Antonja

Sutra počinje sedam tjedana vladavine maski na Liburniji

Aleksandra Kućel Ilić

Nadaleko čuvena Balinjerada ove godine stigla je do svog 36. izdanja / Snimio Marin ANIČIĆ

Nadaleko čuvena Balinjerada ove godine stigla je do svog 36. izdanja / Snimio Marin ANIČIĆ

Sutra podizanje pusta i karnevalske zastave u 11 sati na opatijskoj tržnici. Već u subotu nakon Antonje, odnosno 19. siječnja, nastavit će se karnevalska zbivanja – Opatijom će proći jubilarni 10. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2019., s ciljem na plaži Slatina u 13.30 sati



OPATIJA Sutra, na Antonju, diljem Liburnije započinje najveselije doba godine – vrijeme Karnevala. Kako javljaju iz opatijske Turističke zajednice, najmlađi će u Opatiji uživati u Dječjem karnevalskom korzu, oni nešto stariji u Balinjeradi i Maškaranom klapskom maratonu, a svi skupa moći će se proveseliti subotom uvečer na maškaranim tancima u Gervaisu…


Sedam tjedana vladavine maski počet će sutra podizanjem pusta i karnevalske zastave u 11 sati na opatijskoj tržnici.


Već u subotu nakon Antonje, odnosno 19. siječnja, nastavit će se karnevalska zbivanja – Opatijom će proći jubilarni 10. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2019., s ciljem na plaži Slatina u 13.30 sati. Ova vesela utrka posebna je po tome što na njoj sudjeluju maskirani vozači, ali i automobili, a ukupan dojam važniji je od brzine i spretnosti vožnje.


Najmlađi će uživati u Dječjem karnevalskom korzu, snimio Marin ANIČIĆ


Najmlađi će uživati u Dječjem karnevalskom korzu, snimio Marin ANIČIĆ





Dule i društvo


Duško Jeličić Dule i grupa Bonaca su nadaleko poznati »meštri od pusta« pa će i ove godine u njihovoj režiji proteći maškarani tanci subotom u klubu Gervais. Ples pod maskama počet će u 21 sat, a Duletu i društvu na pozornici pridružit će se i maškarani gosti iznenađenja. Premijerni ovogodišnji pusni tanac održat će se 26. siječnja, uz »reprize« tijekom subota 2. i 9. veljače.


U nedjelju, 17. veljače, glavnu opatijsku ulicu osvojit će najmlađi ljubitelji karnevala, jer toga se dana održava 23. Dječji karnevalski korzo. Središnji dio programa opatijskog karnevala odvijat će se od petka 22. veljače do nedjelje 24. veljače, kada će se održati tri glavne pusne manifestacije – Maškarani klapski maraton, Lumberov maškarani tanac te, kao vrhunac, 36. Balinjerada.



– Ove godine kompletnu organizaciju otvaranja opatijskog karnevala, dizanja pusta, kao i njegovog spuštanja preuzeo je Lumber klub Opatija – javili su opatijski lumberaši i pozvali sve koji to žele da se svakako priključe ceremoniji sutra u 11 sati ispred tržnice, bez obzira na najavljene kišne vremenske uvjete.Program tijekom kojega će ključeve Grada Opatije aktualni gradonačelnik Ivo Dujmić predati pusnom gradonačelniku Opatije Dušku Jeličiću Duletu vodit će Mario Lipovšek Battifiaca, a uz članove Lumber kluba u programu će sudjelovati i Klub 60 plus. Zadnjih godina je postala tradicija da pust u Opatiju dolazi iz inozemstva pa je tako dolazio u goste iz Austrije i Amerike, dok će ove godine doputovati iz Italije i to s juga zemlje, iz Napulja. Doći će u Opatiju u pratnji savjetnika, a za što je sve kriv, saznat će se na Antonju – najavili su lumberaši.U kafiću pul Barića na Antonju u 12 sati i 5 minuta, dakle »na polne i pet minuti«, otvorit će se 16. po redu izložba minijaturnih karića što ih je izradio Jerko Gudac. Ovogodišnja izložba, što će se moći pogledati do Pepelnice, nosi naziv »Pinokijo Ministar Istine«.


Vokalne bravure renomiranih klapa, koje će se natjecati u izvedbama karnevalskih pjesama, ali i nadmetati atraktivnošću maske i nastupa, ove će godine ugostiti hotel Kvarner, u petak, 22. veljače, s početkom u 20 sati. Veselje pod maskama nastavit će se i dan kasnije, u subotu, 23. veljače, kada se u klubu Gervais uz slobodan ulaz održava Lumberov maškarani tanac.


Veliki finale uzbudljivog maškaranog vikenda bit će 36. Balinjerada, jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima koja spaja brzinu spusta niz glavnu opatijsku ulicu, ali i atraktivnost izvedbi i maske.


Balinjerada finale


Uz iskusne natjecatelje, u Balinjeradu koja se održava u nedjelju, 24. veljače, moći će se uključiti i »amaterski vozači« zahvaljujući programu »Taxi Balinjera«.


Službeni start Balinjerade bit će kao i svake godine u podne. Završit će Kukalkom, morskom verzijom Sinjske alke, u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati »morske konjice« i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.


Posljednje događanje ovogodišnjeg Karnevala – spuštanje karnevalske zastave i pusta te vraćanje ključeva grada bit će na Pepelnicu, u srijedu, 6. ožujka, s početkom u 11 sati na gradskoj tržnici.Parkiranje tijekom vikenda – dakle, subotom i nedjeljom – besplatno je na svim javnim parkiralištima, osim u garažama Slatina, Sportska dvorana »Marino Cvetković«, na parkiralištima Gorovo i Vrh Ike te na prostoru nulte A i nulte B zone u Opatiji sve do konca veljače, javili su organizatori karnevala.
Balinjerada, snimio Marin ANIČIĆ


Balinjerada, snimio Marin ANIČIĆ