Okrugli jubilej

U Lovranu se slavi stoljeće karnevala

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Nakon otvorenja karnevala na Antonju, u »Laurusu« će biti izložba starih fotografija »Kako se nekad maškaralo«, a u Lovranu će se moći pogledati i amaterski filmovi o pustu



LOVRAN Stogodišnjica maškara u Lovranu – naziv je, ove godine jubilarnog karnevalskog programa na području Općine Lovran, koji počinje u utorak, na Antonju 17. siječnja i trajat će do Pepelnice, 1. ožujka kada se pali pusta. Po čemu će ovogodišnji lovranski karneval biti poseban, na jučerašnjoj su press konferenciji najavili Radovan Trinajstić, predsjednik Pusnog društva »Toronjera«, Toni Družeta ispred Karnevalske udruge »In bambo veritas«, zamjenik načelnika Lovrana Branislav Petković, nova predsjednica Turističke zajednice Luiza Sandalj i direktor »Stubice« Branko Stošić.


Fotomonografija


– U pozadini svega stoji izložba starih karnevalskih fotografija koju je Toronjera organizirala prošle godine. Tada smo prikupili, zahvaljujući trudu mještana i brojnih volontera, oko 600 starih fotografija, te saznali mnoge podatke. Stogodišnjica maškara je pred nama, a organizirat ćemo i drugu izložbu fotografija pod nazivom »Kako se nekad maškaralo«, te nam je konačni cilj da sve zajedno što je vezano uz povijest karnevala u Lovranu objedinimo u fotomonografiji koja bi se trebala tiskati do kraja ove, a promovirati za karneval 2018. godine – najavio je Trinajstić.


Po njegovim riječima, 17. siječnja, na Antonju, na Trgu slobode u 17 sati bit će otvaranje karnevala uz podizanje pusta i karnevalske zastave, te fritule i kuhano vino, a kada ključeve općine budu preuzele maškare, u 18 sati će se u galeriji »Laurus« otvoriti izložba starih fotografija.




– Nastavak programa će biti u petak, 27. siječnja u galeriji »Laurus« u 18 sati, te tjedan dana kasnije na istome mjestu, uz prikazivanje amaterskih filmova nekadašnjih karnevalskih događanja. Naime, amateri su tijekom 60-tih, 70-tih pa i 80-tih godina napravili niz snimki kamerom, radi se o amaterskim uradcima bez umjetničke vrijednosti, ali su oni vrijedan dokument jednog vremena i podsjetnik na mnoge ljude koji su nekada živjeli karneval i bili njegovi nositelji.


Slatina se potopila


Snimljene su maškare od Mošćeničke Drage do Pasjaka, a zanimljivo je da će publika moći vidjeti i neke povijesne trenutke, koji nisu usko vezani uz sam karneval, primjerice, kako je izgorjelo drveno kupalište Angiolina ili pak kako je jugo srušilo staru drvenu opatijsku Slatinu.


Imamo materijala za dvije filmske večeri. Zatim, bit će u veljači i 16. Zubijada, te centralno događanje – velika međunarodna maškarana povorka u nedjelju, 19. veljače u 14 sati, od hotela Excelsior do mula. Iza Rijeke, kažu da je ovo najljepša i najnezaboravnija povorka maškara u našim krajevima i mnogi na nju žele doći, no optimum je 40 grupa i toliko ćemo ih ugostiti i ove godine. Bit će u Lovranu i Lignju i dječje redute, te maskirani ples u restoranu »Kvarner« – dodao je Trinajstić, naglasivši da se ove godine obilježava i 50 godina velike karnevalske povorke.


Toni Družeta je najavio da će na plaži Peharovo biti turnir u »žabicama« te turnir u mori japoneze. Luiza Sandalj je poručila kako će karneval i dalje nastojati turistički valorizirati i pomagati u realizaciji »najluđeg godišnjeg doba«.