Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Završnica reparature

foto TEMELJITA OBNOVA Opatijski veteran Imperial, star 133 godine, odjenuo novo ruho

Izgled 133 godine starog hotela nakon što je »obukao« novu fasadu / Snimio Vedran KARUZA
Izgled 133 godine starog hotela nakon što je »obukao« novu fasadu / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 24. travanj 2018. u 7:22 2018-04-24T07:22:48+02:00

U skladu s konzervatorskim propisima, boja fasade vraćena je u, kako kažu nadležni, izvoran izgled, a mišljenja javnosti su, kao i uvijek u takvim slučajevima, podijeljena. Otvorenje u svibnju

OPATIJA Drugi opatijski hotel po starosti, ali i drugi hotel na Jadranu, sagrađen samo godinu dana kasnije od hotela Kvarner koji je 1884. godine bio prvi hotelski smještajni objekt na našoj obali, hotel Imperial u Opatiji ušao je u samu završnicu temeljite obnove interijera i eksterijera.

Vremenski uvjeti su zadnjih dana poslužili izvođače radova, pa je nakon što je gradilište napustio golemi kran, na vidjelo sve više počelo izlaziti novo ruho 133 godine starog hotela.

Prema internetskoj najavi Liburnia Riviera Hotela, kada se u svibnju preuređeni objekt otvori nosit će novo ime i to Remisens Premium Heritage Hotel Imperial. Izgrađen u samome srcu Opatije u secesijskom stilu, (prvo ime Stephanie je nosio prema belgijskoj princezi i austrijskoj prijestolonasljednici Štefaniji), do danas je mijenjao imena više puta.

O234VK07

Nakon otvorenja 1885. godine nosio je ime Stephanie, a zatim još i Regina Elena, Moskva i Central, te je u novije vrijeme poznat pod imenom Imperial.

Na kraju prošlog stoljeća i početkom ovog, fasada hotela koji svojom raskošnom arhitekturom predstavlja opatijsku znamenitost bila je žuta u kombinaciji s bijelim detaljima, no sada mu je, u skladu s konzervatorskim propisima, boja vraćena u, kako kažu nadležni, izvoran izgled. Mišljenja javnosti oko boje fasade koja po novome naginje prema crvenkasto-naračastim tonovima, nijansi između tamno narančaste i boje cigle su podijeljena.

Brojni novi sadržaji, idealan za vjenčanja

Osim što je promijenio vanjski izgled, što se najbolje vidi usporedbom fotografija prije i nakon rekonstrukcije, u hotelu Imperial su temeljito obnovljene i sve sobe, unutrašnji zajednički prostori i restoran, te bi prema najavama nadležnih kada se otvori trebao raspolagati i wellness centrom s relax zonom, spa zonom, te fitnessom. Također, zbog elegantne i prostrane Zlatne dvorane, hotel Imperial je mnogima zanimljiv i za organizaciju vjenčanja, pri čemu je još jedna prednost to što se nalazi preko puta crkve sv. Jakova i istoimenoga parka koji je među najpoznatijim lokacijama za slikanje mladenaca, a sada će ovakve i druge svečanosti biti moguće i u objektu koji je moderniziran, ali je ipak zadržao štih prošlosti.

Dakle – ili je to ljubav na prvi pogled, ili pak razočarenje, no realno gledajući – za svaku promjenu treba vremena da bi se usvojila, pa će tako s protokom vremena i ovaj osvježeni izgled jednog od najljepših hotelskih objekata u gradu, »sjesti u vizuru Opatije«. O ukusima se ne raspravlja, te bez obzira na oštre kritičare koji ovih dana razmjenjuju mišljenja putem društvenih mreža, novi Imperial, po ocjenama dobrog dijela zaljubljenika u ovaj grad, izgleda vrlo lijepo.

Doduše, za razliku od prijašnjeg izgleda, kada je bilo dozvoljeno da bordure hotela budu u drugoj boji, sada se bijela boja dozvolila tek na hotelskim škurama i pojedinim ogradama, pa i ta jednoobraznost u izvedbi koja je od ostalih obnovljenih hotela najviše vidljiva na fasadi hotela Kvarner – javnosti smeta.

O204AM11

No, bez obzira na polemike, na novim fotografijama ovoga dijela grada, vidi se da je hotel Imperial koji je zbilja bio u iznimno derutnom stanju i koji se još uvijek preuređuje, pa je primjerice Zlatna dvorana i dalje opasana skelama, a skele su i na ulazu u objekt, uvelike promijenio izgled »kvarnerske perle« – nabolje.

Jednostavno, ne može se proći kraj njega ravnodušno, da ga se primijeti, a »zapinje za oko« i kamerama i fotografskim aparatima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.