možete pripremati apsolutno sve vrste hrane, s time da za razliku od klasičnog roštilja, na ovom ne pripremate hranu direktno na vatri, nego se priprema kraj vatre – na ploči. Na njemu možete peći doslovno sve – od jaja, palačinki, ribe, mesa, povrća… Tajna je u ploči koja je napravljena od specijalne legure čelika, taj materijal ne dozvoljava da se temperatura ploče digne na više od 300 stupnjeva.


Tako se hrana na ploči ne lijepi i ne može zagorjeti. Ploča ima mali nagib prema sredini pa sve što iscuri iz hrane, ode u vatru – objasnio je distributer roštilja za cijelu Alpe-Adria regiju. Roštilj je podjednako prihvaćen u privatnoj upotrebi, kao i u turističkim i ugostiteljskim objektima, a ono što čini posebnu draž je što se ovakvim proizvodom prodaje turistički i gastrodoživljaj.


– Na ovakvom roštilju u kuhanje možete uključiti goste, a tada više ne prodajete hranu, nego doživljaj – zaključio je Krnjak, ističući kako je cijena osnovnog modela 12.000 kuna plus PDV.