Ultra-trail

Trkači na “100 milja Istre” startaju u petak iz Lovrana

Marina Kirigin

Foto: MArina Kirigin

Foto: MArina Kirigin

Start 110 kilometara duge utrka, koja će preko vrha Učke voditi sve do cilja u Umagu, bit će označen u petak, 12. travnja, u 22 sata u centru Lovrana. Na startu utrke koja je i službeno Prvenstvo Hrvatske u trailu nastupit će gotovo 400 trkača iz 40-ak zemalja svijeta



LOVRAN Ultra-trail utrka »100 milja Istre«, koja je uvrštena u Ultra-trail World Tour – elitnu skupinu prestižnih svjetskih utrka – u svom jednom dijelu zaći će i na područje Primorsko-goranske županije. Naime, iz Lovrana će startati 110 kilometara duga utrka koja će preko vrha Učke voditi sve do cilja u Umagu, a star će biti označen u petak, 12. travnja, u 22 sata u centru Lovrana.


Sedmo izdanje


Na startu utrke koja je i službeno Prvenstvo Hrvatske u trailu nastupit će gotovo 400 trkača iz 40-ak zemalja svijeta, rečeno je na jučer održanoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali organizatori manifestacije iz SRK Alba iz Labina i Sport Boxa.


Lovranska utrka samo je jedna od četiriju utrka koje se održavaju u sklopu sedmog izdanja »100 milja Istre«. Osim iz Lovrana, 1.800 trkača iz 51 zemlje svijeta, sa svih kontinenata, startat će i iz Labina, Buzeta i Motovuna, a sve utrke završit će u Umagu. Utrka duga 168 kilometara starta u Labinu, ona duga 61 kilometar u Buzetu, a najkraća od 41 kilometar kreće iz Motovuna. Osim navedene četiri utrke, u Umagu će se u nedjelju održati i »Ledo 1 milja Istre«, utrka za najmlađe, a u 13 sati toga dana na istome mjestu proglasit će se i pobjednici svih utrka ove sportske manifestacije.




– »100 milja Istre« najveća je međunarodna trail utrka u Hrvatskoj i ovom dijelu svijeta. Utrka iz godine u godinu privlači sve više sportaša zaljubljenih u planinsko trčanje. Tako će i ove godine jednu od četiriju utrka izabrati velik broj profesionalaca i rekreativaca, a među njima očekuje se i dolazak Dylana Bowmana koji je 2017. godine 100 milja istrčao za 17 sati, 51 minutu i 50 sekundi te postavio rekord staze. Uz njega, očekuje se i dolazak Francesce Canepe, a među elitnim trkačima naći će se i Antoine Guillon (Francuska), Helio Fumo (Portugal), Andrea Macchi (Italija), Martin Halasz (Slovačka), Kazufumi Ose (Japan), Marjan Zupančić (Slovenija) te Federica Boifava (Italija), Michele Yates (SAD) i Alissa St Laurent (Kanada) – istaknuo je Alen Paliska u ime organizatora.


Promocija turizma


Utrka prolazi najljepšim prirodnim i povijesnim znamenitostima Istre, od Labina i Lovrana preko Učke i Ćićarije, kroz mnoge srednjovjekovne gradiće istarske unutrašnjosti, pa sve do cilja u Umagu. Organizatori ističu da ona stoga nije samo sportska manfestacija, već je važna i u turističkom smislu kao svojevrsna promocija outdoor turizma, a od nje se očekuje da će ovog vikenda biti ostvareno gotovo 10.000 noćenja i ostvaren promet od 8-9 milijuna kuna.


– »Sto milja Istre« je cjelogodišnja platforma koja ima velik utjecaj na destinaciju. Otvoreni smo za sve moguće vidove suradnje kako bismo našim sadašnjim i budućim partnerima ponudili najbolji mogući povrat uloženih sredstava ili angažmana. Ponosni smo na sve što smo dosad učinili na toj platformi, od otvorenih radnih mjesta, velikog broja noćenja te velike potrošnje koja se generira tijekom manifestacije – rekao je Paliska i naveo da je u organizaciju uključeno i 450 volontera koji su »srce i duša« ove manifestacije.


O značaju manifestacije na konferenciji za novinare govorili su i Toni Družeta, zamjenik načelnika Lovrana, Luiza Sandalj, direktorica TZ-a Lovran, i Florijan Tomc iz Javne ustanove Park prirode Učka.