EU novac

Turistička revitalizacija Voloskog i Dobreća: Opatiji odobren EU projekt

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Projekt »Riviera4season2« koji je zauzeo prvo mjesto na ljestvici od ukupno 11 odobrenih projekata u području »kulturna baština« (od ukupno 112 prijava), provodit će se za dvije destinacije, portorošku i opatijsku rivijeru, ali će djelovati kao cjelina - kažu u TZ-u



OPATIJA U sklopu programa Interreg V A Slovenija-Hrvatska, Gradu Opatiji, Općini Piran, Turističkoj zajednici grada Opatije, Turističkoj zajednici Portoroža, Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike i Fakultetu Turistica iz Portoroža odobren je projekt »Riviera4season2« koji je zauzeo prvo mjesto na ljestvici od ukupno 11 odobrenih projekata u području »kulturna baština« (od ukupno 112 prijava na tri područja razvoja).


Projekt će se provoditi za dvije destinacije, portorošku i opatijsku rivijeru, ali djeluje kao cjelina, kao zajednička nit koja povezuje dvije rivijere – javili su jučer iz TZ-a Grada Opatije.


Zaštita baštine


–Tema projekta koji smo prijavili još prije godinu dana je aktivna zaštita baštine kroz održivi razvoj turizma u okolici i zaleđu Opatije i Pirana, s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude. Na našem području fokus je stavljen na turističku revitalizaciju Voloskog i Dobreća, odnosno na neophodna istraživanja kao osnovu za daljnje aktivnosti – izjavio je gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, te naglasio da će ovim projektom biti valorizirane povijesne ličnosti poput dr. Andrije Mohorovičića, kao i prirodna baština opatijskog zaleđa.




Direktorica TZ-a Opatije Suzi Petričić istaknula je da je cilj projekta stvoriti prepoznatljivost i atraktivnost destinacije kroz inovativna kulturna događanja i unapređenje postojećih, odnosno tradicionalnih, kako bi upravo ona postala značajnim motivom za dolazak gostiju u destinaciju.


– Kreiranjem atraktivnog gastronomskog i kulturnog događanja u Voloskom te značajnim unapređenjem Marunade u Dobreću stvorit će se vrijedni turistički proizvodi uz snažnu prekograničnu promociju – smatra Petričić.



U sljedećim mjesecima će se s vodećim partnerom (Općina Piran) potpisati ugovori o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, nakon čega će uslijediti potpisivanje partnerskog sporazuma. Grad Opatiju i TZ Grada Opatije za svoje projektne aktivnosti očekuju sufinanciranje u visini od oko 300.000 eura, priopćeno je jučer iz opatijske Turističke zajednice.



 Izazovi projekta


– Izazovi projekta usmjereni su na povećanje valorizacije i prepoznatljivosti kulturne baštine ruralnog područja i okolice Portoroža i Opatije, čime će se sigurno umanjiti pritisak na obalni dio koji je posebno ranjiv sa stajališta održivog razvoja turizma. Suradnja javnog i privatnog sektora u turizmu dovest će, između ostalog, i do otvaranja novih, »zelenih« radnih mjesta u ruralnim područjima.


Implementacija projektnih aktivnosti pridonijet će rastu turističke potrošnje i smanjenju sezonalnosti u navedenim destinacijama – zaključila je dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana.