Lovran

Turizam pod “lupom”: Tancabel kritizirala novu direktoricu Luizu Sandalj

Marina Kirigin

Snimio:Silvano Ježina

Snimio:Silvano Ježina

Pobrkali ste lončiće. Ne radite za LRH nego za Lovran. Nisam zadovoljna vašim radom - bila je oštra vijećnica HSU-a, dok je direktorica TZ-a Lovrana pojasnila kako je njihov glavni zadatak promocija na kojoj su puno radili, prvenstveno na vidljivosti destinacije i outdoor turizmu



LOVRAN Na području TZ Općine Lovran evidentiran je 4.141 turistički krevet. Trideset i pet posto ležajeva čine oni u hotelskom smještaju, 33 posto u privatnom smještaju i 25 posto u autokampu. Analizom protekle dvije godine, vidljiv je porast ukupnog kapaciteta, ali i po vrstama smještajnih objekata.


Tako je u 2017. godini u odnosu na godinu ranije najveće povećanje broja kreveta zabilježeno u obiteljskom smještaju gdje je došlo do povećanja za čak 198 kreveta ili za 17 posto, dok je u autokampu došlo do smanjenja kapaciteta za 8 posto. Lovran je destinacija tri zvjezdice, čak 57 posto kategoriziranih objekata nose tri zvjezdice, međutim u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu evidentiran je porast broja objekata sa četiri i pet zvjezdica. Na području Općine tijekom 2017. godine boravilo je 100.900 gostiju koji su ostvarili 387.800 noćenja što je osam posto više dolazaka i noćenja u odnosu na 2016. godinu. Prosječna dužina boravka lovranskog gosta je četiri dana, a gro naših gostiju čine obitelji s djecom i seniori. Podaci su to Turističke zajednice Općine Lovran koje je na posljednjoj sjednici lovranskim vijećnicima iznijela Luiza Sandalj, direktorica lovranskog turističkog ureda.


Koliki je dug


Takav njezin izvještaj nije bio po volji lovranskoj vijećnici Đurđici Tancabel (HSU) koja je uputila čitav niz kritika na rad nove direktorice turističkog ureda. Tancabel je rekla kako se nerad Turističke zajednice Lovran i dalje nastavlja, te kako je očekivala izvještaj o radu direktorice, a ne podatke skinute iz e-visitor sustava.




– Zanima me koliki su prihodi i rashodi TZ-a, koliki je dug, onaj nastao za vrijeme bivšeg direktora TZ, Brubnjaka? Zanima me vaš izvještaj, što ste napravili za lovranski turizam od preuzimanja funkcije? Čula sam da ste za vrijeme Marunade bili na godišnjem odmoru i da financirate izvođače na terasama Liburnia Riviera Hotela. Zanima me je li to istina? – pitala je Tancabel, a nakon što joj je Sandalj potvrdno odgovorila na pitanje o financiranju izvođača na terasama LRH-a, dodala:- Pobrkali ste lončiće. Ne radite za LRH nego za Lovran… Nisam zadovoljna vašim radom…


Luiza Sandalj odgovorila je općinskoj vijećnici kako turistička zajednica radi prema Zakonu i uputstvima HTZ-a. Dodala je kako TZ nije na proračunu Općine i kako nisu dužni podnositi izvještaje. Istakla je kako je njihov glavni zadatak promocija na kojoj su puno radili, prvenstveno na vidljivosti destinacije i segmentu outdoor turizma. Podsjetila je kako je dug TZ-a nastao prilikom seljenja ureda u novi prostor pred osam godina. Navela je kako se on smanjuje i kako je dogovorena njegova otplata do 2019. godine.


Nezavisni vijećnik Drago Korošak rekao je i kako bi statistički podaci mogli biti još bolji da su zapušteni kapaciteti LRH-a u funkciji i upitao je direktoricu što je s kampom u Medveji. Sandalj je odgovorila kako će se autokamp u Medveji renovirati 2019. godine.



Miodragu Kašiću, maestru Puhačkog orkestra Lovran, koji je odgojio generacije lovranskih glazbenika, na Dan Općine Lovran uručit će nagradu za životno djelo.Takvu su odluku na posljednjoj sjednici donijeli lovranski vijećnici. Godišnja nagrada Općine Lovran otići će u ruke predstavnika Tenis kluba »Lovran« koji je ove godine obilježio pola stoljeća postojanja.



Zapostavljanje lovranske luke


Korošak je na vijeću još jednom istaknuo nezadovoljstvo s načinom upravljanja pomorskim dobrom Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga. Rekao je kako Lovran jedini nema člana u tijelu Lučke uprave i kako se novi ravnatelj Fernando Kirigin u razgovoru za Novi list, dotakao svih JLS-e osim Lovrana. Korošak je naveo investicije na Opatijskoj rivijeri u luke i dodao kako se jedina investicija na lovranskom podurčju prema nekim najnovijim saznanjima odnosi na proširenje i uređenje lučice u Medveji.


– Proširenje Medveje uvjetovano je izgradnjom Žičare Učka, znači opet ništa – rekao je Korošak i zatražio da lovranska vlast bude agresivnija u nastupu prema ustanovama.Načelnik Lovrana Bojan Simonič i njegov zamjenik Toni Družeta objasnili su kako ulaganje u lučicu u Medveji ne ovisi o izgradnji žičare, već da se samo ti projekti nadovezuju. Napomenuli su kako se na uvođenju reda u prostor luke radi, kako postoji kvalitetna suradnja s novim ravnateljem i naveli kako je popravljena dizalica u luci i kako će se odrediti tko će njome upravljati.