Nagrada

Talentirani šef kuhinje hotela Navis niže nagrade: Tino Sinožić “mladi talent” godine

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Jedan od najpoznatijih svjetskih gastronomskih vodiča Gault Millau dodijelio je prestižnu nagradu kuharu koji već niz godina svoja kulinarska iskustva usavršava u Navisu, a još nema 24 godine



OPATIJA Tino Sinožić, mladi i talentirani šef kuhinje u restoranu opatijskog hotela Navis na Preluku niže uspjeh za uspjehom. Nakon što je nedavno u izboru Kulta plave kamenice uvršten među pet najboljih mladih chefova u 2018. godini u Hrvatskoj, dobio je novo priznanje, a radi se o prestižnoj nagradi francuskog vodiča za restorane Gault Millau.


Jedan od najpoznatijih gastronomskih vodiča na svijetu podijelio je svoje godišnje nagrade u Hrvatskoj, te pritom jednu od njih dodijelio kuharu Tinu Sinožiću koji već dugi niz godina svoja kulinarska iskustva usavršava u Navisu, poznatom po izuzetnoj kuhinji. Gault Millau mu je dodijelio nagradu »Mladi talent godine« o kojoj odlučuju vrhunski stručnjaci iz ovog područja pa su na nju s razlogom ponosni i Tino Sinožić, i vlasnik hotela Navis Krunoslav Kapetanović.


Na školskoj praksi


– Mislim da je ovo najbolji primjer kako jedan mladi čovjek zahvaljujući svojoj želji, trudu i upornosti, može razvijati svoj talent i uspjeti u poslu koji je odabrao. Kombinacija dobre kreativne sredine i talenta dovodi do ovakvih rezultata. Treba reći da je Tino Sinožić kod nas bio na praksi još od početka srednje škole, svakoga ljeta, najprije u Villi Kapetanović, poslije u Navisu, a kada je završio Ugostiteljsku školu 2013. godine, odmah je kod nas dobio i posao.




Iz razgovora s njegovim roditeljima još i prije nego li je upisao srednju školu, saznao sam da želi biti kuhar. Porazgovarali smo, još je bio dječak tada, i čak i kada sam ga plašio, otkrivajući mu teže strane ovog posla i rada u ugostiteljstvu, on se nije dao smesti i bio je odlučan. Ustrajao je, radio je i učio, bio je dobar u svom poslu i tako je 2018. postao i šef kuhinje u Navisu – ispričao je Kapetanović, ponosan na Sinožićeve uspjehe koji mogu biti lijep primjer mladim ljudima koji se žele okušati u ovom poslu koji na Opatijskoj rivijeri u svakom slučaju ima perspektivu.


Višegodišnje iskustvo


Tino Sinožić će uskoro napuniti 24 godine, no unatoč svojoj mladosti, već je uspio prikupiti višegodišnje radno iskustvo. Posao kuhara koji je odabrao, kako kaže, još u ranoj dječačkoj dobi »jer se uvijek volio motati oko štednjaka«, posao je u kojemu se prepoznao…


– Sretan sam zbog priznanja koja sam dobio, a najnovije nagrade još uvijek nisam niti dovoljno svjestan. Posao koji sam odabrao volim i smatram da u svojoj odluci nisam pogriješio. Kuharstvo je danas širok pojam i treba što više učiti i ulagati trud da bi se napredovalo, što meni nije teško.


Profesionalno sam u ovom poslu od 2013. godine i mogu reći da već imam određenog iskustva, no svjestan sam da je za postizanje visoke razine u ovom poslu potrebno puno odricanja. Nije lagano, radi se i vikendom i praznikom, treba biti čvrst i izdržati, ali s druge strane posao je jako lijep, uvijek si s ljudima i ja sam u tom poslu zadovoljan. Osim toga, u Navisu imam lijepe predispozicije za daljnji napredak – rekao je Tino Sinožić, mladi šef kuhinje.