RETROPATIJA

U IŠČEKIVANJU VELIKE FEŠTE: Opatijski tulum godine trajat će osam dana

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Od 22. do 29. lipnja svaki kutak grada odisat će modom, glazbom i atmosferom »zlatnih dekada« prošlog stoljeća, a kulminacija će biti zadnje lipanjske subote uz retro provod na glavnoj ulici



OPATIJA – Popularni opatijski »tulum godine« krajem lipnja vraća se veći, atraktivniji i spektakularniji nego ikad do sada. RetrOpatija, manifestacija posvećena glazbi, modi i atmosferi zlatnih dekada prošlog stoljeća, ove godine trajat će čak osam dana i na pedesetak lokacija diljem grada predstaviti koncerte više od 50 bendova, nastupe plesnih skupina, izložbe, rock operu i retro sajam… Gradom će »đirati« više od stotinu oldtimera i šetati brojni kostimirani statisti, a trgovine i restorani odjenut će »retro ruho« i ponudu prilagoditi rasplesanim dvadesetima, rokerskim pedesetima, ludim sedamdesetima i drugim razdobljima koja su ostala posebno upisana u kolektivnoj memoriji čitavog svijeta – najavili su ovu popularnu manifestaciju iz Turističke zajednice Grada Opatije.


Marelica sa šlagom


Kako se navodi u press materijalu, od 22. do 29. lipnja ponovo će trajati vrijeme nesputane slobode i kreativnog glazbenog, modnog i plesnog izričaja koje će pretvoriti Opatiju u dinamičnu kulisu za party čiji će »soundtrack« biti glazba bendova koji su obilježili prošlo stoljeće – kao što su The Beatles, The Doors, Blues Brothers te druge legende rock, disco i boogie glazbe. Za primjereni »retro look« brinut će se frizerski saloni i make-up stručnjaci, a za poseban osjetilni doživljaj opatijski restorani i lokali, uz specijalnu gastronomsku ponudu i pića poput »soka od marelice sa šlagom«. Gradom će zavladati fudbalerke i trapezice, »šljokičaste« oprave i sakoi s prenaglašenim ramenima, neizostavni će biti brkovi kod gospode te minival kod dama, a ples i glazba osvojit će terase, kupališta, Ljetnu pozornicu, ali i glavnu ulicu na kojoj će automobili ustupiti mjesto šetačima i plesačima u subotu, 29. lipnja, kada će RetrOpatija dosegnuti svoj vrhunac.


Putovanje najzabavnijim dijelovima novije prošlosti započet će u subotu, 22. lipnja ispred Umjetničkog paviljona »Juraj Šporer« koji će tijekom trajanja manifestacije biti mjesto za druženje uz pivo i retro koktele, ali i svirku uživo odličnih bendova kao što su SuperCover Band u Blues Brother izdanju, The Doors Tribute Band, Vedran Ružić kvartet, Jed Beckers, Marko Lazarić & band, Whiteheads, ali i zabavu uz prave DJ znalce. Središnje mjesto u programu u petak 28. lipnja, zauzet će češko-slovački bend The Backwards, ponajbolji The Beatles »tribute band«. Svakog dana svirka uživo moći će se čuti i na Slatini gdje će nastupati Pachamamma Street Connection, Duo Blondes, Blu:Kanu, Domnik Heštera, Groovers i Techno Vikings te u opatijskim hotelima, restoranima i lokalima.





– RetrOpatija je postala sinonim za odličan provod što prepoznaju brojni posjetitelji, kojih je lani bilo više od dvadeset tisuća. Prepoznala ju je i lokalna zajednica jer sve se više ugostitelja i trgovaca uključuje u program pa uređenjem svojih objekata i ponudom daje velik doprinos atmosferi RetrOpatije, a nas ponajviše veseli što su je prepoznali i zavoljeli i sami Opatijci koji odijevaju retro odjeću, pripremaju posebne frizure i prilagođavaju čitav izgled duhu tih prošlih vremena koja evociramo – kaže direktorica TZ-a Grada Opatije Suzi Petričić.


– RetrOpatija i njen program rastu iz godine u godinu, a time i njen utjecaj na lokalnu turističku i gospodarsku privredu. Potvrđuje to i podrška Hrvatske turističke zajednice koja ove godine RetrOpatiju sufinancira iz budžeta koji je namijenjen TOP događanjima, što potvrđuje da Opatija ima jednu od najboljih hrvatskih manifestacija. U suradnji svih lokalnih subjekata i građana, uz nastupe pedesetak bendova i brojne aktivnosti koje će se odvijati tijekom osam dana, odlična zabava čeka sve koji nam se pridruže i prepuste izvrsnoj atmosferi RetrOpatije – dodaje Suzi Petričić.



Disco party


– Veliki finale osam dana dugog provoda donijet će subota, 29. lipnja, koja će povezati desetak pozornica u gradu u jedinstvenu glazbenu priču koja će kulminirati tulumom do zore na Ljetnoj pozornici, pod otvorenim nebom i najvećom disko-kuglom. Glavna opatijska ulica bit će zatvorena za promet i pretvorena u šetalište i plesni podij uz koji će se odvijati atraktivni programi – rockabilly jive plesna radionica i nastup mađarsko-hrvatskog rockabilly banda Bourbon Hunters na tržnici, rock uživo uz Dellboyse ispred hotela Paris, Disco Magic Band i vruće ritmove diskoteka kod Šporera, retro nastup Puhačkog orkestra Lovran i ulične senzacije Techno Vikings na Slatini te Gift band koji će osvježiti ostavštinu velikana kao što su David Bowie, Depeche Mode, INXS, Iggy Pop i drugi. Vrhunac ove »groznice subotnje večeri« bit će najveća disco zabava uz DJ Miru Paušića i MC Šajetu na Ljetnoj pozornici, koja će od 23 sata pa do ranog jutra povezati tisuće tijela u jedinstveni plesni ritam.