BEZ ZASTOJA

U Jurdanima sve napreduje prema planu: Reciklažno dvorište gotovo do kraja veljače

Marina Kirigin

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



MATULJI/JURDANI Radovi na reciklažnom dvorištu u Jurdanima u punom su jeku. Nakon kratke stanke u vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana nastavljeni su radovi na izgradnji ove komunalne infrastrukture te je do danas izvršeno i nabavljeno opreme u vrijednosti 70 posto ugovora. Prema informacijama dobivenim na press konferenciji u matuljskoj vijećnici, radovi koje izvodi Goran graditeljstvo d.o.o. teku bez zastoja, a završetak radova prema sklopljenom ugovoru planiran je za kraj veljače 2019. godine.


Uz informacije o stanju na gradilištu koje se nalazi u krugu tvrtke Komunalac u Jurdanima, na konferenciji za novinare izneseni su i podaci liburnijskog komunalnog poduzeća o novom, nedavno uspostavljenom sustavu gospodarenja otpadom u Matuljima koji, prema riječima predstavnika JLS i komunalne tvrtke, daje odlične rezultate.


Kompostiranje


Duško Kulaš iz RJ Usluga u Komunalcu naveo je kako je u zadnjem tromjesečju prošle godine, od početka listopada do kraja prosinca, na području Matulja prikupljeno 367,54 tone miješanog komunalnog otpada, što je u usporedbi sa zadnjim tromjesječjem 2017. godine manje za čitavih 402,02 tone. Od ukupne količine prikupljenog otpada, građani Općine Matulji odvojili su 30 tona reciklabilnog otpada. Prema Kulašovim riječima, ovi izuzetno dobri rezultati trebali bi biti još bolji kada se u funkciju stavi reciklažno dvorište.




Zamjenik načelnika Općine Matulji Bruno Frlan naglasio je kako cijena odlaganja tone otpada na Marišćini iznosi oko 470 kuna te kako bude li se nastavilo ovom dinamikom odvajati, da će to imati i značajni financijski efekt. Kao moguće razloge značajnog smanjenja komunalnog otpada, sugovornici su naveli i odvajanje bio otpada, odnosno kompostiranje u domaćinstvima.


Od vrata do vrata


Na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i direktor Komunalca Ervino Mrak, te voditeljica projekta Astra Gašparini navedeno je i kako je Općina Matulji osigurala sredstva u proračunu, te sklopila ugovor s Komunalcem o nabavi kanti za miješani komunalni otpad. Komunalno poduzeće provelo je javni natječaj te se očekuje početak podjele spremnika tijekom mjeseca veljače, dok bi kante za reciklabilni otpad trebale stići u drugoj polovici godine. Gašparini je navela kako je na području Općine održano 28 informativno-obrazovnih radionica vezanih uz novi sustav gospodarenja otpadom »od vrata do vrata«, od čega 23 u svim mjesnim odborima općine, te četiri u ustanovama za odgoj i obrazovanje. Za potrebe boljeg informiranja građana tiskani su leci, brošure, plakati…