Otvorene opcije

Sve opcije otvorene: U Lovranu predizborna preslagivanja, ali zasad bez službenih kandidatura

Marina Kirigin

Politička taktika Lovranaca je među najtajnovitijima na Liburniji / V. KARUZA

Politička taktika Lovranaca je među najtajnovitijima na Liburniji / V. KARUZA

Lovran gradić mali, ali političkih struja ne faliMnoge stvari zasad još nisu do kraja poznate te predsjednici stranaka, ali i potencijalni kandidati za načelničku poziciju u Općini Lovran ne žele otkriti svoje namjere, niti moguće partnere



Malo toga se zna u Lovranu kada su u pitanju lokalni izbori zakazani za svibanj. I dalje su u tijeku preslagivanja, još uvijek su moguće raznorazne kombinacije, pa predstavnici stranaka, ali i potencijalni kandidati za načelnika Lovrana, ne žele davati informacije o tome s kime će koalirati i tko su njihovi kandidati za načelnika.


Aktualni načelnik Alan Sanković (AM), koji navodno vrlo dobro kotira u Lovranu, čini se da odlazi iz politike. Iako to još službeno nije potvrdio, sve je izvjesnije da se ne namjerava dalje kandidirati zbog privatnih razloga. U političkim kuloarima »šuška« se kako bi ga mnogi i dalje željeli vidjeti u načelničkoj fotelji u drugom mandatu, no kako on ne želi popustiti pod takvim pritiscima. Upravo zato lovranska Akcija mladih sprema svog novog kandidata za čelnu poziciju. Sve je izvjesnije da bi taj kandidat trebao biti dosadašnji lovranski vijećnik AM-a Bojan Simonič. Akcija mladih na izbore bi trebala izaći u jednoj široj koaliciji u kojoj bi navodno mogli biti HNS, LIST, IDS, trenutačno raspušteni ogranak PGS-a, ali bez HDZ-a.


Skočilić ili Spasojević


Ivana Skočilić trebala je biti kandidatkinja SDP-a za načelnicu Lovrana na lokalnim izborima. O lovranskoj vijećnici kao kandidatkinji u političkim kuloarima govorilo se do unazad dva tjedna, a sada se čini kako je bliži toj kandidaturi potpredsjednik lovranskog SDP-a i vijećnik Božidar Spasojević. Iako još nema službene potvrde, SDP bi trebao koalirati sa HSU-om, a iz te dvije stranke bili bi izabrani i kandidati za načelnika i njegovog zamjenika. Tako bi »desna ruka« kandidatu SDP-a, odnosno kandidat za zamjenika načelnika trebao bi biti Vanja Tancabel (HSU), relativno mladi kadar stranke umirovljenika i sin predsjednice lovranskog HSU-a Đurđice Tancabel.




Vanja Tancabel koji iza sebe ima značajno radno iskustvo u turizmu jučer je samo kratko rekao kako nije ovlašten da u ovom trenutku iznosi takve podatke, no kako će vrlo vjerojatno sve biti poznato sljedeći tjedan.


Nekadašnji načelnik Lovrana Srećko Šobot još je prije mjesec dana potvrdio svoju ponovnu kandidaturu. Tada je rekao kako će napraviti zajedničku listu s Dragom Korošakom. Međutim, izgleda da to ipak neće biti baš tako. Korošak, naime od 2005. godine izlazi samostalno sa svojom listom, pa tako i sada želi nastaviti tradiciju. Njihov zajednički nastup za sada nije potpuno isključen, no moguće je da će prioriteti biti drugačije posloženi.


IDS Lovran očito na stolu ima puno opcija što dodatno utječe na zamršenu političku situaciju u Lovranu. IDS se spominje i kao partner više različitih struja, ali i kao stranka s renomeom koja će na izbore izaći sama.


PGS »poželjna udavača«


– IDS Lovran je još uvijek u pregovorima oko usklađivanja programa. Posvetili smo se izradi kvalitetnih prijedloga za program koji želimo predstaviti javnosti, kako bi omogućili stanovnicima Lovrana kontinuirani napredak. Ponosni smo na do sada ostvarene ciljeve i projekte te se nadamo još boljim rezultatima, a sigurni smo da su stanovnici Lovrana prepoznali dosadašnji rad i trud IDS-a koji je pretočen u niz realiziranih projekata – kaže Nataša Miljak iz IDS–a ne otkrivajući detalje.


Niti Rene Dušević, predsjednik lovranskog HDZ, nije želio otkrivati političku taktiku. Rekao je da još ništa nije definirano, no kako sve vidi u okvirima onog što je i dosad HDZ postizao. Raspušteni lovranski PGS, o kojem vodi računa povjerenik, čini se da je u Lovranu »poželjna udavača«. U kuloarima može se čuti kako će PGS biti u koaliciji i s AM-om ali i socijaldemokratima.