Stop eko terorizmu

Sutra se sprema prosvjed: Šapjanci u strahu zbog nove eko tvrtke i skladištenja opasnog otpada

Aleksandra Kućel Ilić

Tvrtka Eco casa d.o.o. je od prethodne tvrtke, Ecooperative, otkupila skladišni prostor / Foto Marin ANIČIĆ

Tvrtka Eco casa d.o.o. je od prethodne tvrtke, Ecooperative, otkupila skladišni prostor / Foto Marin ANIČIĆ

Šapjanci u strahu zbog nove eko tvrtke Inicijativni odbor za organizaciju sutrašnjeg prosvjeda u Domu Šapjane poziva nadležne da ne dozvole skladištenje opasnog otpada, dok Dragan Šepić, direktor prozvane tvrtke, navodi da je Eco casa registrirana za skladištenje neopasnog otpada...



ŠAPJANE – Stop eco terorizmu – naziv je prosvjeda čije nam je održavanje u Šapjanama najavio Miro Simčić, jedan od članova inicijativnog odbora za njegovu organizaciju, inače umirovljeni novinar i publicist. Ujedno je pozvao zainteresirane da se odazovu sutra, u srijedu, 5. listopada u 18 sati na prosvjedni skup u Dom Šapjane, jer po njegovim riječima, ovo je tema koja bi trebala zanimati ne samo mještane Šapjana, već i šire zajednice, ponajprije Općine Matulji.


– Prosvjed organiziramo u vezi djelatnosti tvrtke Eco casa d.o.o. na bivšoj lokaciji Ecooperative u Šapjanama b.b. i zahtijevamo da MUP, sudski organi, USKOK, DORH, nadležne inspekcijske službe i Općina Matulji što prije poduzmu odgovarajuće mjere – rekao je Simčić.


U materijalu uz pomoć kojega se poziva na prosvjedni skup u srijedu predvečer stoji kako su ljudi u Šapjanama »duboko zabrinuti za svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji, zbog ugrožavanja javne sigurnosti, ali i srozavanja vrijednosti njihovih nekretnina«, otkad se pojavila tvrtka Eco casa d.o.o. Jušići 69c, te im je njezin direktor Dragan Šepić predstavio poslovanje u Šapjanama, na lokaciji bivše Ecooperative, najavivši i da će se poslovanje širiti.


Mulj iz septičkih jama




– Prema najavi Dragana Šepića, direktora Eco case, na lokaciji bivše Ecooperative će se skladištiti i prerađivati “bezopasni otpadni materijali, prije svega otpadna ulja”. Najavio je i postavljanje industrijskog pogona, te industrijski sistem centrifuga na toj lokaciji, koji će odvajati otpadno ulje od vode – objašnjava Simčić koji je zabrinut zato što na popisu od 54 materijala koje u dozvoli za gospodarenje otpadom, što je tvrtki Eco casa izdao Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a, ima opasnog otpada.


– Tako je, na primjer, Eco casi prema stavki br. 53 sa spomenutog popisa dozvoljeno zbrinjavanje “otpada nastalog čišćenjem kanalizacije”, a prema stavki br. 52 “muljevi iz septičkih jama”. Tu djelatnost osjetili su mještani Šapjana, a posebno mještani blizu Kolodvora Šapjane između 13. i 17. rujna ove godine, kada su bez obzira na ljetnu žegu bili prisiljeni zatvarati prozore zbog neopisivog smrada koji se širio iz prostora Šapjane b.b., gdje Eco casa obavlja svoju djelatnost.


Ecooperativa je prije nekoliko godina u sudskom sporu (po presudi općinskog suda Opatija, sutkinja gđa. Puž) dobila rješenje da sanira kontaminiranu lokaciju Šapjane b.b. u vlasništvu Ecooperative d.o.o., a što znači odstranjenje objekata i kontaminirane zemlje sa cjelokupnog područja Šapjane b.b., odstranjenje zaražene zemlje u dubini od pola metra, odvoženje zaražene zemlje na sigurnu lokaciju, te dovoženje besprijekorne zemlje na područje nekadašnje Ecooperative b.b. Šapjane. Zbog svega navedenog tražimo da se pod hitno zaustavi svaka ekološki problematična djelatnost Eco case u Šapjanama – stoji u popratnom materijalu koji nam je dostavio MiroSimčić, a koji objašnjava pozadinu sutrašnjeg šapjanskog prosvjeda.


Šepić: Sukladno zakonu


No, pogled na istu priču same tvrtke Eco casa, bitno je drugačiji, pa tako njezin direktor Dragan Šepić smatra da nema mjesta za zabrinutost mještana. Naime, kako pojašnjava, na ovoj će se lokaciji u Šapjanama sladištiti samo ono za što je dobivena dozvola…


– Tvrtka Eco casa d.o.o. bavi se djelatnošću gospodarenja neopasnim otpadom. Početkom godine otkupila je skladišni prostor u Šapjanama od prethodne tvrtke. Na toj lokaciji je ishodila Dozvolu za gospodarenje neopasnim otpadom (29. veljače 2016.) sukladno zakonskoj regulativi i važećem Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. U skladištu se obavljaju poslovi koji su isključivo povezani sa skladištenjem neopasnog otpada, za što je Eco casa d.o.o. i registrirana – izjavio je jučer Dragan Šepić iz tvrtke Eco casa.