Problemi u prijamu signala

U Lovranskoj Dragi uvečer nemoguće pratiti TV program

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Provjerom je ustanovljeno da unatrag posljednjih šest mjeseci nije došlo ni do kakvih promjena u radu DVB-T mreža za odašiljanje signala hrvatskih multipleksa koje bi mogle rezultirati eventualnom smanjenom kvalitetom prijama digitalnog televizijskog signala, navode »Odašiljači i veze«



LOVRANSKA DRAGA U Lovranskoj Dragi već pola godine u večernjim satima nije moguće pratiti tv program: HRT 1, HRT 2, HRT 3 i RTL zbog preopterećenosti signala! Većina obitelji bila je prisiljena uzeti Max tv ili neku drugu mrežu zbog smetnji. Poslali smo informaciju HTV-u koji se oglušuju na smetnje i naše probleme i tvrde da njihovi odašiljači svi ispravno rade! Ja sada ne ulazim u to u kakvoj je tko mogućnosti plaćati privatne kanale, dok se već plaća pretplata HTV-u! Molio bih vas da napišete jedan članak u vezi toga ako ste u mogućnosti, zamolio nas je čitatelj iz Lovranske Drage.


HRT nije odgovoran


Odgovore smo najprije potražili kod nadležnih službi u HRT-u, te svakako treba pohvaliti žuran odgovor koji nam je putem e-maila dostavio Zvonko Šeb, povjerenik za korisnike usluga Hrvatske radiotelevizije.



Od izuzetne je važnosti dobro usmjerenje prijamne antene, te korištenje kvalitetne antene što većeg dobitka i sa što manjim prijamnim kutem. U tom smislu gledateljima predlažemo da za prijam koriste UHF YAGI antene pošto navedene antene imaju bolje karakteristike u odnosu na log-periodske antene, što je pogotovo važno kod prijama viših UHF kanala. Jednako tako predlažemo da se zahvat spajanja antenske opreme, te samo usmjeravanje antene prepusti ovlaštenom montažeru koji ima mogućnost pomoću mjernih instrumenata usmjeriti antenu za prijam maksimalno kvalitetnog signala, navodi se u odgovoru »Odašiljača i veza«.





– Iskreno mi je žao zbog poteškoća s nemogućnošću kvalitetnog prijma televizijskih programa o kojima su Vas informirali Vaši čitatelji iz Lovranske Drage, ali Vas moram obavijestiti da je Hrvatska radiotelevizija, prema postojećim zakonskim odredbama, ovlaštena samo za proizvodnju radijskih, televizijskih i multimedijskih sadržaja, a ne i za njihovu distribuciju. Koncesiju za radiodifuziju, naime, državna je uprava dodijelila tvrtki Odašiljači i veze, koja je nekada bila u sastavu HRT-a, ali je prije više od deset godina izdvojena u samostalnu tvrtku na čiju poslovnu politiku HRT nema utjecaja. Netočna je, dakle, tvrdnja Vaših čitatelja da su »nadležne službe HRT-a« bile na bilo koji način uključene u rješavanje njihovih problema. Da biste saznali uzrok opisanim poteškoćama i na koji ih se način može otkloniti, trebali biste se obratiti tvrtki Odašiljači i veze, odnosno njihovoj Službi za probleme u prijmu signala digitalne televizije, na čiju sam e-adresu ([email protected]) proslijedio Vaše pismo, odgovorio nam je Šeb.


Odašiljač Krk-Kras


Nakon višednevnog čekanja, na naš upit stiglo je i objašnjenje iz »Odašiljača i veza«.


– Slijedom Vašeg upita, vezano uz probleme u prijamu HRT signala na području naselja Lovranska Draga, obavili smo dodatnu provjeru mreže odašiljača koji odašilju signale DVB-T programskih paketa (multipleksa) MUX A i MUX B unutar kojih se emitiraju TV programi HRT-a. Provjerom je ustanovljeno da unatrag posljednjih šest mjeseci nije došlo ni do kakvih promjena u radu DVB-T mreža za odašiljanje signala hrvatskih multipleksa koje bi mogle rezultirati eventualnom smanjenom kvalitetom prijama digitalnog televizijskog signala. Također dodatno napominjemo da DVB-T mreže za odašiljanje signala hrvatskih multipleksa rade u potpunosti u skladu s parametrima sadržanim u dozvolama za uporabu radiofrekvencijskog spektra u radiodifuziji. Područje naselja Lovranska Draga pokriveno je DVB-T signalom jakosti dovoljne za kvalitetan prijam, prvenstveno s odašiljača Krk-Kras, a ovisno o mikrolokaciji gledatelja moguć je prijam dodatno i s odašiljača Razromir i Učka. Problemi koji se navode kod dijela gledatelja mogu biti uzrokovani neadekvatno izvedenim prijamnim antenskim sustavom, uz nepravilnu usmjerenost prijamne antene koja nije usmjerena prema dominantnom odašiljaču (u ovom slučaju Krk-Kras).


Besplatni telefon


Za sve vrste poteškoća u prijemu zemaljskih televizijskih signala gledatelja koji imaju probleme u prijamu upućujemo Vas da nam se jave osobno na besplatni telefon Pozivnog centra OiV-a 0800-0897, radnim danom od 08 do 20 sati ili putem e-maila na adresu: [email protected].


Pored toga, svi gledatelji mogu na našem portalu https://support.oiv.hr/reception/coverage/coverage.aspx vidjeti točan smjer i razinu signala s pojedinih odašiljača za konkretnu lokaciju, a na linku https://support.oiv.hr/reception/reception.aspx se mogu vidjeti i informacije o radu odašiljača, kanalima odašiljanja s pripadajućim TV programima, dostupnosti TV signala, prekidima i drugome, napisao je u odgovoru Hrvoje Bobinac iz »Odašiljača i veza«.