Jednoglasno

U Loparu usvojili rekordni proračun

Hrvoje Hodak

Proračun iznosi rekordnih 25.646.000 kuna, a razlog je stavka na rashodovnoj strani u iznosu od 9 milijuna kuna, kojom će se u 2019. godini financirati nastavak gradnje sportske dvorane



LOPAR Unatoč izostanku četiri oporbena vijećnika održana je 15. sjednica Općinskog vijeća Lopara, i što je najvažnije, izglasan je za 2019. proračun Općine te svi prateći financijski programi i odluke. Mirni aktualni sat zamijenio je dosta žustar nastavak sjednice, no ta žustrina odnosi se samo na prvu točku dnevnog reda.


Naime, nakon što je ravnateljica Dječjeg vrtića Pahuljica Sanja Grozdanić podnijela izvješće o radu Područnog odjeljenja Lopar koje je jednoglasno prihvaćeno, načelnik Josip Borić ju je zamolio da vijećnicima objasni zbog čega još nije proradio produženi boravak djece u loparskom Područnom odjeljenju, uz koji se vezuje i nužna doprema obroka, i to unatoč činjenici, dodao je, da je Općina Lopar odradila sve potrebno da se dogovoreno i realizira, uračunavši u to i za tu svrhu rezervirana proračunska sredstva. Ravnateljica je kazala da bi se Općina Lopar trebala pisanim putem obratiti vrtićkom vijeću i osnivaču Gradu Rabu, i od njih zatražiti što hitnije rješavanje tog problema, što je na koncu i prihvaćeno.


Svi financijski prijedlozi usvojeni su jednoglasno, sa sedam glasova »za«, baš kao i proračun Općine Lopar za 2019. godinu te projekcije proračuna za 2020. i 2021. godinu. Objašnjavajući proračun za 2019. godinu načelnik nije propustio spomenuti da vijećnici SDP-a, PGS-a, Unije Kvarnera i nezavisni vijećnik nisu došli na sjednicu na kojoj se usvaja najvažniji dokument. Zahvalio je vijećnicima Modesa na prihvaćanju odgovornosti i glasanju za proračun.




Proračun Općine Lopar predložen je u do sada rekordnom iznosu od 25 milijuna i 646 tisuća kuna, no iznosi sljedećih proračuna, naglasio je načelnik Josip Borić, dugo neće dosezati tu visinu. Razlog je stavka na rashodovnoj strani u iznosu od 9 milijuna kuna, kojom će se u 2019. godini financirati nastavak gradnje sportske dvorane. Za tu investiciju na prihodovnoj strani proračuna naći će se od države već osiguran iznos od 4 milijuna kuna, dok će se ostatak od 5 milijuna kuna osigurati podizanjem kredita.