Božićna šetemana

Sutra točno u podne dolazi vlak Bake Mraz

Marina Kirigin

Djeca će se na vlak ukrcati u Matuljima, u Rukavcu im se pridružuje Vilenjak, a u Jurdanima Čarobnjak. Djed Božićnjak stiže tek u Šapjanama, a nakon povratka u Matulje na kolodvoru će se nastaviti druženje s Djedicom i Čarobnjakom iz Oza



MATULJI Općina Matulji i ove godine organizira zanimljiv program Božićne šetemani koji započinje sutra uz manifestaciju »Potraga za Djedom Božićnjakom« i to vlakom koji predvođen Bakom Mraz točno u podne stiže na Željeznički kolodvor Matulji te vodi djecu u potragu za Djedom Božićnjakom do Šapjana.


– Djeca će se na vlak moći ukrcati u Matuljima uz glazbeni program Puhačkog orkestra Glazbenog društva Spinčići, ali i na stanici Rukavac u 12.21 sat, gdje se ukrcava Vilenjak te na stanici Jurdani u 12.32 sati, gdje se ukrcava i Čarobnjak. Djed Božićnjak stiže tek u Šapjanama jer bez Bake Mraz jedva je pronašao čarape, šal i vreću bombona kojima će darivati mališane. Vlak na postaji Šapjane Djedicu i djecu čeka od 12.52 do 13.10 sati, kako bi se podružili, slikali, počastili bombonima i kolačima Bake Mraz, a zatim se vraća u Matulje u 13.46 sati gdje će se na kolodvoru nastaviti druženje s Djedicom i gdje će čarobirati Čarobnjak iz Oza. Bit će tu i plesa Malih mažoretkinja iz Brešca i Opatije, a djeca će pisma koje će im u vlaku pomoći pisati Vilenjak moći ubaciti u veliku kutiju Djeda Božićnjaka i tako osigurati ispunjenje želja. Bit će to zanimljiv dan s Djedicom, a za neke možda i prva vožnja vlakom koji već od početka prosinca prometuje po novom učestalijem voznom redu iz Rijeke prema Šapjanama. Ujedno će to biti i promocija 16 novih linija HŽ-a koje prometuju otprilike svaka dva sata, što je dodatna mogućnost komotnijeg prijevoza bez gradskih gužvi za Matuljce, a vozni red je prilagođen učenicima, studentima i radno aktivnom stanovništvu. Ukoliko na ovu posebnu vožnju vlakom stigne velik broj djece, mole se odrasli da u pratnji bude samo jedan roditelj kako bi sva djeca mogla stati u vlak. Istoga dana u 19 sati Mješoviti pjevački zbor Štorija iz Rukavca održat će koncert »Božić je judi« u crkvi sv. Luke u Rukavcu – najavila je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji.


Promocija CD-a 


U utorak, 18. prosinca, u 18.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani u Matuljima Dječji vrtić Matulji poziva sve ljude dobre volje na božićno druženje i promociju CD-a »Vrtić u srcu«. Sve pjesme, njih trinaest, autorsko su djelo odgojiteljice Marize Kralj, nastale tijekom njezinog rada u Dječjem vrtiću Matulji. Aranžman za sve pjesme napravio je Aleksandar Valenčić. U programu sudjeluju: zbor sastavljen od sedmero djece 1. razreda OŠ A. Mohorovičić i jedne vrtićarke (voditeljica Mariza Kralj); djeca članovi igraonica na čakavštini »Breški orepci« i »Matujski gardelini« (voditeljice Dajana Kalčić i Ingrid Jurdana); djeca polaznici skupina za rano učenje stranog jezika talijanskog i engleskog (odgojiteljice Ana Kučić, Manuela Milessa Borković, Ivana Pauletić i Andrea Kos) kao i djelatnici vrtića. Ovom svečanošću vrtićari zaključuju 2018. godinu – godinu proslave velikih jubileja DV Matulji i to 40 godina vrtića u novoj zgradi u Matuljima, 45 godina vrtića u Brešcima, Munama, Brgudu i Rukavcu i 50 godina vrtića u Rupi-Lipi i Jušićima.




Udruga Foliot ponudit će za najmlađe niz programa 19. prosinca i to izložbu kreativne radionice »Snježna bajka« u holu Općine u 18 sati te predstavu jezičnih radionica »U ritmu zvončića« u 18.30 sati, a u 19 sati u Školskoj sportskoj dvorani »Plesnu božićnu priču« plesnih radionica. Istoga dana s početkom u 18 sati Interinova Matulji u izložbenom salonu ISA Mučići poziva zaljubljenike u keramiku na otvorenje izložbe i radionicu.


Umirovljenici plešu 


Glazbeno-scenska predstava »Priča male zvjezdice« matuljske osnovne škole na programu je 20. prosinca u 18 sati u matuljskoj dvorani. Svoje talente predstavit će učenici od 1. do 8. razreda, a prvi put na sceni svoj će talent pokazati i profesori te pjesmom svima poželjeti sretan Božić. Istoga dana u isto vrijeme, ali u školi u Brešcima predstavom »(D)oživi čaroliju« predstavljaju se učenici OŠ »Drago Gervais« iz Brešca.


U 19 sati u Hangaru u prvom su planu standardni plesovi i čakavska poezija kojima će se predstaviti Udruga umirovljenika Matulji. Bit će to svojevrstan »Ples zvijezda« jer polaznici plesne radionice standardnih plesova iz godine u godinu sve profesionalnije vladaju plesnim podijem. I ove godine organiziraju natjecanje za najbolju orehnjaču, uz bogate nagrade, a prijaviti se mogu svi posjetitelji.


Tradicionalno otvorenje »Jaslic pul Šmogori« svake godine okupi sve više posjetitelja. Ove se godine doček posjetitelja od strane mještana Šmogora održava 21. prosinca u 17 sati uz prigodan program. Istoga dana u 18 sati Likovna poneštrica donosi izložbu pod nazivom »Piktocrtačka keramika« autora Brune Paladina, dok u Hangaru u 19 sati najmlađe očekuje predstava »Fantastične leteće knjige« dramske družine Foliot.


Božićni ekosajam 


Osim ove izložbe u Likovnoj poneštrici, zaljubljenici u umjetnost mogu u istom prostoru posjetiti izložbu autorice Božene Bubonje pod nazivom »Cvjetne esencije«, a koja je prethodila Božićnoj šetemani i već je otvorena, baš kao i izložba Likovne udruge Interinova Matulji »Sjaj Božića« u holu Općine.


Božićna šetemana nastavlja se u subotu, 22. prosinca, Božićnim eko sajmom ekološki certificiranih izlagača koji će trajati od 8 do 14 sati. Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva ponudit će šarolike i ekološki certificirane proizvode poput svježeg sezonskog voća i povrća, sadnica, meda, mliječnih proizvoda, žitarica, kruha, raznih vrsta ulja (maslinovo, bučino, konopljino i sl.), ljekovitog bilja, kozmetike kao i mnoge druge. Sajam nudi i besplatno eko zamatanje božićnih poklona, kao i degustaciju smoothie napitaka. Bit će tu i niz umjetničkih poklona, od nakita, predmeta od naplavina i božićnih ukrasa do keramike. Nastupaju Pinky and the Brain, akustični duo koji čine Eni Jurišić i Nika Zubović. Svemu će prethoditi »Dobra ruka« za prvašiće u vijećnici s početkom u 10 sati te otvorenje izložbe Likovne udruge Matulji. U sklopu sajma održat će se od 11 do 12 sati i druženje građana uoči Badnjaka uz već tradicionalni bakalar, ribe i vino. Prilika je to da svi građani Općine Matulji čestitaju jedni drugima nadolaze božićne blagdane uz opušteno i prigodno druženje kako ove subote uoči Badnjaka, tako i na svim programima Božićne šetemani koja završava koncertom »Božićna harmonija« KUD-a Učka Matulji 23. prosinca s počekom u 18 sati u crkvi Krista Kralja u Matuljima, istaknuli su matuljski organizatori.


Ispraćaj uz koncerte 


Do konca godine Općina Matulji će kroz program obrazovanja 27. prosinca podržati najuspješnije učenike i studente te podijeliti više od sto stipendija. Prvi put u pripremi je i ispraćaj Stare godine u podne i to uz koncert Klape Skalin, veliku padelu s plodovima mora koju priprema Udruženje obrtnika Opatija te koncert ansambla Snežnik.