Zbogom minusu

Tvrtka Opatija 21 uspjela smanjiti troškove: U dvorani “živo” 12 sati dnevno, a i parking u plusu

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Prema riječima Josipa Dedića, predsjednika Nadzornog odbora, početkom 2015. godine je u Opatiji 21 provedena racionalizacija, te su uvedene nove komercijalne aktivnosti, a i najave za godinu koja je započela su ohrabrujuće – u tijeku je natječaj za najam šest poslovnih prostora u Sportskoj dvorani



OPATIJA Gradska tvrtka Opatija 21 izvukla se iz poslovanja s negativnim predznakom i sudeći po izvješću Nadzornog odbora, pred njom je svjetla budućnost i za razliku od nekih prijašnjih najava, pa i namjera gradonačelnika da se ukine, čini se da za ovakve poteze sada više nema razloga. Poslovanje tvrtke Opatija 21, na sjednici Nadzornog odbora koja je održana koncem prošle godine dobilo je pozitivne ocjene.


Prema riječima Josipa Dedića, predsjednika Nadzornog odbora Opatije 21, početkom 2015. godine na prijedlog NO-a i Skupštine društva izvršena je interna preraspodjela poslova, provedene su određene mjere i aktivnosti u svrhu racionalizacije postojećih resursa, te uveden niz novih komercijalnih aktivnosti s posebnim naglaskom na povećanje prihoda od parkinga, te komercijalno korištenje sportske dvorane.



Opatija 21 je nakon prošlogodišnjeg minusa u poslovanju (velika amortizacija na osnovna sredstva i nedovoljni prihodi s pozicija djelatnosti), po ocjeni Nadzornog odbora sada financijski i organizacijski konsolidirana tvrtka. Izvršava sve svoje obveze i zacrtane poslovne planove koji su opatijsku sportsku dvoranu sa svim pratećim sadržajima doveli na razinu rijetko uspješnih i financijski održivih sportskih objekata, stoji u izvješću za 2015. godinu.





Ušteda struje – 44.000 kuna


Nove mjere su dale i rezultate, pa je primjerice ušteda u potrošnji električne energije za prvih 11 mjeseci bila oko 44.000 kuna. Značajno su se povećali i prihodi od parkinga u usporedbi s istim razdobljem u 2014. godini i to u garaži sportske dvorane za 75 posto, odnosno u brojkama, prihodi su za prvih 11 mjeseci, veći za 148.000 kuna, a na parkiralištu Gorovo za 70 posto odnosno u brojkama, prihodi su, za period koji se može uspoređivati, od lipnja do kraja listopada, veći za 211.000 kn. Također, povećani su i prihodi od najma sportske dvorane za razne manifestacije na komercijalnoj osnovi i tu se govori o 60.000 kuna za prvih 11 mjeseci.


–Financijski rezultat za prvih devet mjeseci 2015. godine pokazuje da je društvo ostvarilo značajnu dobit. Prihodi su povećani s pozicije najma dvorane i parkiranja, a rashodi smanjeni s pozicija troškova poslovanja. U 2016. godini radit će se i dalje na smanjenju rashodovne strane na području energenata, a očekuju se i povećani prihodi od najma dvorane i parkiranja. Treba istaknuti i podatak da je velika sportska dvorana tijekom prvih 11 mjeseci korištena ukupno 3.917 efektivnih sati ili 11,7 sati dnevno, što, u usporedbi s dvoranama u našem okruženju, pokazuje da su kapaciteti dvorane izuzetno dobro ispunjeni. Ovom podatku treba dodati da je i mala dvorana u prvih 11 mjeseci efektivno korištena 812 sati. Ove godine prvi puta, osim već starih i uhodanih manifestacija kao što su  Cosmetic news, Opatija Fight Night, Old stars Zagreb, košarkaški i stolnoteniski kampovi i neki drugi),  dvorana je iznajmljena mladim norveškim rukometašicama koje su Opatiju izabrale za bazu svojih ljetnih priprema, a svoju promociju doživio je i sajam HoReCa, čiji su organizatori već rezervirali termine za period sve do 2019. godine – naveo je Dedić.



Sportska dvorana međutim, još uvijek traži pravi put da bi svi njezini poslovni prostori mogli zaživjeti. U prizemlju radi restoran »Bianco & Nero«, te se različitim sadržajima trudi privući goste, no kafić na katu je zatvoren, a isto tako i više poslovnih prostora za različite uslužne djelatnosti osim ugostiteljske.Nakon što se za pojedine slobodne poslovne prostore pojavio interes, te su zaprimljena pisma namjere, Opatija 21 je raspisala natječaj koji je u tijeku, te se očekuje u prvim mjesecima 2016. popunjenje svih slobodnih prostora, odnosno upotpunjavanje sadržaja opatijskog sportskog centra. Natječaj je raspisan za ukupno šest slobodnih poslovnih prostora koji se daju u najam na pet godina, a rok za predaju pismenih ponuda je 18. siječnja.



Stolice i hokej na rolama


Poznate su i najznačajnije manifestacije za 2016. godinu, pa tako već za koji dan stižu reprezentativke Hrvatske u stolnom tenisu na pripreme. Krajem veljače organizator sajma Cosmetic news, najavio je novi sajam imena Outdoor festival namijenjen sportašima i rekreativcima, organizator sajma HoReCa, krajem ožujka najavljuje novi sajam, stolica i namještaja, a OFC, pored svojih već tradicionalnih sportskih priredbi,  najavljuje organizaciju  državnog prvenstva u kick boxingu u travnju.


Europske sveučilišne igre jednim dijelom (rukomet i košarka 3 na 3) će se održati u opatijskoj sportskoj dvorani u drugoj polovici srpnja, Košarkaški kamp Frendaggio pored stalnog termina u srpnju rezervirao je i termin u kolovozu, a tvrtka Tupperware Hrvatska najavila je za rujan veliki susret i skup svojih predstavnika iz brojnih zemalja, a nedavno je stigla i potvrda od organizatora da će se u listopadu održati europsko prvenstvo za juniore u hokeju na rolama.


U studenome ove godine predviđa se i da će Sportska dvorana MArino Cvetković ugostiti sudionike sportske manifesatcije Croball, susret nekoliko sveučilišta iz bližeg okruženja koji će se nadmetati u više sportskih disciplina.